Διχάζει η προμήθεια λεωφορείων για ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της προκήρυξης του διαγωνισμού για την προμήθεια 750 λεωφορείων για τις συγκοινωνίας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Κύρια αιτία, το γεγονός πως δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προμήθεια των λεωφορείων, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη να μην είναι δυνατή η υπογραφή σύμβασης με τον ή τους αναδόχους μέχρις ότου γίνει αυτό. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται επί λέξει: «Η παρούσα προμήθεια χρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΕ 2019ΣΕ38000000 της ΣΑΕ 380). Δεν υφίσταται ανάληψη νομικών δεσμεύσεων μέχρι την οριστική ένταξη του έργου σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Π.Π. 2014-2020.»

Επί πλέον, δεν διευκρινίζεται ποιοι υπάλληλοι θα προχωρούν στην συντήρηση των λεωφορείων (θα είναι ευθύνη του αναδόχου για 15 χρόνια) και σε ποιους χώρους.

Ερωτηματικά προκάλεσε και το γεγονός πως η προθεσμία υποβολής των προσφορών λήγει τη Δευτέρα 1 Ιουλίου ενώ οι φάκελοι θα ανοιχτούν την Παρασκευή 5 Ιουλίου και ώρα 10:00, δύο μόλις μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Ανοικτό πάντως είναι σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο να δοθεί μία ή περισσότερες παρατάσεις στο διαγωνισμό, είτε μετά από αίτημα των συμμετεχόντων είτε λόγω των εκλογών.

Τέλος, τα «750 λεωφορεία» δεν θα είναι τελικά 750 αλλά 490, αφού το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα έχει δικαίωνα προαίρεσης για ένα τμήμα της προμήθειας. Δηλαδή, σε πρώτη φάση η προμήθεια θα αφορά έναν μόνο αριθμό λεωφορείων ενώ τα υπόλοιπα θα αγοραστούν αν και όταν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και για αυτά.

Η προμήθεια αφορά συγκεκριμένα:

  • 190 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων 12 μέτρων (και 130 επιπλέον σε βάθος χρόνου),
  • 200 λεωφορεία φυσικού αερίου 12 μέτρων (και 130 επιπλέον σε βάθος χρόνου)
  • 100 αρθρωτά πετρελαιοκίνητα λεωφορεία 18 μέτρων

Εξ αυτών, τα 400 (συμπεριλαμβάνονται και αυτά η προμήθεια των οποίων δεν θα γίνει άμεσα) προορίζονται για τις συγκοινωνίες της Αθήνας ενώ τα υπόλοιπα 350 για τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Επομένως, τα λεωφορεία που θα καταλήξουν στην Αθήνα θα είναι μάλλον λιγότερα από 300.

Η εκτιμώμενη συνολική αξία της προμήθειας – μαμούθ θα είναι 371.850.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ποσό το οποίο δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί (31.250.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για την προμήθεια 100 πετρελαιοκίνητων και 11.250.000 για τη συντήρησή τους, 92.000.000 χωρίς ΦΠΑ για την προμήθεια 200 λεωφορείων φυσικού αερίου και 18.000.000 για τη συντήρησή τους και 112.100.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για την προμήθεια 190 ηλεκτρικών λεωφορείων και 11.700.000 για τη συντήρησή τους).

Ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών κ. Κώστας Καραμανλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τον Νοέμβριο του 2018 ο κ. Σπίρτζης μας διαβεβαίωνε με τον πιο κατηγορηματικό κι επίσημο τρόπο πως “τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου του 2019 θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα νέα λεωφορεία”. Είχαμε εκφράσει από τότε τις αμφιβολίες μας, και δυστυχώς για ακόμη μια φορά επιβεβαιωθήκαμε.

