Εκδηλώσεις του ΟΣΕ για τα 150 χρόνια ελληνικών σιδηροδρόμων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φέτος, το 2019, οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι συμπληρώνουν και εορτάζουν τα 150 ΧΡΟΝΙΑ από την ίδρυσή τους. Ίσως, σήμερα, πολλά πράγματα φαντάζουν απλά και δεδομένα. Όμως η Ελλάδα του 1869, είχε μόλις βγει από έναν εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο και ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος κατεστραμμένη.

Η αντιμετώπιση της έλλειψης εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας, ήταν η πρώτη προτεραιότητα της. Το αυτοκίνητο δεν είχε εφευρεθεί ακόμα και οι μεταφορές και συγκοινωνίες γινόντουσαν με ανθρώπους, ζώα και κάρα σε χωμάτινους δρόμους.

Σε αυτό το περιβάλλον, η εμφάνιση του σιδηροδρόμου ήταν μια μεγάλη επανάσταση! Τότε, ο σιδηρόδρομος ήταν το μόνο γρήγορο, μαζικό και κυρίως αξιόπιστο μέσο μεταφοράς.

Από τότε, το 1869, οι σιδηρόδρομοι μεταφέρουν ανθρώπους, αγαθά και υποδομές στην καθημερινή ζωή αλλά και στις μεγάλες ιστορικές περιόδους της πατρίδας, όπως οι πόλεμοι, η εσωτερική και η εξωτερική  μετανάστευση.

Ταυτόχρονα, φέρνουν κοντά διαφορετικές κουλτούρες και αντιλήψεις, επηρεάζοντας  τις σχέσεις των ανθρώπων.

Σήμερα, ο ΟΣΕ πρωτοστατεί στη νέα ανάπτυξη, με τεχνολογία αιχμής την νέα ηλεκτροκίνηση και την πολιτική συνδυασμένων μεταφορών σε διεθνές δίκτυο.

Η συμπλήρωση των 150 χρόνων, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία, για να προβληθούν τα μοναδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Ελληνικών Σιδηροδρόμων που τους καθιστούν το πιο αγαπημένο μέσο μεταφοράς.

Το επόμενο διάστημα, 3 μεγάλες εκδηλώσεις θα σφραγίσουν αυτόν τον εορτασμό:

  • ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, 12 Απριλίου, μια εκδήλωση με επίκεντρο τους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους και τους πρωταγωνιστές του, τους εργαζόμενους αλλά και τους Συλλόγους Φίλων σε όλη την Ελλάδα.

  • ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΡΟΤΟΝΤΑ, 8 Μαΐου, θεμελίωση και εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ελληνικών Σιδηροδρόμων.

  • ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΜΕΤΡΟ, 1-10 Μαΐου, ένα 10ήμερο ανάδειξης της  ιστορικής διαδρομής και της φωτεινής προοπτικής των Ελληνικών Σιδηροδρόμων.

Στις 12 Απριλίου 2019 πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου η κεντρική επετειακή εκδήλωση των εορτασμών των 150 Χρόνων Ελληνικών Σιδηροδρόμων.

Πρόκειται για μία εκδήλωση με επίκεντρο την ιστορική διαδρομή των Ελληνικών Σιδηρόδρομων και την τεράστια συμβολή τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας καθώς και τη νέα εποχή που αναδύεται με την επικείμενη ολοκλήρωση της διπλής ηλεκτροκινούμενης και τηλεδιοικούμενης γραμμής και τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό των νέων υποδομών στο δίκτυο.

Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει με την προβολή ταινίας – ντοκιμαντέρ : Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι – οι άνθρωποι των Τραίνων.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του Προέδρου του Οργανισμού κ. Γιώργου Κακουλάκη, του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Παναγιώτη Θεοχάρη, ενώ κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση της συλλεκτικής σειράς  επετειακού γραμματοσήμου με θέμα τα 150 Χρόνια Ελληνικών Σιδηροδρόμων.

Τέλος η εκδήλωση θα κλείσει με τις απονομές βραβείων στους ανθρώπους του Σιδηρόδρομου  ως εξής:

  1. Άθως Δημουλάς – Μηχανικός των ΣΕΚ (Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους)/ Ποιητής : Το βραβείο θα παραλάβει η Κική Δημουλά
  1. Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου : Για την συμβολή και συνδρομή στην καταγραφή, διάσωση και συντήρηση του σιδηροδρομικού Μουσειακού υλικού – παραλαμβάνεται από τον Πρόεδρο του ΣΦΣ κ. Παναγιώτη Κακαβά
  1. Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης : Βραβείο στον αείμνηστο Ευθύμη Κοντόπουλο ο οποίος περισυνέλλεξε και διέσωσε το μουσειακό υλικό του Μουσείου Θεσσαλονίκης – Παραλαμβάνεται από τον Πρόεδρο του ΣΦΣΘ κ. Ανδ. Μυλωνάκης
  1. κ. Νίκος Ταγαρούλιας και κ. Σπύρος Ρίζος : Ομάδα αποκατάστασης και συντήρησης ατμαμαξών

 

  1. κα Ευαγγελία Μαραγκουδάκη – Παπάζη : 1η γυναίκα Μηχανικός στον Σιδηρόδρομο
  1. κ. Αναστάσιος Νίκας : Συνταξιούχος Σταθμάρχης του Θεσσαλικού Δικτύου. Ξεκίνησε την υπηρεσία του το 1942, απολύθηκε από την χούντα και επέστρεψε την περίοδο της μεταπολίτευσης.
  1. κ. Δημήτρης Τσόγιας: Τεχνίτης Εργοστασίου, συνταξιοδοτήθηκε ως Εργοστασιάρχης. Γνώστης της τεχνολογίας του ατμού.
  1. Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς διαθέτει το πλέον πρωτότυπο και πλήρες φωτογραφικό υλικό που αφορά στην Ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, το οποίο και έχει εκτεθεί και κυρίως παρουσιάζεται στην τετράτομη Εγκυκλοπαίδεια της Ιστορίας των Ελληνικών Σιδηροδρόμων (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) – παραλαμβάνεται από τον Πρόεδρο κ. Παύλο Καλεμκερή.

 

  1. Μιχάλης Μήττας – Μαθητής στ΄ Δημοτικού : για την επιστολή του μέσω της οποίας εξέφρασε την αγωνία του για την διάσωση της, μοναδικής στο είδος της, ατμάμαξας ΚΓ877 και τη θερμή του επιθυμία να εκπαιδευθεί στη σιδηροδρομική Ακαδημία του ΟΣΕ ως Μηχανοδηγός.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*