Τουρίστες καταγγέλλουν ανεξήγητες χρεώσεις στην κάρτα τους από τον ΟΑΣΑ

Ενημέρωση 20 Δεκεμβρίου:

Και νέα περιστατικά ανεξήγητων λανθασμένων χρεώσεων από τον ΟΑΣΑ σε τραπεζικές κάρτες επιβατών έρχονται στο φως.

Χτες, επικοινώνησε μαζί μας επιβάτης που είχε επισκεφτεί την Αθήνα πριν από δύο περίπου μήνες ως τουρίστας από την Αυστραλία. Κατά την τελευταία μέρα παραμονής, είχε αγοράσει ένα εισιτήριο του Μετρό για το Αεροδρόμιο (αξίας 10 ευρώ) από αυτόματο μηχάνημα. Πριν από λίγες μέρες όμως είδε στην κάρτα του και νέα χρέωση από τον ΟΑΣΑ για εισιτήριο του ίδιου τύπου.

Επίσης, μέσω twitter επιβάτης μας ανέφερε περιστατικό διπλής χρέωσης για αγορά εισιτηρίου 30 ημερών μέσω διαδικτύου.

Εξέλιξη είχαμε επίσης όσον αφορά ένα από τα τρία περιστατικά για τα οποία γράψαμε χτες. Ο επιβάτης μας ειδοποίησε πως το πρόβλημα λύθηκε κάνοντας αμφισβήτηση της συναλλαγής στην τράπεζά του, πριν χρειαστεί να επικοινωνήσει με τον ΟΑΣΑ (αν και χρειάστηκε να επιμείνει καθώς η τράπεζα αρχικώς τον παρέπεμπε στον ΟΑΣΑ.

Εμείς πάντως συμβουλεύουμε όσους αγοράζουν εισιτήρια τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών να ελέγχουν ανά τακτά διαστήματα τις χρεώσεις των λογαριασμών τους. Επίσης, να κρατούν πάντα αποδεικτικό των συναλλαγών τους (αυτό ισχύει ανεξάρτητα με τον τρόπο πληρωμής).


Αρχικό άρθρο:

Τους τελευταίες μήνες, από τότε που εκδοτήρια εισιτηρίων και εκδοτικά μηχανήματα άρχισαν να δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για πληρωμές κατά την αγορά ή επαναφόρτιση ηλεκτρονικών εισιτηρίων, έχουμε δεχτεί μηνύματα, κυρίως από Έλληνες επιβάτες, για δυσλειτουργίες ή λανθασμένες χρεώσεις. 

Όλως περιέργως όμως, από την προηγούμενη εβδομάδα έως και χτες, επικοινώνησαν μαζί μας τρεις διαφορετικοί Ευρωπαίοι πολίτες, που είχαν επισκεφτεί την Αθήνα ως τουρίστες κατά τον προηγούμενο μήνα. Και οι τρεις είχαν λανθασμένες και ανεξήγητες χρεώσεις στην κάρτα τους από τον ΟΑΣΑ. Στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις, οι χρεώσεις αυτές έγιναν εβδομάδες μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα.

 • Ο πρώτος επιβάτης που επικοινώνησε μαζί μας είχε προσπαθήσει να αγοράσει εισιτήριο από αυτόματο μηχάνημα. Η συναλλαγή όμως με την πιστωτική του κάρτα απορρίφθηκε τις δύο φορές που προσπάθησε και τελικά το εισιτήριο δεν αγοράστηκε. Όταν όμως γύρισε στη χώρα του είδε ότι η κάρτα του είχε χρεωθεί δύο φορές για εισιτήρια που δεν εκδόθηκαν ποτέ.
 • Στη δεύτερη περίπτωση, επιβάτης χρησιμοποίησε την κάρτα του δύο φορές για αγορά εισιτηρίων, μία σε αυτόματο μηχάνημα και μία σε εκδοτήριο του Μετρό. Στην εφαρμογή της τράπεζάς του όμως είδε πως είχαν γίνει άλλες δύο συναλλαγές από τον ΟΑΣΑ τις οποίες δεν είχε εγκρίνει. Οι δύο αυτές συναλλαγές έγιναν τις πρώτες πρωινές ώρες όταν εκδοτικά μηχανήματα και εκδοτήρια είναι εκτός λειτουργίας.
 • Στην τρίτη περίπτωση, επιβάτης χρησιμοποίησε κάρτα για αγορά ενός εισιτηρίου αξίας 4,5 ευρώ. Ένα ακριβώς μήνα μετά και ενώ η επιβάτης είχε γυρίσει στην χώρα της, έγινε νέα χρέωση 4,5 ευρώ στην κάρτα της από τον ΟΑΣΑ χωρίς φυσικά να την έχει εγκρίνει η ίδια.

