«Καλό χειμώνα» για το Τραμ με νέες καθυστερήσεις σε Φάληρο, Πειραιά και Σύνταγμα

Tilemahos Efthimiadis/flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Τελειωμό δεν έχουν οι καθυστερήσεις στα έργα του Τραμ στο Φάληρο, στην παράδοση της επέκτασης στο κέντρο του Πειραιά και τη διαδικασία για την επαναλειτουργία του τμήματος Σύνταγμα – Κασομούλη που σε 2 μήνες θα συμπληρώσει 2 χρόνια εκτός λειτουργίας. Και στις τρεις περιπτώσεις, για διαφορετικούς λόγους η ολοκλήρωση των διαδικασιών έχει πάρει παράταση μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα, στην καλύτερη περίπτωση.

Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχουν εξελιχθεί τα έργα της περιφέρειας Αττικής στον Φαληρικό όρμο για την μετατόπιση των γραμμών και των στάσεων του Τραμ λόγω συνεχών παρατάσεων που δίνονται στις εργασίες. Εξαιτίας των έργων αυτών, από τον περασμένο Μάρτιο έχει διακοπεί η κυκλοφορία του Τραμ μεταξύ των στάσεων Μπάτης και ΣΕΦ και πραγματοποιείται μόνο το δρομολόγιο Κασομούλη – Βούλα. Αν και σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ τα έργα που ξεκίνησαν στις 16 Μαρτίου, θα ολοκληρώνονταν στο χρόνο – ρεκόρ των 60 ημερών, τελικά θα απαιτηθούν τουλάχιστον 9 μήνες, αφού πριν από λίγες μέρες ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε επέκταση των σχετικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου.

Ερωτηματικά εν τω μεταξύ προκαλεί η σχεδόν μηδενική πρόοδος των έργων τις τελευταίες εβδομάδες που αφήνει υπόνοιες για προβλήματα στα οποία προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί δημόσια η περιφέρεια Αττικής ή η ΣΤΑΣΥ.

Εξαιτίας της καθυστέρησης των έργων στο Φάληρο, παράταση, τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή χειμώνα, παίρνει και η παράδοση της επέκτασης της γραμμής του Τραμ στο κέντρο του Πειραιά. Επιπλέον, μέχρι τότε θα πρέπει να έχει δοθεί και λύση σχετικά με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση της στατικότητας του κτηρίου επί της οδού Ομηρίδου Σκηλίτση το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας του δυνατού σεισμού του Ιουλίου του 2019 που είχε ως αποτέλεσμα οικοδομικά υλικά να πέσουν πάνω στις γραμμές του Τραμ. Κρίνοντας πάντως από την πορεία με την οποία κινούνται οι σχετικές διαδικασίες, η παράδοση της επέκτασης εντός του 2020 θα πρέπει μάλλον να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.

Ο Μεγάλος Περίπατος καθυστερεί το Τραμ

Ανατροπή στα σχέδια για ακόμα και άμεση επαναφορά των δρομολογίων του Τραμ ως το τερματικό σταθμό του Συντάγματος φέρνει η απόφαση για επέκταση των προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας που λήφθηκαν με αφορμή τον κορωνοϊό για ένα ακόμα τρίμηνο, που έλαβε πριν λίγες μέρες ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννης.

Κι αυτό καθώς ανάμεσα στις προσωρινές ρυθμίσεις του Μεγάλου Περίπατου περιλαμβάνεται και η πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασ. Όλγας και μετατροπή των γραμμών του Τραμ που διέρχονται από αυτή σε ποδηλατόδρομο. Πρόκειται για μία απόφαση που είχε προκαλέσει αντιδράσεις και ανάγκασε την ΣΤΑΣΥ να απαντήσει πως ο δήμος της Αθήνας θα αποκαταστήσει το οδόστρωμα στην προηγούμενη κατάσταση ως το τέλος του καλοκαιριού.

Έτσι, καθώς οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα λήξουν στις 21 Νοεμβρίου (και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα παράταση) δεν θα γίνει δυνατή μέχρι τότε η έναρξη δοκιμαστικών δρομολογίων του Τραμ τα οποία υποτίθεται πως θα ξεκινούσαν ως τα τέλη του καλοκαιριού σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ.

Υπενθυμίζεται πως μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται και η εγκατάσταση του ειδικού εξοπλισμού που θα πραγματοποιήσει μετρήσεις στην πλάκα οροφής της υπόγειας κοίτης του Ιλισού, κάτω ακριβώς από τις γραμμές του Τραμ, προκειμένου μέσα στους επόμενους μήνες να εξακριβωθεί αν είναι δυνατή η άμεση επαναλειτουργία του Τραμ στο τμήμα Σύνταγμα – Κασομούλη ή αν απαιτούνται εργασίες αποκατάστασης. Οι μετρήσεις αυτές σε δεύτερο στάδιο θα γίνουν ενώ το Τραμ βρίσκεται σε κυκλοφορία (με ή χωρίς επιβάτες).

Εν τω μεταξύ, ακόμα κι αν ξεκινήσουν τα δρομολόγια του Τραμ από και προς το Σύνταγμα, πιθανή είναι η πολύμηνη διακοπή τους (το νωρίτερο εντός του 2021) προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες για την μόνιμη, αυτή τη φορά, πεζοδρόμηση της Βασ. Όλγας και τη μεταφορά μίας στάσης του Τραμ.

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*