Γιατί τόσα τηλεφωνήματα για βόμβα στο Μετρό του Αιγάλεω;

Ενημέρωση 18 Ιουλίου:

Κλειστοί έμειναν σήμερα το πρωί οι σταθμοί Αιγάλεω και Αγία Μαρίνα του Μετρό. Άγνωστος τηλεφώνησε στις 8.17 π.μ. στα γραφεία του zougla.gr προειδοποιώντας για ύπαρξη βόμβας στο μετρό στο Αιγάλεω. Σύμφωνα με τον άγνωστο η βόμβα θα εκραγεί στις 9.45 π.μ. στο τούνελ. «Δεν είναι φάρσα» προειδοποίησε.


Ενημέρωση 28 Μαρτίου:

Ένα ακόμα τηλεφώνημα για βόμβα στο σταθμό του Αιγάλεω σήμερα το πρωί. Άγνωστος τηλεφώνησε στις 09:15 στο zougla.gr και στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» προειδοποιώντας πως στο σταθμό του Μετρό έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος πρόκειται να εκραγεί στις 10:22. Εξαιτίας του τηλεφωνήματος έκλεισαν οι σταθμοί Αιγάλεω και Αγία Μαρίνα.


Ο σταθμός του Μετρό στο Αιγάλεω, που άνοιξε το Μάιο του 2007, έχει μία περίεργη πρωτιά: είναι ο σταθμός με τα περισσότερα απειλητικά τηλεφωνήματα για βόμβα σε όλη την Αθήνα.

Το νεότερο περιστατικό συνέβη σήμερα το πρωί στις 8:40 όταν άγνωστος τηλεφώνησε στα γραφεία της εφημερίδας Ναυτεμπορική και προειδοποίησε για την τοποθέτηση βόμβας στον σταθμό. Ο ίδιος υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για φάρσα».

Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Αστυνομίας, και πραγματοποίησε έρευνες στους χώρους του σταθμού, ο οποίος εν τω μεταξύ συνέχισε να λειτουργεί κανονικά με την εκτίμηση της αστυνομίας να είναι πως πρόκειται για φάρσα, όπως και αποδείχτηκε.

Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και πριν από 5 μήνες, με τηλεφώνημα επίσης γύρω στις 8μιση το πρωί. Και εδώ αρχίζει να γίνεται ακόμα πιο περίεργο.

Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν μπορούμε να δούμε ότι απειλητικά τηλεφωνήματα υπήρξαν και στις 02-04-201806-06-201828-08-201705-07-201723-05-201720-04-201713-04-2017,  22-03-201722-03-201614-12-201503-11-2010. Πολύ πιθανό να υπάρχουν και άλλα τα οποία δεν εντοπίσαμε με μία γρήγορη αναζήτηση.

Βλέπουμε δηλαδή, πως κάποιο άτομο ή ομάδα, από το Δεκέμβριο του 2015 έως σήμερα -με ένα διάλειμμα ακριβώς ενός χρόνου μεταξύ 22 Μαρτίου 2016 και 22 Μαρτίου 2017- επιδίδεται στην πραγματοποίηση απειλητικών τηλεφωνημάτων για επερχόμενη έκρηξη βόμβας στο σταθμό του Αιγάλεω.

Σε κάθε περίπτωση η αστυνομία δεν μπορεί να αγνοεί τις απειλές. Στις 25 Φεβρουαρίου 2012, ηλεκτροδηγός του Μετρό ανακάλυψε εμπρηστικό μηχανισμό ο οποίος είχε τοποθετηθεί σε βαγόνι του Μετρό στο σταθμό του Αιγάλεω, ο οποίος τότε ήταν ο τερματικός σταθμός της γραμμής 3. Την ευθύνη τότε είχε αναλάβει μία πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση (η οποία έκτοτε δεν ξαναεμφανίστηκε) ενώ δεν είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα, κάτι που σημαίνει πως οι δράστες ενδεχομένως ήθελαν θύματα.

Παρά την έρευνα της αστυνομίας στο υλικό από τις κάμερες του Μετρό, ουδέποτε εντοπίστηκαν οι δράστες.

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να γίνει τώρα για τα απειλητικά τηλεφωνήματα. Μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν έχει δοθεί εισαγγελική εντολή για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκειμένου να εντοπιστεί από που γίνονται τα τηλεφωνήματα αυτά. Επομένως κάποιοι μάλλον δεν θεωρούν τα περιστατικά ιδιαίτερα σοβαρά προκειμένου να προχωρήσουν σε πιο εντατικές έρευνες.

Χωρίς να είμαστε ειδικοί, είναι εύκολο να υποθέσουμε πως πίσω από τα τηλεφωνήματα βρίσκεται κάποιο άτομο με συγκεκριμένη ψυχοπαθολογία, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα έχει κάποια σύνδεση με την περιοχή του σταθμού.

Κανείς δεν λέει ότι το πρόβλημα των απειλών αυτού του είδους μπορεί να λυθεί άμεσα και παντού. Όταν όμως υπάρχει στοχοποίηση ενός συγκεκριμένου δημόσιου χώρου εδώ και χρόνια τότε και η αστυνομικές και δικαστικές αρχές οφείλουν να δουν την υπόθεση πιο σοβαρά.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο newsletter Athens Transport News #19 στις 26 Οκτωβρίου 2018, με αφορμή προηγούμενο παρόμοιο περιστατικό. Εγγραφείτε εδώ για να το λαμβάνετε στο email σας.