Σήμερα, όχι μόνο δεν κυκλοφορούν νέα λεωφορεία, αλλά η κυβέρνηση προέβη άρον-άρον και μόλις 2 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια 750 αστικών λεωφορείων, συνολικής δαπάνης 461 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση της ανευθυνότητας και της προχειρότητας δεν σταματά να μας εκπλήσσει αρνητικά. Όποιο μπάλωμα κι αν προσπαθήσει να κάνει, στις τρύπες που η ίδια άνοιξε, δεν μπορεί να ξεγελάσει τους πολίτες. Διότι όλοι γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ότι η διάλυση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε χτεσινή ανακοίνωση, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υποστηρίζει πως, αντίθετα με όσα αναγράφονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, υπάρχει χρηματοδότηση για την προμήθεια των λεωφορείων:

Με έκπληξη διαβάσαμε ανυπόστατα δημοσιεύματα αναφορικά με το διαγωνισμό για την Ανανέωση του στόλου των Λεωφορείων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Θα έπρεπε οι συντάκτες τους να γνωρίζουν, ότι κανένας διαγωνισμός και πολύ περισσότερο ένας διεθνής διαγωνισμός, δεν μπορεί να προκηρυχτεί, εάν δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι. Ενέργεια που προβλέπεται από το νόμο, τον οποίο η κυβέρνηση σέβεται και εφαρμόζει.

Μια απλή ανάγνωση της προκήρυξης θα αρκούσε για να διαπιστώσει κανείς, ότι έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοπράτηση και υλοποίηση της προμήθειας.

Ειδικότερα για την προμήθεια των Λεωφορείων προβλέπεται συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (2014-2020) στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ, σύμφωνα με την αναθεώρηση που πραγματοποιήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία χρηματοδότησης από την ΕτΕΠ.

Επίσης, ακριβώς λόγω της βαρύτητας και του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την προμήθεια που θα συγχρηματοδοτηθεί από τα Ταμεία της ΕΕ, ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η συνεργασία με τους Jaspers, προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία χρηματοδότησης. Στην κατεύθυνση αυτή αποστάλθηκαν για έλεγχο στην Αρμόδια Διαχειριστική Αρχή τα σχετικά Τεύχη Δημοπράτησης και μετά τη θετική τους αξιολόγηση προχωρήσαμε στο σχετικό διαγωνισμό.

Θεωρούμε σκόπιμο, όμως, να αναφέρουμε κάποια στοιχεία τα οποία αφορούν το διαγωνισμό.

Το Υπουργείο εκπόνησε Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι δεν είχε γίνει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη του συγκοινωνιακού Έργου από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Από την εκπόνηση τους αφενός καταδείχτηκαν τα χρηματοοικονομικά στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η χρηματοδότηση τους, και αφετέρου, αναδείχτηκε η αναγκαιότητα ανανέωσης του στόλου δεδομένου ότι το 2020 θα αποσυρθούν 227 οχήματα (λόγω συμπλήρωσης 25ετίας που ορίζει ο νόμος) και άλλα 163 θα αποσυρθούν έως το 2023. Παράλληλα προσδιορίστηκε το μείγμα των θερμικών, ηλεκτρικών και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις μελέτες, ανάγκη για Ανανέωση του στόλου είναι προφανής, άμεση και απαιτητή για την ομαλή λειτουργία των δημοσίων συγκοινωνιών, και στηρίζεται σε στοιχεία, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να την παρουσιάσουν ως πολιτική προεκλογική σκοπιμότητα.

Ίσως κάποιοι επιθυμούν να μην πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός, με ότι αυτό θα σημαίνει στην καθημερινότητα των πολιτών και την ποιότητα της ζωής σε Αττική και Θεσσαλονίκη αλλά και στοχεύοντας στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Άλλωστε, είναι οι ίδιοι που το έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν: Έχουν απαξιώσει τις υποδομές των Αστικών Συγκοινωνιών σε Αττική και Θεσσαλονίκη τα προηγούμενα χρόνια και έχουν χρεώσει το Ελληνικό Δημόσιο με  εκατομμύρια σε εκλεκτούς. 

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την Ανανέωση του Στόλου των λεωφορείων, για να αποκτήσουν οι πολίτες σύγχρονα μέσα μεταφοράς, φιλικά στο περιβάλλον, εξασφαλίζοντας μια μετάβαση σε μια κοινωνία χαμηλών ρύπων.

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*