ΟΑΣΑ: Μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό για εργαζόμενους και επιβάτες

Ενημέρωση 4

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει τοποθετήσει στους συρμούς του Προαστιακού αντισηπτικό υγρό για τους επιβάτες. Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα μέσα προμηθεύτηκαν αντισηπτικό υγρό αποκλειστικά για χρήση των εργαζόμενων. Πηγή.


Ενημέρωση 3

Η ΟΣΥ απάντησε στο Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν για την προστασία των εργαζόμενων και των επιβατών των λεωφορείων. Σύμφωνα με την απαντητική επιστολή, αποφασίστηκαν οι παρακάτω άμεσες ενέργειες:

  • Τοποθέτηση του Banner των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας, σε οθόνες τηλεματικής και σε οθόνες των σταθμών του μετρό
  • Τοποθέτηση της αφίσας των οδηγιών εντός των λεωφορείων, στο διαχωριστικό της πλάτης του οδηγού και στα εκδοτήρια
  • Τοποθέτηση των οδηγιών και στις ιστοσελίδες των εταιρειών ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ
  • Προμήθεια και διάθεση σε οδηγούς και σε προσωπικό στο πεδίο, απολυμαντικού υγρού και γαντιών, ακολουθώντας τις οδηγίες των ιατρών εργασίας.
  • Προμήθεια και διάθεση στο λοιπό προσωπικό απολυμαντικού υγρού
  • Εντατικοποίηση των απολυμάνσεων σε καθημερινή βάση, σε οχήματα και συρμούς, με προτεραιότητα σε εκείνα που εξυπηρετούν αεροδρόμιο και λιμάνι.

Τα μέτρα αυτά θα αξιολογηθούν με βάση τις όποιες εξελίξεις.


Ενημέρωση 2

Στη λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και του επιβατικού κοινού για την πρόληψη από τον Covid-19, προχωρά ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης με τη συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ.

Ειδικότερα, σε πρώτη φάση αποφασίστηκε ότι σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, τηλεματική, συρμούς μετρό κτλ) θα επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που θα υπενθυμίζουν τα μέτρα προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωναϊού.

Επίσης, σε ημερήσια βάση αποφασίστηκε από τον ΟΑΣΑ η απολύμανση (καθαριότητα) συρμών και οχημάτων με έμφαση σε μπάρες και χειρολαβές, τα οποία οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά, ενώ εντατικοποιούνται τα μέτρα καθαριότητας των σταθμών.

Ως προς την προστασία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο ΟΑΣΑ προχωρά άμεσα στην προμήθεια αντισηπτικών (για χρήση μόνο των εργαζομένων) τα οποία και θα τοποθετηθούν σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες.


Ενημέρωση 1:

Σε επιστολή του προς τη διοίκηση της ΟΣΥ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ζητά άμεση ενημέρωση περί των προληπτικών μέτρων που ενδεχομένως η εταιρεία προτίθεται να λάβει για την πρόληψη και προστασία των εργαζομένων εντός των χώρων εργασίας.


Αρχικό άρθρο:

Κατόπιν του εντοπισμού των πρώτων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών με ανακοίνωσή του ζητά τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και των επιβατών.

Όπως καταγγέλουν, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά για την προστασία των εργαζομένων, ούτε υπάρχει σχέδιο για την προστασία τους.

Σημειώνεται ότι στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού περιλαμβάνεται και ο περιορισμός της κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως και ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ:

Το σωματείο εργαζομένων στις Σταθερές Συγκοινωνίες της Αθήνας έχουμε διαχρονικά ως πρώτο μας μέλημα την υγιεινή και την ασφάλεια του επιβατικού κοινού και των συναδέλφων που κυκλοφορούν κι εργάζονται στις εγκαταστάσεις του αστικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις αναφορές ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφορικά με την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, μας γεννάτε αυτομάτως μια εύλογη ανησυχία.

Ωστόσο στον φορέα που εργαζόμαστε μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν ούτε τα απαραίτητα υλικά για την προφύλαξη της υγείας μας, αλλά ούτε μας έχουν έρθει σαφείς οδηγίες και διαδικασίες για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων.

Για τους παραπάνω λόγους και με μοναδικό σκοπό μας, να προφυλάξουμε την δημόσια υγεία, καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών αλλά και τις διοικήσεις του ΟΑΣΑ και της ΣΤΑ.ΣΥ, να πράξουν τα δέοντα και να λάβουν ότι απαραίτητα μέτρα χρειαστεί εγκαίρως.

Η καθημερινότητα μας έχει διδάξει διαχρονικά, ότι η αδράνεια των υπεύθυνων δεν είναι κάτι που λειτουργεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Υ.Γ. τις επόμενες ημέρες και σε περίπτωση που οι ηγεσίες των αρμόδιων φορέων δεν πράξουν τα δέοντα για όλα τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι θα είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε σε απαραίτητες δράσεις μέσω σωματείου, προκειμένου οι αρμόδιοι να ακούσουν επιτέλους τις φωνές της λογικής και να δουν το πρόβλημα με σοβαρότητα.

27/02/2020
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*