Καραμανλής: Σε ένα τρίμηνο ο διαγωνισμός για νέα λεωφορεία, σε 18 μήνες η παραλαβή

Στον επερχόμενο διαγωνισμό για την απόκτηση νέων λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στο OPEN TV.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η προκήρυξη του  διαγωνισμού αναμένεται μέσα σε 3 μήνες, ενώ η παραλαβή των λεωφορείων θα ξεκινήσει σε ενάμιση χρόνο. Όσον αφορά τον αριθμό των λεωφορείων, ο υπουργός ανέφερε πως θα αποκτηθούν 700 με 800 λεωφορεία, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν μέρος αυτών θα χρησιμοποιηθούν για τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Μέρος των λεωφορείων θα είναι ηλεκτρικά και φυσικού αερίου. Στο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση και ο οποίος έληξε άδοξα, προβλέπονταν η αγορά 750 λεωφορείων, τα 450 εκ των οποίων για την Αθήνα και τα 300 για τη Θεσσαλονίκη.

Για τη σημερινή κατάσταση στις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός παραδέχτηκε την πολύ κακή κατάσταση με έναν γερασμένο στόλο λεωφορείων και στις δύο πόλεις. Στην Αθήνα κυκλοφορούν καθημερινά λιγότερα από 1.000 λεωφορεία ενώ στη Θεσσαλονίκη λιγότερα από 300 στα οποία θα προστεθούν 120 λεωφορεία των ΚΤΕΛ μέσα στον Φεβρουάριο και άλλα 100 το επόμενο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον υπουργό μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται να αποσυρθούν πάνω από 800 λεωφορεία τη στιγμή που θα αγοραστούν 700 με 800 (και πάλι δεν διευκρίνισε αν μιλά συγκεκριμένα για την Αθήνα ή για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη). Καθώς θα αγοραστεί ίσος αριθμός λεωφορείων και αφού δεν προβλέπονται προσλήψεις οδηγών θα πρέπει μάλλον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αύξησης των δρομολογίων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης πως προκρίνεται και η λύση του leasing για την απόκτηση λεωφορείων διευκρινίζοντας όμως ότι η όποια προμήθεια νέων οχημάτων θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα μέχρι να γίνει πραγματικότητα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός, το υπερταμείο πρόκειται μέσα στο επόμενο διάστημα να αλλάξει τις διοικήσεις σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, προδιαγράφοντας έτσι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των σημερινών διοικήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατόπιν της αλλαγής των διοικήσεων, οι συγκοινωνίες αναμένεται σύμφωνα με τον υπουργό να βελτιωθούν «σιγά σιγά» αναφέροντας πως «όταν πέντε χρόνια διέλυσαν τις αστικές συγκοινωνίες, δε μπορούμε εμείς με ένα μαγικό ραβδάκι να τα αλλάξουμε.»

Τέλος, σχετικά με την κατάσταση στο Μετρό της Αθήνας, ο υπουργός ανέφερε πως έχει μειωθεί ο χρόνος στον οποίο οι πύλες στο Μετρό μένουν ανοικτές, ενώ θα γίνεται πιο αυστηρός έλεγχος εισιτηρίων. Επίσης, θα ανοίξουν τα κλειστά εκδοτήρια και μέσα σε ένα δίμηνο θα αγοραστούν 100 με 120 εκδοτικά μηχανήματα για την κάλυψη αναγκών.

Πηγή: athenstransport.com


Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*