Καραμανλής: Σε ένα εξάμηνο οι αποφάσεις για το τμήμα Σύνταγμα – Κασομούλη του Τραμ

Στα τέλη της χρονιάς αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με την τύχη που θα έχει το τμήμα Σύνταγμα – Κασομούλη του Τραμ, στο οποίο δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια εδώ και 19 μήνες. Τότε, πρόκειται να αποφασιστεί αν μπορεί να γίνει ασφαλής επαναλειτουργία της γραμμής  ή αν θα απαιτηθεί πρώτα οι πραγματοποίηση εργασιών στην υπόγεια κοίτη του Ιλισού που διέρχεται κάτω από τις γραμμές του Τραμ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να εγκατασταθεί ένα ειδικό σύστημα παρακολούθησης, μέσω του οποίου θα διαπιστωθεί οριστικά αν υπάρχει πρόβλημα μετατοπίσεων ή όχι. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αναμένονται σε ένα εξάμηνο από σήμερα. 

Όπως σημείωσε ο υπουργός, «η απόφαση του 2018 [για τη διακοπή της κυκλοφορίας του Τραμ] ήταν αρκετά παράδοξη, γιατί από τη μία σταμάτησε για πιθανολογούμενους λόγους ασφαλείας […], αλλά από την άλλη δεν έγινε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια ούτε για τη διαπίστωση ούτε για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου προβλήματος».

Από τις δηλώσεις του υπουργού πάντως δεν προκύπτει για ποιο λόγο η εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος για την εξακρίβωση της επικινδυνότητας από την κυκλοφορία του Τραμ γίνεται μόλις σήμερα, 10 μήνες μετά τις εκλογές. 

Υπενθυμίζεται ότι η διακοπή της κυκλοφορίας του Τραμ του τμήμα Σύνταγμα -Κασομούλη ξεκίνησε στις 19 Οκτωβρίου 2018, μετά από αυτοψία της ΕΥΔΑΠ που έδειξε πως είχε διαμορφωθεί μία επικίνδυνη κατάσταση. Σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη και της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, η διακοπή θα ήταν προσωρινή έως ότου πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες.

Στη συνέχεια όμως εμφανίστηκε ένα σχέδιο για την αποκάλυψη της κοίτης του Ιλισού και τελικά την μετατόπιση της γραμμής του Τραμ το οποία θα απαιτούσε πολλά χρόνια για τη μελέτη και υλοποίησή του, και το οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο, είχε την ίδια τύχη με τους εμπνευστές του. 

Η νέα κυβέρνηση όμως, παρά τις αρχικές προσδοκίες για άμεση επαναλειτουργία του Τραμ, κινήθηκε αργά και μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη αυτοψία στην υπόγεια κοίτη του Ιλισού. Πλέον, στην καλύτερη περίπτωση, το Τραμ θα επιστρέψει στο κέντρο της Αθήνας στα τέλη της χρονιάς, ύστερα από 2 χρόνια απουσίας. Αν όμως απαιτηθεί πρώτα η πραγματοποίηση εργασιών, η καθυστέρηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*