Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024

Καραμανλής: «Απόβρασμα της κοινωνίας όποιος δεν πληρώνει εισιτήριο», «θα απαγορευτεί η επαιτεία» στο Μετρό, «οι άδειες φταίνε για τα θερινά δρομολόγια»

Share

    Ενημέρωση:

    Να «μαζέψει» τη δήλωσή του περί «αποβρασμάτων της κοινωνίας» για όποιους δεν πληρώνουν εισιτήρια του Μετρό επιχείρησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

    Γράφοντάς στο facebook, ο υπουργός χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δήλωση «λεκτικό ατόπημα» αλλά δεν ζήτησε συγνώμη. 

    Χτες, μιλώντας για όσους, χωρίς να δικαιούνται δωρεάν μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επιλέγουν να μην πληρώνουν εισιτήριο, είπα ότι πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος. Προφανώς το ότι πρέπει να νιώθουν «αποβράσματα» είναι μια λανθασμένη και άστοχη έκφραση, που ειπώθηκε στη ρύμη του λόγου.

    Για να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι όποιος δεν πληρώνει εισιτήριο είναι «απόβρασμα», ούτε ότι πρέπει να νιώθει έτσι.

    Πιστεύω όμως ότι το να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι στο χέρι της κοινωνίας μας. Το να μπορείς να πληρώσεις το εισιτήριο αλλά να μπαίνεις τζάμπα, είναι μια συμπεριφορά που βλάπτει την κοινωνία μας και τελικά κι εσένα τον ίδιον. Αυτό πιστεύω κι αυτό θέλω να βοηθήσουμε να καταλάβουν όλοι οι συμπολίτες μας. Αν το πετύχουμε, θα είναι πολύ σημαντικότερο από οποιαδήποτε κατασταλτική πολιτική


    Αρχικό άρθρο:

    Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ στο φαινόμενο της επιβίβασης στο Μετρό χωρίς την πληρωμή εισιτηρίου λέγοντας «πρέπει να νιώθει ως απόβρασμα της κοινωνίας, όποιος πολίτης μπαίνει στο Μετρό χωρίς εισιτήριο».

    Ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα οργανωθεί καμπάνια για να περιοριστούν τα φαινόμενα των πολιτών που χρησιμοποιούν τα Μέσα χωρίς εισιτήριο. «Αυτό που σκεφτόμαστε να κάνουμε, είναι κάτι το οποίο έχει συμβεί στη Γαλλία και την Αμερική, είναι να υπάρξει μια πολύ μεγάλη διαφημιστική καμπάνια για τους λεγόμενους τζαμπατζήδες. Το ζήτημα δεν είναι να έρθω εγώ να σε πιάσω, το ζήτημα είναι ότι ο ίδιος ο άνθρωπος που κάνει αυτή την πράξη πρέπει να νιώθει ως απόβρασμα της κοινωνίας. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουμε τσάμπα στο Μετρό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Σύμφωνα με τον υπουργό το ηλεκτρονικό εισιτήριο έχει μειώσει τους «τζαμπατζήδες» αλλά το πρόβλημα παραμένει στα λεωφορεία όπου δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και όπως είπε «η πολιτεία πρέπει να επιβάλει το νόμο».

    Ο υπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Για το Μετρό ανέφερε πως από τους 97 ενεργούς συρμούς, οι 23 τουλάχιστον είναι ακινητοποιημένοι με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλα προβλήματα συνωστισμού, ενώ δεν είναι σίγουρο αν όντως υπάρχει βλάβη στους συγκεκριμένους συρμούς ή είναι ακινητοποιημένοι για άλλους λόγους. 

    Την ίδια στιγμή, η χρονοαπόσταση των συρμών φτάνει τα 10,5 λεπτά όταν σε άλλες πόλεις της Ευρώπης την ίδια περίοδο είναι 4 ή 5 λεπτά. Αυτό κατά τον ίδιο οφείλεται και στο ότι υπάρχει λάθος προγραμματισμός όσον αφορά τις άδειες των εργαζομένων. 

    Κατά την επίσκεψή του σε χώρους εργασίας του Μετρό διαπίστωσε πως η εταιρεία διοικείται με «συνθήκες απίστευτης χαλαρότητας» και ζήτησε εβδομαδιαίες αναφορές σχετικά με τη λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς ώστε να γίνεται γνωστή η κατάσταση. Απέφυγε πάντως να απαντήσει αν θα αλλάξει η διοίκηση αφού όπως είπε την ευθύνη την έχει το υπερταμείο και όχι το υπουργείο. Ο κ. Καραμανλής απέρριψε το επιχείρημα πως υπάρχει έλλειψη προσωπικού στην ΣΤΑΣΥ υποστηρίζοντας πως το προσωπικό επαρκεί αλλά χρειάζεται εξορθολογισμός της λειτουργίας της εταιρείας. 

    Παράλληλα ο υπουργός παρατήρησε πως τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων δεν επαρκούν και προανήγγειλε την αγορά νέων. 

    Για το ζήτημα της επαιτείας στο Μετρό, ο υπουργός έριξε την ευθύνη στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο αποποινικοποιείται η επαιτεία και προανήγγειλε πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ειδικά για το Μετρό αφού «το Μετρό πρέπει να είναι η βιτρίνα της πόλης».

    Ο κ. Καραμανλής τάχθηκε κατά της φύλαξης του Μετρό και ΗΣΑΠ από αστυνομικούς καθώς «υπάρχουν αλλού ανάγκες» και υπέρ της φύλαξής του από ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι. 

 
 

Διαβάστε Περισσότερα