Αττικό Μετρό και ΣΤΑΣΥ: Ξεκινά η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας

Σε ενέργειες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που θα μπορούσε να επιφέρει χιλιάδες ευρώ επιπλέον έσοδα ανά μήνα προχωρούν η ΣΤΑΣΥ και Αττικό Μετρό. Με τέσσερις αποφάσεις μέσα σε μία εβδομάδα, οι δύο δημόσιες εταιρείες βάζουν μπρος για την εκμίσθωση καταστημάτων σε σταθμούς του Μετρό και την εκτίμηση της αξίας αναξιοποίητων ακινήτων. 

Ο πρώτος διαγωνισμός της Αττικό Μετρό αφορά την εκμίσθωση 13 καταστημάτων στους σταθμούς Συγγρού – Φιξ και Άγιος Αντώνιος του Μετρό. Συγκεκριμένα, στο σταθμό Συγγρού – Φιξ διατίθενται 7 καταστήματα, τα 6 στο επίπεδο -1 του πάρκινγκ και το 1 στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων του σταθμού μεγέθους από 25 τ.μ. έως και 52,85 τ.μ.  Στο σταθμό Άγιος Αντώνιος διατίθενται 6 καταστήματα (τρία στο επίπεδο -1, ένα στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων και από ένα ανά αποβάθρα) μεγέθους από 20,60 τ.μ. έως 111,87 τ.μ.

Ο διαγωνισμός θα είναι πλειοδοτικός ενώ υπάρχει πρόβλεψη να μην γίνουν δεκτά άνω του ενός καταστήματος ιδίου τύπου ανά σταθμό. Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών είναι η 15η Απριλίου. 

Παράλληλα, η Αττικό Μετρό ανέθεσε σε ιδιώτη την παροχή υπηρεσιών σύνταξης εκθέσεων εκτίµησης της αξίας ακινήτων στην Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση υποβολής προσφορών, έναντι ποσού 2.700 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Οι εκθέσεις αναμένεται να παραδοθούν εντός 10 ημερολογιακών ημερών από την παραλαβή της σχετικής εντολής από την Αττικό Μετρό. 

Ο τρίτος διαγωνισμός της Αττικό Μετρό, που προκηρύχθηκε χτες, αφορά την παραχώρηση του δικαιώματος διαφήμισης στους χώρους και τα διαθέσιμα μέσα της Αττικό Μετρό και της ΣΤΑΣΥ στην Αθήνα για 6 χρόνια με δικαίωμα παράτασης για 3 επιπλέον χρόνια. Το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα για το πρώτο έτος θα είναι 4 εκατ. ευρώ, για το δεύτερο 6 εκατ. ευρώ και για τα υπόλοιπα από 8 εκατ. ευρώ. 

Και η ΣΤΑΣΥ προκήρυξε διαγωνισμό για εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας με προϋπολογισμό 59.744.69 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει την εκπόνηση αρχιτεκτονικών μελετών κτιριακών έργων καθώς και πολεοδομικές και ρυμοτομικές μελέτες. 

Όπως αναφέρεται στα τεύχη της προκήρυξης, οι στόχοι είναι οι εξής:

  • Αξιοποίηση των ιδιοκτησιών της ΣΤΑΣΥ κατά μήκος ή σε σχετική μικρή απόσταση από τη γραμμή 1 ως περιουσιακών στοιχείων (asset) που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στον οργανισμό.
  • Αξιοποίηση των ιδιοκτησιών της ΣΤΑΣΥ κατά μήκος ή σε σχετική μικρή απόσταση από τη γραμμή 1 για την αντιμετώπιση αναγκών των όμορων περιοχών, και μετατροπή τους σε στοιχεία που θα λειτουργούν πολεοδομικά εγκάρσια προς τη γραμμή, και ως εκ τούτου συνδέοντας στις ένθεν κακείθεν περιοχές. 

Στις ιδιοκτησίες αυτές περιλαμβάνονται οικόπεδα – φιλέτα ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει οικοδομήσιμη οικοπεδική έκταση μεταξύ της Ακτής Καλλιμασιώτη και των οδών Κόνωνος, Φωκίωνος, Ρετσίνα και Αλλιπέδου, επιφάνειας 31.500 τ.μ. ακριβώς δίπλα στο σταθμό του Πειραιά. Στο σημείο αυτό αναμένεται, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα ακίνητα, συνολικής έκτασης άνω των 350.000 τ.μ., ξεχωρίζουν:

  • Διάφορες λωρίδες συνολικού μήκους 13.500 μ. μεταξύ Αττικής και Κηφισιάς πλάτους από 9 έως 22 μ., συνολικής έκτασης 140.500 τ.μ.
  • Διάφορες λωρίδες συνολικού μήκους 7.990 μ. μεταξύ Πειραιά και Θησείου πλάτους από 0 έως 28 μ. και συνολικής έκτασης 95.000 τ.μ. 
  • Οικοδομήσιμη οικοπεδική έκταση μεταξύ των οδών Ερμού, Πλατείας Ασωμάτων και οδού Επταχάλκου και τμήμα της κύριας γραμμής Πειραιά – Κηφισιάς συνολικής έκτασης 20.000 τ.μ. (αμαξοστάσιο Θησείου)
  • Οικοδομήσιμη οικοπεδική έκταση μεταξύ των οδών Λιοσίων, Σωζοπόλεος και Αδμήτου και τμήμα της κύριας γραμμής Πειραιά – Κηφισιάς συνολικής έκτασης 12.000 τ.μ. (αμαξοστάσιο Αττικής)
  • Διάφορα οικόπεδα κατά μήκος της γραμμής από Πειραιά ως Θησείο συνολικής έκτασης 12.000 τ.μ.
  • Γήπεδο στην περιοχή του στ. Ηρακλείου έκτασης 11.000 τ.μ.

Παρακάτω το σύνολο των προς μελέτη χώρων.

Στο σχεδιασμό του Υπερταμείου το οποίο πλέον ελέγχει (τουλάχιστον στα χαρτιά) τον ΟΑΣΑ, την ΟΣΥ και την ΣΤΑΣΥ περιλαμβάνεται η διερεύνηση νέων πηγών εσόδου από την αξιοποίηση παγίων του υφιστάμενου δικτύου και σχεδιαζόμενων επεκτάσεων (αξιοποίηση σταθμών, διαφημίσεις, click & collect, κα), σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ και την Αττικό Μετρό.

Εξάλλου, πριν από λίγο καιρό ανατέθηκε σε εταιρεία η προσθήκη 38 διαφημιστικών πλαισίων σε σταθμούς του ΗΣΑΠ Πειραιάς, Καλλιθέα, Μοναστηράκι, Ομόνοια, Μαρούσι και Κηφισιά. 

Και η Αττικό Μετρό όπως είδαμε προσανατολίζεται προς το σκοπό αυτό και εκεί εντάσσεται η παραχώρηση σε ιδιώτη της λειτουργίας του πάρκινγκ στο σταθμό Δουκ. Πλακεντίας που προκάλεσε αντιδράσεις

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*