Καραμανλής: Εντός των επόμενων ημερών το Τραμ επιστρέφει στο Σύνταγμα

Orlovic/wikimedia.org

Μέσα στις επόμενες μέρες το Τραμ πρόκειται να επιστρέψει στο Σύνταγμα ύστερα από διακοπή των δρομολογίων στο τμήμα Σύνταγμα – Κασομούλη για 25 μήνες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Τα δρομολόγια διακόπηκαν τον Οκτώβριο του 2018, επισήμως για προληπτικούς λόγους λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το τεχνικό έργο της κοίτης του Ιλισού. Η ενόργανη όμως παρακολούθηση του έργου για την εξακρίβωση της επικινδυνότητας του ξεκίνησε μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι και, όπως φαίνεται, τα αποτελέσματα δείχνουν πως τα όποια έργα απαιτούνται μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του Τραμ.

Όσον αφορά την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα με τον υπουργό να πετάει το μπαλάκι στο υπουργείο Πολιτισμού. Όπως ανέφερε, «η κατασκευή της επέκτασης από το Νέο Φάληρο έως το Σ.Ε.Φ. έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και έχει γίνει και η σχετική δοκιμαστική λειτουργία. Η λειτουργία του  επηρεάζεται από τις εργασίες της Περιφέρειας για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και, επιπλέον, από το ότι κτίριο στην οδό Σκυλίτση χαρακτηρίστηκε ως «επικίνδυνο» και η Τροχαία διέκοψε την  κυκλοφορία στη λωρίδα του Τραμ. Επειδή το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο, αναμένεται η έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ασφαλείας, ώστε να εκκινήσει και η λειτουργία του Τραμ».

Ο υπουργός επίσης αναφέρθηκε στο έργο της γραμμής 4 του Μετρό: «Είναι σπουδαίο νέο για την Αθήνα ότι επιτέλους ξεμπλόκαρε η γραμμή 4. Μετά από δικαστικές εμπλοκές, παλινωδίες και καθυστερήσεις τόσων ετών, το έργο μπήκε και πάλι στις ράγες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που θα γίνει τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ. Έργο – ορόσημο, με διεθνή εμβέλεια, που θα τονώσει άμεσα την αγορά και την εργασία στην Αττική. Όταν ολοκληρωθεί, με 15 νέους σταθμούς, συνολικού μήκους 12,8 χλμ, θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εκατομμυρίων συμπολιτών μας και θα αλλάξει την καθημερινότητα στο Λεκανοπέδιο. Σύντομα θα υπογραφούν οι συμβάσεις και θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες, ενώ με ευθύνη του αναδόχου θα ξεκινήσει άμεσα και η εκπόνηση των μελετών του τελικού σταδίου. Κι έπονται και νέες επεκτάσεις, των οποίων τη μελέτη έχουμε ήδη ξεκινήσει.»

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως πέρα των 200 λεωφορείων των ΚΤΕΛ και της προμήθειας 300 λεωφορείων μέσω leasing πρόκειται να ακολουθήσουν διαγωνισμοί για την προμήθεια 1.300 λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αριθμός τον οποίο είχε αναφέρει για πρώτη φορά πριν λίγες μέρες ο υφυπουργός κ. Κεφαλογιάννης. Ακόμα πάντως δεν είναι γνωστό πόσα από τα 1.300 λεωφορεία θα προορίζονται για την Αθήνα (προηγουμένως ήταν 1.000, τα 400 εκ των οποίων ηλεκτρικά).

Τέλος, για τα φαινόμενα συνωστισμού στις συγκοινωνίες, ο υπουργός απάντησε τα εξής: «Όπως ξέρετε, στις αστικές συγκοινωνίες είχαμε να αντιμετωπίσουμε συσσωρευμένα προβλήματα ετών. Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα μας κουνάει το δάχτυλο, αλλά ως κυβέρνηση δεν έκανε ούτε μία πρόσληψη, δεν πήρε ούτε ένα λεωφορείο, άφησε τα ΜΜΜ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να ρημάξουν και το μόνο που έκανε ήταν να ακριβύνει τα εισιτήρια… Δεν λέω ασφαλώς ότι σήμερα δεν υπάρχουν προβλήματα. Όμως επί 16 μήνες κάνουμε μια διαρκή διαχείριση κρίσης. Εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με 3 φάσεις: ανάταξη-ενίσχυση-ανανέωση. Ήδη στην Αθήνα από 850 οχήματα που παραλάβαμε στο δρόμο, έχουμε φτάσει στα 1100.»

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*