Τι αλλάζει για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Μία σημαντική αλλαγή στο δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης για τους άνεργους στις συγκοινωνίες της Αθήνας φέρνει η πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών – Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υποδομών και Μεταφορών για τον καθορισμό των ανέργων ως δικαιούχων δωρεάν μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ για τα έτη 2020 και 2021.

Με την απόφαση αυτή, καταρχάς εξασφαλίζεται η παροχή δωρεάν μετακίνησης με τις συγκοινωνίες της Αθήνας για τους άνεργους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021. Μία σημαντική προσθήκη όμως στους όρους, είναι πως η δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα του ΟΑΣΑ (Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ) παρέχεται μόνο για τους μόνιμους κατοίκους της περιφέρειας της Αττικής (πλην της περιφερειακής ενότητας Νήσων), ενώ αντίστοιχα η δωρεάν μετακίνηση στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ μόνο για τους μόνιμους κατοίκους της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης.

Το ίδιο εξάλλου ισχύει τα τελευταία χρόνια με τη δωρεάν μετακίνηση των ΑΜΕΑ στα μέσα του ΟΑΣΑ η οποία παρέχεται μόνο σε μόνιμους κατοίκους της περιφέρειας Αττικής.

Η κοινή υπουργική απόφαση 40580/3128/2015 (ΦΕΚ 1293/Β/30-6-2015), μέσω της οποίας δόθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης σε άνεργους το καλοκαίρι του 2015 όριζε απλά πως «οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ απαλλάσσονται της καταβολής κομίστρου στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς», με παράλληλη διαγραφή προστίμων που είχαν επιβληθεί σε άνεργους μέχρι τότε.

Σύμφωνα με την καινούρια απόφαση, δικαιούχοι είναι όσοι άνεργοι είναι εγγραγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ καθώς και όσοι είναι κάτοχοι βεβαιώσεων ανεργίας οι οποίες εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Για τη μετακίνηση με τα μέσα του ΟΑΣΑ, απαραίτητη είναι η έκδοση προσωποποιημένης κάρτας με ισχύ 30 ημερών οι οποίες μπορούν να φορτιστούν σε όλα τα αυτόματα μηχανήματα. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, σε περίπτωση ελέγχου κομίστρου, ο επιβάτης πέρα από την κάρτα του πρέπει να επιδεικνύει και τα παραστατικά που πιστοποιούν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης όταν αυτά ζητούνται από τους ελεγκτές κομίστρου (π.χ. βεβαίωση ανεργίας).

Σημειώνεται τέλος, ότι από τη δωρεάν μετακίνηση εξακολουθούν να εξαιρούνται όλες οι μετακινήσεις με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο ο οποίος δεν συγκαταλέγεται στα μέσα του ΟΑΣΑ.


Κοινή δήλωση του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ν. Παππά και της αναπληρώτριας τομεάρχη Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, για την περικοπή του δικαιώματος δωρεάν μετακίνησης των ανέργων στην επικράτεια:

Εν μέσω πανδημίας, οικονομικής καταστροφής και αύξησης της ανεργίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σήμερα πλήττει και τους ανέργους.

Με μια μικρόψυχη και αντικοινωνική απόφαση, περιορίζει το δωρεάν δικαίωμα μετακίνησής τους στην επικράτεια.

Δηλαδή, όταν ο άνεργος της Πάτρας ψάχνει δουλειά στην Αθήνα, παύει να θεωρείται άνεργος και πρέπει να πληρώνει.Αναρωτιέται κανείς γιατί το κάνει αυτό η κυβέρνηση. Για εξοικονόμηση κονδυλίων ή για τιμωρία των ανέργων;

Οι κύριοι Μητσοτάκης, Καραμανλής και Κεφαλογιάννης πρέπει να καταλάβουν ότι ακυρώνουν κάθε κοινωνική πολιτική με τις περικοπές δικαιωμάτων και επιδομάτων.

Υγ.: Θέλουμε να ελπίζουμε ότι -όπως είχε προβλέψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- όλοι οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας θα συνεχίσουν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και όχι μόνο σε αυτά του τόπου μόνιμης κατοικίας τους.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*