Πρόεδρος ΟΑΣΑ: Μη δοκιμασμένη τεχνολογία τα ηλεκτρικά λεωφορεία, θα πρέπει να περιμένουμε δεκαετίες για τη μετάβαση

Ενώ πόλεις του κόσμου έχουν προγραμματίσει ή ολοκληρώσει ήδη τη μετάβαση του στόλου των αστικών λεωφορείων σε ηλεκτρικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ η τεχνολογία αυτή είναι ακριβή και μη δοκιμασμένη ενώ προβλέπει πως η αύξηση των ηλεκτρικών λεωφορείων σε σχέση με τα θερμικά είναι κάτι που θα γίνει σε δεκαετίες από σήμερα.

Τα παραπάνω ήταν μέρος ομιλίας του προέδρου του ΟΑΣΑ κ. Τάσου Ταστάνη στο 2 ο Συνέδριο EcoMobility, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

«Ο όμιλος ΟΑΣΑ στοχεύει στην αντικατάσταση του στόλου του με οχήματα που θα είναι προσαρμοσμένα στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και προδιαγραφές, θα εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό και τη ζήτηση για μετακινήσεις και θα είναι συμβατά με τις απαιτήσεις της κείμενης Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας. Για το σκοπό αυτό ο ΟΑΣΑ προγραμματίζει ευρεία αντικατάσταση των οχημάτων του κατά τα επόμενα έτη» τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ.

«Ο στόλος θερμικών λεωφορείων του ΟΑΣΑ – πρόσθεσε – διαθέτει 997 οχήματα κατηγοριών Euro I και II, τα οποία δεν ανταποκρίνονται πλέον στις σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Πρέπει, επομένως να φροντίσουμε να αντικατασταθούν. Και αυτό ακριβώς ξεκινήσαμε να κάνουμε, μετά από χρόνια ολιγωρίας, αφού νέα οχήματα στον Οργανισμό έχουν να παραγγελθούν από το 2005.

Ήδη –σε πρώτη φάση – εξασφαλίσαμε 30 εκατ. ευρώ μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ», της Περιφέρειας Αττικής και δρομολογούμε την προμήθεια 92 οχημάτων προωθημένης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, από τα οποία τα 12 θα είναι ηλεκτρικά. Βρισκόμαστε στη φάση της σύνταξης των τελικών προδιαγραφών και το επόμενο διάστημα θα είμαστε έτοιμοι να προκηρύξουμε το σχετικό διαγωνισμό.

Και βέβαια δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ. Σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διεκδικούμε νέα χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ύψους 120 εκατ. ευρώ για την προμήθεια 40 αρθρωτών τρόλεϊ και 360 λεωφορείων νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Η στοχευμένη αντικατάσταση των λεωφορείων τεχνολογίας ΕURO I και EURO II με νεότερα θα μειώσει τους εκπεμπόμενους ρύπους στο Λεκανοπέδιο, ενώ θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς το επιβατικό κοινό της Αθήνας».

Στη συνέχεια ο Τ. Ταστάνης αναφέρθηκε στις τεχνολογίες και προδιαγραφές αστικών λεωφορείων που διατίθενται σήμερα ευρύτατα τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και διεθνώς και περιλαμβάνουν θερμικά λεωφορεία με κινητήρες πετρελαίου ή φυσικού αερίου, καθώς και υβριδικά και ηλεκτρικά λεωφορεία.

Ιδιαίτερα στάθηκε στην τεχνολογία των ηλεκτροκίνητων λεωφορείων και κατέληξε:

«Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί σίγουρα το μέλλον στις αστικές συγκοινωνίες, καθώς οι συσσωρευτές και επομένως η αυτονομία των λεωφορείων συνεχώς βελτιώνονται, ενώ το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους είναι μηδενικό.

Παρόλα αυτά, το κόστος απόκτησης τους παραμένει υψηλό, η τεχνολογία δεν είναι ευρέως δοκιμασμένη, ενώ και οι αυξημένες ανάγκες για συσσωρευτές επί του λεωφορείου περιορίζουν το ωφέλιμο φορτίο και τη χωρητικότητά του, εφόσον επιδιώκεται μεγαλύτερη αυτονομία.

Εκτιμούμε, ωστόσο, ότι στις επόμενες δεκαετίες, τα άλματα της τεχνολογίας θα επιτρέψουν ώστε τα ηλεκτρικά λεωφορεία να αντικαταστήσουν σημαντικό τμήμα των θερμικών στους στόλους των αστικών συγκοινωνιών των Ευρωπαϊκών πόλεων, στις οποίες συγκαταλέγεται, ασφαλώς και η Αθήνα».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Ταστάνη:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*