Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2019

Υπομονή ως το επόμενο καλοκαίρι (και βλέπουμε…) πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας, του Κορυδαλλού και της Νίκαιας καθώς οι 3 πρώτοι σταθμοί της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά δεν πρόκειται να ανοίξουν νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2020.

Αυτή είναι η τελευταία παράταση στο χρονοδιάγραμμα του έργου αφού ως την περασμένη άνοιξη, η προηγούμενη διοίκηση της Αττικό Μετρό υποστήριζε πως οι τρεις πρώτοι σταθμοί θα παραδοθούν στις 30 Ιουνίου του 2019, χρονοδιάγραμμα το οποίο ήταν προφανώς εκτός πραγματικότητας για όποιον παρατηρούσε την πρόοδο των εργασιών.

Τίποτα όμως δεν μπορεί να είναι σίγουρο αφού οποιοδήποτε πρόβλημα εντοπιστεί από σήμερα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα μπορούσε να φέρει επί πλέον καθυστέρηση στην παράταση της παράδοσης των σταθμών. 

Προς το παρόν, μία από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες είναι ο διαγωνισμός για το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου το οποίο θα εγκατασταθεί στους σταθμούς της επέκτασης. Σύμφωνα με το economistas.gr ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ (περιλαμβάνει και τους 6 νέους σταθμούς) αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο Νοέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα η εγκατάσταση των πυλών θα ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Η καθυστέρηση μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν υπάρξουν προσφυγές όπως αυτή που ήδη έχει καταθέσει ο όμιλος INDRA ζητώντας να τηρηθεί η σύμβαση ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες το 2009 η οποία αφορά – μεταξύ άλλων – στην εγκατάσταση 55 μηχανημάτων και 6 τερματικών έκδοσης εισιτηρίων στους σταθμούς της επέκτασης προς τον Πειραιά. Τότε ο ΟΑΣΑ υπολόγιζε πως σε όλους τους σταθμούς του Μετρό το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα λειτουργήσει με τα παλιά μηχανήματα της εταιρείας. Όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε τα μηχανήματα της εταιρείας INDRA δεν είναι πλήρως συμβατά με το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, γεγονός που δημιούργησε πολλά προβλήματα διαθεσιμότητας μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίου. 

Η πρόοδος των εργασιών κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει ως εξής:

  • Σήραγγα ΝΑΤΜ Τ2 Αρχή: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες
  • Φρέαρ Κομνηνού: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες: τοιχοποιία, επιχρίσματα, τοποθέτηση θυρών, βιομηχανικό δάπεδο, βαφές, τοποθέτηση σχάρας επιπέδου οδού, κιγκλιδώματα κλιμακοστασίου, καταπακτή και η αποκατάσταση επιπέδου οδού.
  • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση επιπέδου Οδού – Πλατείας (γρανίτες, διάδρομοι, μάρμαρα, σιντριβάνι), η επένδυση τοίχων και υποστυλωμάτων (μεταλλικές, γυάλινες, κλπ), η τοποθέτηση ρολλών ασφαλείας, η τοποθέτηση ψευδοροφών στα επίπεδα αποβαθρών και έκδοσης εισιτηρίων, η τοποθέτηση χειρολισθήρων και τα λοιπά αρχιτεκτονικά τελειώματα.
  • Φρέαρ Μεγ. Αλεξάνδρου: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες
  • Σταθμός Κορυδαλλός: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι τοποθέτηση θυρών, κεραμικών πλακιδίων, γρανιτών ή μαρμάρων, χειρολισθήρων και κιγκλιδωμάτων, επενδύσεις τοίχων και υποστυλωμάτων, τοποθέτηση ψευδοροφών, τοποθετήση σχαρών εξαερισμού και επιχώσεις.
  • Σταθμός Νίκαια: Σε εξέλιξη βρίσκεται η τελική αποκατάσταση (πλακοστρώσεις) στο επίπεδο – 0  της οδού του Σταθμού, η επένδυση τοίχων με πλάκες γρανίτη στο επίπεδο – 3 των αποβαθρών, η τοποθέτηση πανέλων οριζόντιας ψευδοροφής στα επίπεδα έκδοσης εισιτηρίων (επίπεδο – 2) και αποβαθρών (επίπεδο – 3) του Σταθμού και οι Η/Μ εργασίες.
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Σε αναμονή βρίσκεται η τοποθέτηση θυρών στον Η/Μ όροφο. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Έργου και η λειτουργία εκθεσιακού χώρου για την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων του Έργου στο κτήριο της οδού Πυλών ιδιοκτησίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Στην είσοδο πλατείας Κοραή και τη σήραγγα πρόσβασης, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή απόληξης στην περιοχή ανελκυστήρα. Στη σήραγγα ΤΒΜ τριπλής τροχιάς έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες. Στη σήραγγα τριπλής τροχιάς ΝΑΤΜ προς ΠΑΠΕΙ έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή μόνιμης επένδυσης.

