Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Νέα καθυστέρηση για το Μετρό στον Πειραιά – Τον Ιανουάριο διακόπτονται τα δρομολόγια του Τραμ προς ΣΕΦ

Share

  Μία νέα καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων του Μετρό στον Πειραιά ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή. Συγκεκριμένα, οι 3 τελευταίοι σταθμοί της επέκτασης (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) αναμένεται να ανοίξουν το 2022. Μέχρι πρότινος η Αττικό Μετρό υποστήριζε πως οι σταθμοί θα ανοίξουν τον Ιούνιο του 2021.

  Πιθανή είναι και η καθυστέρηση για τους 3 πρώτους σταθμούς της επέκτασης (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια) οι οποίοι προβλέπονταν να ανοίξουν τον Ιούνιο του 2020. Σύμφωνα με τον υπουργό ο λόγος της πιθανής καθυστέρησης είναι ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα ο διαγωνισμός για το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που θα εγκατασταθεί εντός των σταθμών.

  Όταν τα έργα της επέκτασης είχαν ξεκινήσει, το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση όλων των εργασιών μέσα στο 2017.

  Εν τω μεταξύ, σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση των δοκιμαστικών δρομολογίων του Τραμ στον Πειραιά ώστε τον Ιανουάριο να κλείσει το τμήμα της γραμμής από το Δέλτα Φαλήρου ως το ΣΕΦ προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες μετατόπισης της γραμμής στα πλαίσια των έργων στον φαληρικό όρμο και τα οποία αναμένεται να διαρκέσουν 4 με 6 μήνες.

  Κατά συνέπεια η Αττικό Μετρό σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση θα αποφασίσει αν τα δρομολόγια του Τραμ στον Πειραιά θα ξεκινήσουν για να σταματήσουν μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα ή -κάτι που μοιάζει ως το πιθανότερο- θα ξεκινήσουν στα μέσα με τέλη του 2020.

  Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης, παρουσία εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Αττικό Μετρό επισκέφθηκαν σήμερα και επιθεώρησαν το εργοτάξιο της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό, στο σταθμό «Πειραιάς».

  Κατά την διάρκεια της επίσκεψης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε στους δημοσιογράφους:

  «Πριν ξεκινήσω τη δήλωσή μου, θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του μηχανικού, που  δούλευε στην Αττικό Μετρό και έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα, από καρδιακή ανακοπή.

  Επισκεπτόμαστε, σήμερα, τον κεντρικό σταθμό του μετρό στον Πειραιά, διότι πριν από πεντέμισι μήνες, που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας παραλάβαμε μία καθυστέρηση τουλάχιστον ενάμιση έτους.

  Όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε αυτό το έργο έχει περάσει από σαράντα κύματα.

  Ήρθαμε εδώ και είδαμε ότι αυτό το  έργο, που έπρεπε κανονικά να είχε παραδοθεί, το 2019, δεν έχει ούτε καν τα σκυροδέματα. Αυτό σημαίνει ότι η συμβατική υποχρέωση για την ολοκλήρωση των τριών σταθμών (Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό θέατρο), θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2021. Αυτή είναι η συμβατική υποχρέωση και σε αυτό πρέπει να στοχεύσουμε.

  Εμείς πρέπει καταρχάς να πούμε με απόλυτη ειλικρίνεια στους πολίτες του Πειραιά ότι αυτό το έργο δεν θα είναι έτοιμο το 2020 και το 2021. Και θα κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια, μέσα στο 2022, να παραδοθεί.

  Νομίζω ότι όποιος αναλαμβάνει μια θέση,  – όπως η διοίκηση της Αττικό Μετρό, έχουμε εδώ και τον Πρόεδρο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο, – πρέπει να λέει την αλήθεια: Τι παραλαμβάνουμε και πότε θα παραδώσουμε. Γιατί στο τέλος θα κριθούμε όλοι από αυτό.

  Οι τρεις πρώτοι σταθμοί θα είναι έτοιμοι στις αρχές καλοκαιριού. Αλλά εδώ συμβαίνει κάτι παράλογο. Ενώ οι σταθμοί θα είναι έτοιμοι, πιθανότατα να μην έχει ολοκληρωθεί το σύστημα κομίστρου του μετρό, λόγω καθυστερήσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης. Επομένως εδώ κινδυνεύουμε να έχουμε τους σταθμούς έτοιμους και να μην μπορούμε να τους λειτουργήσουμε. Γίνεται ένας τεράστιος αγώνας δρόμου από τη διοίκηση του ΟΑΣΑ, ώστε να υπάρξει η εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος. Θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι να σας ενημερώσουμε, έτσι ώστε να μην έχουμε το εξαιρετικά κωμικοτραγικό φαινόμενο να είναι έτοιμοι οι σταθμοί να παραδοθούν και να μην μπορούμε να τους θέσουμε σε λειτουργία».

  Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τραμ, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε:

  «Το τραμ είναι έτοιμο και νομίζω ότι οι πολίτες του Πειραιά βλέπουν ήδη τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια που γίνονται. Μπορούμε άμεσα να το θέσουμε σε λειτουργία. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα, ότι στο Φαληρικό Δέλτα η Περιφέρεια Αττικής, θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει κάνει ο Περιφερειάρχης, κύριος Πατούλης, κάποια έργα τα οποία θα διαρκέσουν το λιγότερο τέσσερις με έξι μήνες. Το θέμα λοιπόν είναι κατά πόσο θα ήταν σκόπιμο να ξεκινήσει το τραμ για ένα μήνα, να κλείσει και να ξανανοίξει. Αυτό ήταν από τα πρώτα πράγματα που έχουμε συζητήσει και με τον Δήμαρχο, και πρόκειται να  κάνουμε μία συνάντηση με τον κύριο Πατούλη και τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να αποφασίσουμε από κοινού. Γιατί ξέρετε πολλές φορές τέτοιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από κοινού. Αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών του Πειραιά. Δεν ζούμε σε μία εποχή που η κυβέρνηση, ο κάθε υπουργός αποφασίζει μόνος του.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα