Συγκοινωνίες της Αθήνας και κορωνοϊός: τι ισχύει και τι σταματά να ισχύει

Καθώς πλησιάζουμε στα τέλη του μήνα με την «επιστροφή στην κανονικότητα» να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κάνουμε μία σύνοψη του τι συνεχίζει και τι σταματά να ισχύει στις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Από Δευτέρα 25 Μαΐου:

  • Επαναλειτουργούν οι λεωφορειακές γραμμές 242, 250 και Ε90.

Από Δευτέρα 1 Ιουνίου

  • Μειώνεται μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου η τιμή των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες της Αθήνας λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στις μεταφορές. Η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου αναμένεται να μειωθεί τουλάχιστον ως τα 1,28 ευρώ. Αναμένονται οι αποφάσεις για τις τελικές τιμές όλων των εισιτηρίων.
  • Για τους δικαιούχους (όσοι είχαν ενεργοποιημένο εισιτήριο 30 ημερών και άνω τις ημέρες που βρίσκονταν σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας) θα είναι διαθέσιμη μέσω των αυτόματων μηχανημάτων εισιτηρίων η αποζημίωση με τη μορφή χρονικής επέκτασης σε όλους τους κατόχους προσωποποιημένων καρτών ATH.ENA Card, οι οποίοι προπλήρωσαν αλλά δεν εξάντλησαν την αξία των ενεργοποιημένων καρτών. Η αποζημίωση θα είναι διαθέσιμη για 2 χρόνια ώστε να χρησιμοποιηθεί όταν λήξουν τυχών προϊόντα κομίστρου που χρησιμοποιούνται ήδη. Αναμένεται επίσης επιπλέον μείωση της τιμής των ετήσιων εισιτηρίων κατά 10%.
  • Λήγει η περίοδος αναστολής προστίμων της ΟΣΥ (Λεωφορεία, Τρόλεϊ). Αν δεν υπάρξει κάποια παράταση, όσοι έχουν δεχθεί πρόστιμο, θα πρέπει να το αποπληρώσουν στον προβλεπόμενο χρόνο.

Συνεχίζουν να εφαρμόζονται μέχρι νεοτέρας:

  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα από επιβάτες και εργαζόμενους.
  • Δεν ισχύει η δίωρη παράταση λειτουργία σε Μετρό και Τραμ κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ.
  • Δεν επιτρέπεται η είσοδος ή έξοδος από την πρώτη πόρτα των λεωφορείων.
  • Ανώτατο όριο πληρότητας κάθε λεωφορείου το 50% (αν και οι οδηγοί αρνούνται να το εφαρμόσουν).
  • Συνεχίζεται μέχρι τουλάχιστον και τις 31 Μαΐου η εφαρμογή του ειδικού προγράμματος δρομολογίων σε όλα τα μέσα. Για τον Ιούνιο τα ενδεχόμενα είναι 3: συνέχιση του ειδικού προγράμματος, επιστροφή στα χειμερινά δρομολόγια ή πρόωρη εφαρμογή των θερινών δρομολογίων τα οποία έτσι κι αλλιώς θα είναι παρόμοια με το ειδικό πρόγραμμα.

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*