Τα στοιχεία των παραπάνω επιβατών μαζί με περισσότερες λεπτομέρειες για τις υποθέσεις τους, είναι στη διάθεση του Athens Transport. Από τη μεριά μας, τους δώσαμε τρόπους επικοινωνίας με τον ΟΑΣΑ. 

Τα περιστατικά αυτά, όπως και άλλα που μας έχουν μεταφέρει αναγνώστες μας (κυρίως για χρεώσεις καρτών χωρίς να γίνεται επιτυχώς η έκδοση ή η επαναφόρτιση εισιτηρίου) προκαλούν ερωτηματικά για την ασφάλεια των συναλλαγών των επιβατών που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για τις συναλλαγές τους με τον ΟΑΣΑ.

 

Ανάθεση για εξυπηρέτηση επιβατών για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Εν τω μεταξύ, σε ιδιώτη επέλεξε ακόμα μία φορά να αναθέσει ο ΟΑΣΑ το έργο της εξυπηρέτησης πελατών σε θέματα που αφορούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Όπως γράψαμε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στο newsletter ‘Athens Transport News’ #24 (εγγραφείτε εδώ), ο ΟΑΣΑ προκήρυξε συνοπτικό διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου του ΟΑΣΑ την περίοδο από τις 2/1/2019 έως τις 30/04/2019.

Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός αφορά τις εξής υπηρεσίες:

 • Έκδοση και εμφακέλλωση ηλεκτρονικών προϊόντων κομίστρου που θα αφορούν συγκεκριμένες ομάδες δικαιούχων που υλοποιούν συνδυασμό προϊόντων κομίστρου και δικαιωμάτων μετακίνησης (περιλαμβάνει την αρχειοθέτηση των προϊόντων κομίστρου, εκτύπωση συνοδευτικής επιστολής προς τους επιβάτες, επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων, διαχείριση των στοιχείων αποστολής των φακέλων στον ταχυδρομικό πάροχο καθώς και της δημιουργίας καταλόγου των συστημένων επιστολών) 
 • Υποστήριξη της διαχείρισης και αποθήκευσης προϊόντων κομίστρου 
 • Ταξινόμηση Επιστραφέντων Προϊόντων Κομίστρου 
 • Ενημέρωση του επιβατικού κοινού σε επιλεγμένους σταθμούς ΜΕΤΡΟ σχετικά με την έκδοση, επαναφόρτιση και επικύρωση και εν γένει τη γνωριμία του με το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο / κάρτα. Συγκέντρωση των παραπόνων του επιβατικού κοινού για κάθε θέμα που αφορά το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο / κάρτα. 
 • Εξυπηρέτηση κοινού που προσέρχεται μαζικά στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού προς επίλυση πολύπλοκων ζητημάτων με την ορθή λειτουργία καρτών και εισιτηρίων του νέου συστήματος. 
 • Καταγραφή και αρχειοθέτηση των καρτών που επιστρέφονται από τα Ταχυδρομεία 
 • Τηλεφωνική ενημέρωση και εξυπηρέτηση του κοινού. 
 • Καταχώρηση και καταγραφή των τιμολογίων που εκδίδονται σε καθημερινή βάση. 
 • Αρχειοθέτηση σε ηλεκτρονική μορφή και τηλεφωνική ενημέρωση του κοινού για την έγκαιρη παραλαβή των εισιτηρίων, στην νέα ηλεκτρονική μορφή. 
 • Αρχειοθέτηση των αιτημάτων που απευθύνονται στο τμήμα κομίστρου. 
 • Επίλυση προβλημάτων σε online κρατήσεις ή σε ότι αφορά τη δημιουργία ή την ανάκτηση κωδικού στο site της Athena Card. 
 • Επικοινωνία με το τεχνικό τμήμα της Athena Card για επίλυση προβλημάτων

Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού είναι 49.600 ευρώ με ΦΠΑ ενώ συνολικά θα απασχοληθούν 8 εργαζόμενοι. 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*