Ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση γραμμών του ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ Αττικής

Τη δυνατότητα να παραχωρεί γραμμές του στα ΚΤΕΛ Αττικής έως και για δύο χρόνια θα έχει ο ΟΑΣΑ μετά την ψήφιση διατάξεων για τα ΚΤΕΛ που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.  

Η δυνατότητα του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ να παραχωρεί γραμμές σε εταιρείες ΚΤΕΛ είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με άμεσο στόχο την παραχώρηση γραμμών του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης οχημάτων. Παρόμοια τακτική θα μπορούσε να ακολουθηθεί και στην Αθήνα με ενδεχόμενη παραχώρηση γραμμών στα ΚΤΕΛ Αττικής, όσον αφορά δρομολόγια προς απομακρυσμένες περιοχές (Ραφήνα, Μαραθώνα, Λαγονήσι, Μάνδρα κλπ.)

Συγκεκριμένα, οι νέες διατάξεις προβλέπουν ότι ο χρόνος ανάθεσης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο χρόνια, ενώ δίνεται η δυνατότητα υπεκμίσθωσης μέρους των ανατιθέμενων συγκοινωνιακών υπηρεσιών και σε άλλα ΚΤΕΛ περιφερειακών ενοτήτων, σε περίπτωση αδυναμίας ανταπόκρισης του οικείου ΚΤΕΛ. Οι αναθέσεις αυτές θα γίνονται μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕΘ και των υποψήφιων παρόχων ενώ θα απαιτείται και έγκριση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. 

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και πάλι η πρόβλεψη για εγκατάσταση συστημάτων τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα ΚΤΕΛ Αθήνας και Θεσσαλονίκης εντός 4 μηνών από την ψήφιση του νόμου. Το κατά πόσον όμως αυτό θα γίνει πραγματικότητα εντός του χρονοδιαγράμματος είναι αμφισβητήσιμο. 

Το 2018 η ΝΔ είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε την παραχώρηση γραμμών του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ Αττικής και Θεσσαλονίκης και την τοποθέτηση εξοπλισμού τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. 

Προβλέπονταν επίσης η απομάκρυνση των αφετηριών των ΚΤΕΛ Αττικής από το κέντρο της Αθήνας (Πεδίον Άρεως, Θησείο) και η μετακίνησή τους σε σταθμούς του Μετρό (Κηφισιά, Νομισματοκοπείο, Ελαιώνας, Ελληνικό, Κορωπι).

‘Έκτοτε, προχώρησε μόνο η παραχώρηση γραμμών του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ενώ στην Αθήνα δεν άλλαξε τίποτα. 

Πηγή: athenstransport.com, economistas.gr


Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*