Η Βαρκελώνη δοκιμάζει κάθετες θύρες για την προστασία των επιβατών του Μετρό

Ένα πρωτότυπο σύστημα προστασίας των επιβατών που περιμένουν στις αποβάθρες του Μετρό έχει μπει από τον περασμένο Μάιο σε δοκιμαστική λειτουργία στην Βαρκελώνη. 

Εκεί, στις αποβάθρες του σταθμού Can Cuiàs της γραμμής 11 έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του ένα σύστημα κάθετων θυρών με στόχο την προστασία και άνεση των επιβατών. Το σύστημα αναπτύχθηκε από έναν όμιλο νοτιοκορεατικών εταιρειών σε συνεργασία με την τοπική συγκοινωνιακή αρχή. 

Οι κάθετες θύρες αποβαθρών (VPSD) αποτελούνται από μία μόνιμη κάθετη κατασκευή που διαθέτει οδηγούς πάνω στους οποίους κινούνται δύο διάφανα και αδιαπέραστα πάνελ. Όταν βρίσκονται στην κάτω θέση τους δημιουργούν ένα εμπόδιο ύψους 1,60 μ. μεταξύ του  τρένου και του άκρου της αποβάθρας, ενώ στην πάνω θέση τους επιτρέπουν την είσοδο και έξοδο των επιβατών από το τρένο. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί συγχρονισμένα με την αυτοματοποιημένη λειτουργία των συρμών. 

Σε σύγκριση με τις συνηθισμένες οριζόντιες θύρες επί των αποβαθρών, οι κάθετες έχουν το πλεονέκτημα πως επιτρέπουν κατά πολύ μεγαλύτερο χώρο διέλευσης (περίπου 7 μέτρα). Επίσης, δεν καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στις αποβάθρες και έτσι δεν οδηγούν σε αύξηση του συνωστισμού σε αυτές. Για αυτό το λόγο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε γραμμές που χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους τρένων, όπως συχνά συμβαίνει στη Βαρκελώνη. 

Επί πλέον, η τοποθέτησή τους είναι εύκολη καθώς οι απαιτήσεις εγκατάστασης εξοπλισμού είναι μικρότερες ενώ για αυτό το λόγο είναι μικρότερο και το κόστος συντήρησης. 

Η γραμμή 11 του Μετρό της Βαρκελώνης επιλέχτηκε καθώς είναι εξ αρχής μία γραμμή πειραματισμών. Αν και άνοιξε το 2003 ως μία συμβατική γραμμή, στη συνέχεια εγκαταστάθηκε σύστημα αυτοματοποιημένης λειτουργίας. Το 2008 ο σταθμός Can Cuiàs έγινε ο πρώτος στην Καταλονία με θύρες επί των αποβαθρών. 

Καθώς το ζήτημα της ασφάλειας των επιβατών που αναμένουν στις αποβάθρες (λόγω ατυχημάτων, εγκληματικών ενεργειών και αποπειρών αυτοκτονίας) παραμένει στην επικαιρότητα, η αναζήτηση και εφαρμογή λύσεων φαίνεται πως θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Στην Ελλάδα, θύρες επί των αποβαθρών αναμένεται να υπάρχουν σε όλους τους σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης όπως και στους σταθμούς της γραμμής 4 του Μετρό, καθώς οι γραμμές αυτές θα λειτουργήσουν εξαρχής με αυτοματοποιημένη λειτουργία. Εδώ και λίγους μήνες, η αυτοματοποιημένη λειτουργία έχει τεθεί σε εφαρμογή και στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, επομένως και εκεί ενδέχεται μελλοντικά να τεθεί ζήτημα τοποθέτησης  θυρών επί των αποβαθρών. Καθώς χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα 3 διαφορετικοί τύποι συρμών, η Βαρκελώνη μας δείχνει το δρόμο. 

Πηγή: intelligenttransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*