Σύστημα τηλεματικής για τον Προαστιακό προωθεί ο ΟΣΕ

Τη δημιουργία συστήματος τηλεματικής για την ενημέρωση των επιβατών στους σταθμούς του Προαστιακού προωθεί ο ΟΣΕ. Πριν από λίγες μέρες, προκηρύχθηκε πρόχειρος διαγωνισμός για την Τεχνική Μελέτη και Κατάρτιση Τεύχους Διακήρυξης για την Ανάπτυξη Συστήματος Τηλεματικής Ο.Σ.Ε.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 74.400 ευρώ με ΦΠΑ ενώ οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης για το σχετικό διαγωνισμό θα πρέπει να έχουν συνταχθεί σε 45 μέρες από την υπογραφή της σύμβασης. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 21 Σεπτεμβρίου.

Ο ανάδοχος θα εκπονήσει τεχνική μελέτη για το σύστημα τηλεματικής που θα περιλαμβάνει το Κέντρο Διαχείρισης Συστήματος, το Κέντρο Διαχείρισης Συρμών και το Κέντρο Εποπτείας του ΟΣΕ, τον τηλεματικό εξοπλισμό σε συρμούς και τις «έξυπνες στάσεις» του Προαστιακού, τις εφαρμογές πληροφόρησης κοινού σε πραγματικό χρόνο και τον λοιπό εξοπλισμό (hardware) και λογισμικό (software) που απαιτείται.

Πέρα από την τεχνική μελέτη, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και σύνταξη έκθεσης σκοπιμότητας ώστε να προταθεί για χρηματοδότηση από το ΕΠΣΑ, ο ανάδοχος θα συντάξει και τη διακήρυξη του διαγωνισμού για το έργο ο οποίος θα πραγματοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο.

Μέχρι πριν περίπου 3 χρόνια στον Προαστιακό της Αθήνας λειτουργούσε σύστημα τηλεματικής το οποίο ήταν μερικώς προσβάσιμο στο κοινό μέσω του διαδικτύου. Όσον αφορά τις πινακίδες δρομολογίων στους σταθμούς, αυτές αναγράφουν μόνο τα προγραμματισμένα δρομολόγια ακόμα και σε περιπτώσεις ακύρωσής τους.

Οι περισσότερες πινακίδες βέβαια βρίσκονται εκτός λειτουργίας εδώ και χρόνια, αφού πολιτική του ΟΣΕ μέχρι και σήμερα είναι να μην συντηρεί τακτικά τους σταθμούς (αν και ο αριθμός των εργαζομένων στον οργανισμό συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια) και να μην επισκευάζει τις βλάβες για μήνες ή και χρόνια και να αναθέτει στη συνέχεια σε εργολάβους την πραγματοποίηση εργασιών με μεγάλο κόστος.

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*