Ελλιπής ενημέρωση από τον ΟΑΣΑ για τις αλλαγές σε λεωφορειακές γραμμές λόγω των νέων σταθμών του Μετρό

Ενημέρωση 6 Ιουλίου:

Σήμερα, λιγότερο από 24 ώρες πριν την εφαρμογή των ρυθμίσεων, ο ΟΑΣΑ δημοσίευσε τους χάρτες με τις διαδρομές των νέων γραμμών καθώς και πληροφορίες για τα σημεία αγοράς εισιτηρίων πλησίον των νέων σταθμών:

Χάρτες λεωφορειακών γραμμών:


Όπως ήταν αναμενόμενο εδώ και πολύ καιρό, από την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου θα ανοίξουν για το κοινό οι νέοι σταθμοί της γραμμής 3 του Μετρό σε Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό και Νίκαια.

Παρόλο που το άνοιγμα των σταθμών το φετινό καλοκαίρι ήταν προγραμματισμένο εδώ και ένα χρόνο, το ίδιο δεν συνέβη με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών που διέρχονται από την περιοχή.

Με μία ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή, ο ΟΑΣΑ προσπαθεί να δώσει το «ρεζουμέ» τον τροποποιήσεων δρομολογίων που θα εφαρμοστεί την προσεχή Τρίτη. Όσοι πάντως μετακινούνται στις περιοχές αυτές και χρειάζονται λεπτομέρειες για την κατάσταση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, δεν έχουν γίνει κατά πολύ σοφότεροι και οι απορίες τους φαίνεται πως δεν πρόκειται να απαντηθούν νωρίτερα. 

Ο ΟΑΣΑ δεν έχει δημοσιεύσει τις τροποποιημένες διαδρομές και στάσεις των γραμμών (με εξαίρεση τη νέα γραμμή 900) με αποτέλεσμα κανείς να μην είναι σε θέση να γνωρίζει πώς ακριβώς θα μετακινηθεί από την Τρίτη. Οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν καν αναρτηθεί στη Διαύγεια (φανταζόμαστε υπάρχουν έγγραφες αποφάσεις αφού οι τροποποιήσεις δρομολογίων δεν θα μπορούσαν να γίνουν «στο πόδι») με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναλάβουν το έργο της ενημέρωσης ακόμα και όσοι θα είχαν την καλή θέληση.

Κάπως έτσι, αν δεν δούμε κάποια νέα ανακοίνωση αύριο Δευτέρα, το επιβατικό κοινό θα πρέπει να περιμένει το πρωί της Τρίτης για να δει τα νέα δρομολόγια αναρτημένα στην εφαρμογή της τηλεματικής.

Είναι κρίμα πως ακόμα και σήμερα, η άμεση, πλήρης, ξεκάθαρη και αναλυτική ενημέρωση προς το επιβατικό κοινό δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον ΟΑΣΑ. Τη στιγμή που οι τροποποιήσεις αυτές θα μπορούσαν να αποφασιστούν μήνες πριν και να παρουσιαστούν εγκαίρως και αναλυτικά, πολλοί επιβάτες θα ταλαιπωρηθούν για μία ακόμα φορά.

Τι προβλέπεται για τα λεωφορεία σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ

  • Δημιουργία μίας νέας γραμμής (γραμμή 900 Πειραιάς – Στ. Μετρό Νίκαια) που θα συνδέει τον Δήμο Πειραιά με τον σταθμό του μετρό «Νίκαια». Η νέα γραμμή θα ακολουθεί τη διαδρομή: Πλ. Καραϊσκάκη, Ακτή Καλλιμασιώτη, Ακτή Κονδύλη, Αιτωλικού, Δερβενακίων, Τζαβέλα, Γ. Γρεβενών, Λαοδικείας, Αιγάλεω, Ακτή Κονδύλη, Ακτή Καλλιμασιώτη, πλ. Καραϊσκάκη.
  • Κατάργηση της γραμμής 847 Νεάπολη – Πειραιάς Β’, αφού η διαδρομή της καλύπτεται από τις νέες διαδρομές των γραμμών 800 Νίκαια – Πειραιάς, 827 Πειραιάς – Γ΄ Νεκροταφείο – Άσπρα Χώματα και 846 Νεάπολη – Πειραιάς Α’.
  • Διατήρηση της σύνδεσης του Δήμου Πειραιά με τους Δήμους Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Α.Ι.Ρέντη, Κορυδαλλού και Αγίας Βαρβάρας μέσω βασικών γραμμών που κινούνται στον άξονα βορρά – νότου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα μετεπιβίβασης στις γραμμές που θα κινούνται επί των κύριων οδικών αξόνων (Π. Ράλλη και Γρ. Λαμπράκη), με κατεύθυνση προς τους νέους σταθμούς μετρό.
  • Τροποποίηση ομάδας γραμμών που συνδέουν σήμερα τους Δήμους Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Νίκαιας- Α.Ι. Ρέντη, Κορυδαλλού, Περάματος και Αγίας Βαρβάρας με τους Δήμους Πειραιά και Αθηναίων, και μετατροπή τους σε τροφοδοτικές γραμμές των νέων σταθμών μετρό, δίνοντας την δυνατότητα μετεπιβίβασης, είτε στο δίκτυο μετρό, είτε στο δίκτυο υφιστάμενων γραμμών λεωφορείων για τη σύνδεση με Πειραιά και Αθήνα.

Οι λεωφορειακές γραμμές που τροποποιούνται είναι οι γραμμές 800 (Νίκαια – Πειραιάς), 806 (Κορυδαλλός – Στ. Αιγάλεω), 809 (Σχιστό – Κορυδαλλός – Πειραιάς Α’), 820 (Κερατσίνι – Σταθμός Αιγάλεω),  27 (Πειραιάς – Γ΄ Νεκροταφείο – Άσπρα Χώματα), 828 (Πειραιάς – Άσπρα Χώματα – Γ΄ Νεκροταφείο), 837 (Άνω Αγ. Βαρβάρα – Στ. Αγ. Μαρίνα), 846 (Νεάπολη – Πειραιάς Α’), Β18 (Ομόνοια – Πέραμα μέσω Π. Ράλλη) και Γ18 (Ομόνοια – Πέραμα μέσω Γρ. Λαμπράκη).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*