ΣΤΑΣΥ: Προσωρινά ποδηλατόδρομος οι γραμμές του Τραμ, δοκιμαστικά δρομολόγια τον Αύγουστο

Απάντηση στις καταγγελίες περί κατάργησης των γραμμών του Τραμ επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας μέσω μετατροπής του σε ποδηλατόδρομο από τον δήμαρχο της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη στα πλαίσια του «Μεγάλου Περίπατου της Αθήνας» έδωσε σήμερα η ΣΤΑΣΥ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ΣΤΑΣΥ έδωσε τη συγκατάθεσή της για την «προσωρινή» μετατροπή της γραμμής σε ποδηλατόδρομο για περίοδο 3 μηνών, καθώς εδώ και σχεδόν 2 χρόνια δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στα τέλη του καλοκαιριού και έπειτα από μία σειρά μετρήσεων, ο δήμος θα αποκαταστήσει το οδόστρωμα στην προηγούμενη κατάσταση και θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά δρομολόγια στο τμήμα Κασομούλη – Σύνταγμα του Τραμ έτσι ώστε τα δρομολόγια να επανέλθουν στο Σύνταγμα ύστερα από ένα τρίμηνο.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής είχε δηλώσει πως οι αποφάσεις σχετικά με την επαναλειτουργία του Τραμ θα ληφθούν προς τα τέλη της χρονιάς, μετά από μία περίοδο εξάμηνης παρακολούθησης του τμήματος. Το χρονοδιάγραμμα της ΣΤΑΣΥ φαίνεται πως συμφωνεί (3 μήνες ως τον Αύγουστο συν άλλοι 3 μήνες), αλλά μάλλον δεν λαμβάνει υπόψη το ενδεχόμενο να απαιτηθούν εργασίες πριν από την επαναλειτουργία της γραμμής.

Της ανακοίνωσης προηγήθηκαν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η δημοτική αρχή κάλυψε της γραμμές του Τραμ (που αν και δεν χρησιμοποιούνται παραμένουν δυνητικά ενεργές) με μπογιά, μετατρέποντάς τες έτσι σε ποδηλατόδρομο, με ότι αυτό συνεπάγεται βέβαια και για την ασφάλεια των πεζών και των ποδηλατών.

Προ ολίγων εβδομάδων είχαμε αναφέρει ότι στο σχεδιασμό για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας» λείπει οποιαδήποτε αναφορά στο Τραμ. Τόσο στο τμήμα μέχρι στο Σύνταγμα, όσο και στην μελλοντική επέκτασή του διά μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων. Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, μέρος τουλάχιστον των μέτρων που έλαβε η δημοτική αρχή της Αθήνας θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Την κατάσταση σίγουρα δεν διευκολύνει η λήψη αποφάσεων από το δήμαρχο για εκτεταμένες παρεμβάσεις χωρίς να έχουν προηγηθεί μελέτες και διαβουλεύσεις.

Η πρεμιέρα πάντως εφαρμογής των μέτρων επί της οδού Πανεπιστημίου συνοδεύτηκε από μεγάλο μποτιλιάρισμα. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της Αθήνας, με την εφαρμογή του μέτρου θα επέρχονταν βελτίωση στα δρομολόγια των λεωφορείων μέσω αύξησης της ταχύτητας των οχημάτων και του αριθμού των δρομολογίων. Προς το παρόν, οι προβλέψεις αυτές φαντάζουν εξωπραγματικές.

Από την Κυριακή 14 Ιουνίου ισχύουν και μεταβολές σε δρομολόγια λεωφορείων που διέρχονται από την οδό Πανεπιστημίου.

Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ:

Η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ Α.Ε., ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Δήμου της Αθήνας, αποφάσισε να συμβάλει στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης, παραχωρώντας προσωρινά τμήμα της γραμμής του Τραμ- που σήμερα δεν χρησιμοποιείται- για την δημιουργία ποδηλατοδρόμου, ενώ ταυτόχρονα εντείνει τις προσπάθειες για την επανέναρξη των δρομολογίων του Τραμ έως το Σύνταγμα.

Η ΣΤΑΣΥ έχει ξεκινήσει ήδη και εντείνει τις ενέργειές της για την επαναλειτουργία της κυκλοφορίας του Τραμ από τη στάση Κασομούλη στο Ν. Κόσμο έως το Σύνταγμα, η οποία διεκόπη τον Οκτώβριο του 2018.

Στο πλαίσιο των ενεργειών αυτών η ΣΤΑΣΥ θα εγκαταστήσει άμεσα στην κοίτη του ποταμού Ιλισού, ειδικό σύστημα αισθητήρων που θα παρακολουθούν και θα καταγράφουν σε μόνιμη βάση και σε πραγματικό χρόνο τις όποιες παραμορφώσεις στη θεμελίωση του υπόγειου έργου.

Εκτιμάται ότι στα τέλη του καλοκαιριού και αφού υπάρξουν μια σειρά μετρήσεων, θα ξεκινήσουν δοκιμαστικές διαδρομές του Τραμ (χωρίς επιβάτες) στο τμήμα της οδού Καλλιρόης και στη συνέχεια- μετά από περίπου 3 μήνες- θα αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία του έως το Σύνταγμα.

Μέχρι την επανέναρξη των δρομολογίων έως το Σύνταγμα, η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ αποφάσισε ότι το Τραμ, ως το κατ΄ εξοχήν φιλικό προς το αστικό περιβάλλον συγκοινωνιακό μέσο, μπορεί να συμβάλει στη μεγάλη αστική παρέμβαση που επιχειρεί ο Δήμος Αθηναίων με τη δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων στο κέντρο της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η προσωρινή παραχώρηση τμήματος του τροχιοδρόμου του Τραμ (επί της λεωφόρου Β. Όλγας, από το ύψος της Β. Κωνσταντίνου έως την οδό Όθωνος και επί της λεωφόρου Β. Αμαλίας) που σήμερα δεν χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου.

Στη σύμβαση μεταξύ της ΣΤΑΣΥ και του Δήμου επισημαίνεται κατηγορηματικά ότι ο χρόνος παραχώρησης θα είναι για τρεις μήνες, ενώ μετά την ολοκλήρωση των μετρήσεων, που προαναφέρθηκαν και πριν την επανέναρξη των δρομολογίων του Τραμ έως το Σύνταγμα, ο Δήμος της Αθήνας θα αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργικότητα του τροχιοδρόμου.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*