Σε ιδιώτες η δημοτική συγκοινωνία του δήμου Φυλής

Η Φυλή έγινε ο επόμενος δήμος που λαμβάνει απόφαση για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή υπηρεσιών δημοτικής συγκοινωνίας.

Σύμφωνα με απόφαση του δήμου, στο προσεχές χρονικό διάστημα θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών δημοτικής συγκοινωνίας με τη δρομολόγηση 4 γραμμών, 2 εκ των οποίων νέων. Στόχος είναι τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας Φυλής, που είχαν διακοπεί την άνοιξη λόγω του κορωνοϊού να ξεκινήσουν και πάλι εντός του 2021.

Το 2019 ο δήμος Φυλής είχε πρωτοπορήσει αφού ήρθε σε συμφωνία με τον ΟΑΣΑ για την παροχή υπηρεσιών δημοτικής συγκοινωνίας με οχήματα και οδηγούς του οργανισμού αλλά χωρίς εισιτήριο για τους επιβάτες. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν οι δύο κυκλικές λεωφορειακές γραμμές 736 ΖΩΦΡΙΑ – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ -ΖΕΦΥΡΙ και 737 ΚΕΝΤΡΟ – ΔΡΟΣΟΥΠΟΛΗ – ΛΙΜΝΗ οι οποίες έγιναν και οι μόνες γραμμές δημοτικής συγκοινωνίας που είχαν ενταχθεί στο σύστημα της τηλεματικής του ΟΑΣΑ.

Πληροφορίες για τις δημοτικές συγκοινωνίες της Αττικής

Μετά την αναστολή της κυκλοφορίας των γραμμών στις αρχές Απριλίου λόγω του κορωνοϊού, ο δήμος Φυλής προχώρησε στη βελτίωση του Σχεδίου Τοπικής Συγκοινωνιακής Εξυπηρέτησης, αξιοποιώντας την εμπειρία από την ετήσια λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας.

Το νέο Σχέδιο εξακολουθεί να θέτει στο επίκεντρο της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης τους Σταθμούς του Προαστιακού στα Άνω Λιόσια και στο Ζεφύρι. Στόχος του παραμένει η σύνδεση των συνοικιών μεταξύ τους και με τα διοικητικά και εμπορικά κέντρα του Δήμου. Στα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνεται η εξυπηρέτηση των δύο Κοιμητηρίων, του Κλειστού της ΑΕΚ και της Μονής Κυπριανού.

Περιλαμβάνει τέσσερις (αντί για δύο) γραμμές και εκτείνεται στις τρεις δημοτικές ενότητες. Διατηρεί τις υπάρχουσες γραμμές, όπως αυτές καταγράφηκαν ως 736 (Ζωφριά- Άγιος Νικόλαος- Ζεφύρι) και 737 (Κέντρο- Δροσούπολη-Λίμνη) και προσθέτει άλλες δύο: Μια που θα εξυπηρετήσει τη Δημοτική Ενότητα Φυλής και όλες τις συνοικίες των Άνω Λιοσίων που βρίσκονται κοντά στη Λεωφόρο Φυλής, συνδέοντας τες με το Σταθμό του Προαστιακού των Άνω Λιοσίων. Και μια δεύτερη που θα εξυπηρετήσει τον οικισμό Γεννηματά 2, το Τσουκλίδι και τη συνοικία Αγίου Νικολάου, μέσω του Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ) και της οδού Αναπαύσεως (παλαιό Κοιμητήριο), με κατάληξη τον Σταθμό του Προαστιακού Άνω Λιοσίων.

Η συνολική χιλιομετρική απόσταση που θα καλύψουν οι τέσσερις γραμμές της Δημοτικής Συγκοινωνίας είναι 52 χιλιόμετρα και η συχνότητα των δρομολογίων, τις ώρες αιχμής, 30 λεπτά. Η Δημοτική Συγκοινωνία θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Σάββατο. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται με πολυτελή μίνι- μπας, εκτός του δρομολογίου από και προς τη Φυλή, που λόγω της αναμενόμενης επιβατικής κίνησης, θα εκτελείται με λεωφορείο 52 θέσεων.

Η εφαρμογή του νέου σχεδίου Δημοτικής Συγκοινωνίας δρομολογήθηκε ήδη, καθώς την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Φυλής ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου, που θα γίνει με ηλεκτρονικό διεθνή διαγωνισμό, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος. Εκτιμάται ότι, αφού ολοκληρωθούν οι νόμιμες διαδικασίες, η Δημοτική Συγκοινωνία, στη νέα της μορφή, θα λειτουργήσει από τις αρχές του 2021.

Προς το παρόν, τρεις τουλάχιστον δήμοι της Αττικής έχουν εκμεταλλευτεί την τροπολογία που επιτρέπει σε δήμους να αναθέτουν υπηρεσίες, όπως η δημοτική συγκοινωνίες σε ιδιώτες. Την αρχή έκανε ο δήμος Αλίμου, όπου τα δρομολόγια αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του φθινοπώρου, ενώ πριν από λίγο καιρό και το Μαρούσι αποφάσισε να προσλάβει ιδιώτες οδηγούς για να οδηγούν τα λεωφορεία του δήμου.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*