Δείτε επίσης:


Γραμμή 4 Μετρό

Το πράσινο φως έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το έργο κατασκευής του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας (τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή).

Το ΣτΕ απέρριψε τόσο την προσφυγή του Ομίλου Μυτιληναίος όσο και την προσφυγή της ΤΕΡΝΑ, των δύο εταιρειών οι κοινοπραξίες των οποίων δεν είχαν περάσει στη β’ φάση του διαγωνισμού. Πλέον, η Αττικό Μετρό έχει το ελεύθερο για να προχωρήσει στην επιλογή του προσωρινού μειοδότη ανάμεσα στις δύο εναπομείνασες κοινοπραξίες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τόσο ο διαγωνισμός όσο και το έργο έχουν ακόμα μέλλον αφού αφενός η ανακήρυξη του προσωρινού μειοδότη και ο έλεγχος της σύμβασης είναι μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, αφετέρου τα έργα δεν μπορούν να ξεκινήσουν αν πρώτα δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο στον άλλο διαγωνισμό για τις πρόδρομες εργασίες της γραμμής οι οποίες πρέπει να ξεκινήσουν πριν από τα κύρια έργα. Πολύ δύσκολα όλα αυτά θα γίνουν εντός του 2020. 

Δείτε επίσης:


Επέκταση Τραμ

Ξεκίνησαν και πάλι πριν από λίγες εβδομάδες τα δοκιμαστικά δρομολόγια του Τραμ στους δρόμους του Πειραιά τα οποία είχαν διακοπεί τον περασμένο Ιούλιο όταν ο σεισμός που χτύπησε την Αττική δημιούργησε πρόβλημα στατικότητας σε κτήριο πλησίον των γραμμών. 

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η επέκταση θα παραδοθεί εντός του 2020 (χωρίς να υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο) διαψεύδοντας έτσι το Σωματείο Εργαζομένων Τραμ το οποίο αυθαίρετα υποστήριζε τον περασμένο Αύγουστο πως υπάρχει απόφαση για άμεση λειτουργία της γραμμής.

Η πρόοδος των έργων το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, έχει ως εξής:

  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες άρσης επικινδυνότητας από τυχόν αποκολλήσεις υλικών από τις προσόψεις στο διατηρητέο κτίριο στην συμβολή των οδών Ομ. Σκυλίτση και Δεληγιώργη, και επανεκκίνησαν οι δοκιμαστικές διαδρομές του Τραμ. 
  • Στην γέφυρα Λαμπράκη ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες χρωματισμών.
  • Είναι σε εκκρεμότητα (Σεπτέμβριος), οι Η/Μ εργασίες στον νέο Υ/Σ 16 (έχουν τελειώσει οι εργασίες Π/Μ) και η αναβάθμιση του Υ/Σ 1.
  • Σε όλες τις κατασκευές του έργου εκτελούνται εργασίες συντηρήσεων και αποκαταστάσεων επουσιωδών ελλείψεων για την πλήρη ολοκλήρωσή τους.

 

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*