Για πρώτη φορά, δωρεάν γραμμές λεωφορείων από τον ΟΑΣΑ μετά από συμφωνία με δήμο

Απόφαση για δημιουργία δύο δωρεάν λεωφορειακών γραμμών που θα εξυπηρετούν το δήμο Φυλής έλαβε ο ΟΑΣΑ, μετά από σύμβαση που υπεγράφη με το δήμο.

Πρόκειται για τη λεωφορειακή γραμμή 736 ΖΩΦΡΙΑ – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ -ΖΕΦΥΡΙ και τη λεωφορειακή γραμμή 737 ΚΕΝΤΡΟ – ΔΡΟΣΟΥΠΟΛΗ – ΛΙΜΝΗ. Οι δύο γραμμές θα είναι κυκλικές και θα περνούν από τους Σταθμούς του Προαστιακού Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου. Αν και τυπικά θα πρόκειται για γραμμές δημοτικής συγκοινωνίας, εντούτοις θα λειτουργούν όπως οι υπόλοιπες γραμμές του ΟΑΣΑ με τη διαφορά πως η επιβίβαση σε αυτές θα είναι δωρεάν αφού το κόστος τους θα καλύπτεται απευθείας από το δήμο Φυλής. 

Πληροφορίες για τις δημοτικές συγκοινωνίες της Αττικής

Τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται με λεωφορεία midi ενώ αναμένεται η ενημέρωση της τηλεματικής με τις σχετικές πληροφορίες. (Δείτε τις διαδρομές και τις στάσεις)

Η σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΑ και του δήμου Φυλής ήταν στα σκαριά εδώ και χρόνια. Στο τέλος του 2017 συντάχθηκε ειδική μελέτη η οποία έλαβε υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και τις προτάσεις της διοίκησης του Δήμου και των δημοτών. Για το σκοπό αυτό είχε διανεμηθεί ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο είχε αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του Δήμου και των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η έγκριση των όρων της σύμβασης παροχής υπηρεσιών έγινε τον Ιούλιο του 2018, ενώ το Δεκέμβριο ακολούθησε και η έγκριση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. 

Εισηγούμενος το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018, ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς είχε δηλώσει ότι οι δύο γραμμές της δημοτικής συγκοινωνίας θα εφαρμοστούν πιλοτικά κι αν διαπιστωθεί ότι χρειάζονται βελτιώσεις ή προσθήκη νέας γραμμής θα αντιμετωπιστούν με τη συνεργασία Δήμου-ΟΑΣΑ.

Σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς δήλωσε τα εξής.

«Η Δημοτική Συγκοινωνία αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειάς μας για τη βελτίωση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των συνδημοτών μας και αποβλέπει στη μείωση της χρήσης του ΙΧ, σε συνδυασμό με τη μετακίνηση με τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς. Πετύχαμε τη βελτίωση της εξυπηρέτησης από το Σταθμό του Προαστιακού Άνω Λιοσίων και λειτουργήσαμε το Σταθμό του Προαστιακού στο Ζεφύρι. Εξασφαλίσαμε μεγαλύτερους χώρους στάθμευσης στους Σταθμούς του Προαστιακού Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου. Διατηρήσαμε, βελτιώσαμε και συνδέσαμε τις υπάρχουσες λεωφορειακές γραμμές με τους Σταθμούς του Προαστιακού, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ. Δημιουργήσαμε νέες γραμμές για την εξυπηρέτηση των μαθητών. Με τη Δημοτική Συγκοινωνία θα συνδέσουμε τις συνοικίες με το Διοικητικό Κέντρο, αλλά και μεταξύ τους.»

Είναι η πρώτη φορά που δήμος της Αττικής αναθέτει στον ΟΑΣΑ τη λειτουργία λεωφορειακών γραμμών δημοτικής συγκοινωνίας, αν και στο παρελθόν ο ΟΑΣΑ είχε διαθέσει (με συμβάσεις) λεωφορεία σε δήμους για το σκοπό αυτό. Τα δρομολόγια όμως πραγματοποιούταν από δημοτικούς υπαλλήλους.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν το μοντέλο αυτό θα ακολουθηθεί και από άλλους δήμους για υπάρχουσες ή νέες γραμμές δημοτικής συγκοινωνίας ή για μετατροπή γραμμών του ΟΑΣΑ που εξυπηρετούν συγκεκριμένους δήμους σε δωρεάν, μετά από σύμβαση με τους δήμους αυτούς. 

Πληροφορίες: fyli.gr

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*