‘Συγγνώμη λάθος, τελικά δεν προσλαμβάνεστε’: Το μπάχαλο με τις προσλήψεις στην ΟΣΥ

Γκρίζα σύννεφα έχουν μαζευτεί πάνω από τη fast track διαδικασία πρόσληψης 423 νέων εργαζομένων (367 οδηγών λεωφορείων και 56 τεχνιτών) στην Ο.ΣΥ. Α.Ε.

Μετά από το αλαλούμ με τη δημοσίευση διπλών αποτελεσμάτων, συμμετέχοντες στη διαδικασία αλλά και εργαζόμενοι της εταιρείες αφήνουν αιχμές για τους όρους της διακήρυξης αλλά και τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Το πρώτο αυτογκόλ μπήκε από την ίδια την ΟΣΥ όταν απέσυρε τα αποτελέσματα της βαθμολόγησης των υποψηφίων (τα οποία υποτίθεται -σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Υποδομών- ότι είχαν ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ) και τα αντικατέστησε με νέα, με διαφορετική βαθμολόγηση και κατάταξη υποψηφίων, 24 σχεδόν ώρες μετά την πρώτη δημοσίευση.

Κατά πάσα πιθανότητα η εταιρεία θεώρησε ότι κανείς δεν θα προβληματιστεί από τη διπλή δημοσίευση και έτσι έδωσε διευκρίνιση περί της απόσυρσης των πρώτων αποτελεσμάτων μία μέρα αργότερα, και ενώ είχαν είχαν υποβληθεί ήδη ερωτήματα από το Athens Transport και προφανώς και άλλα μέσα.

Η ΟΣΥ έριξε την ευθύνη για τα «λανθασμένα» αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν «εκ παραδρομής» στο λογισμικό του χρησιμοποιήθηκε, προσφέροντας, αντί περαιτέρω εξηγήσεων για το μπάχαλο, μία επιπλέον μέρα στους συμμετέχοντες για την υποβολή ενστάσεων.

Πλέον όμως, υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα για τη νομιμότητα των όρων της διακήρυξης και της διαδικασίας που ακολούθησε η ΟΣΥ. Ήδη από τη δημοσίευση της σχετικής διακήρυξης, σχολιάστηκε από πολλούς η νομιμότητα του ορισμού ορίων ηλικίας για τους προσληφθέντες σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση από τον περασμένο Σεπτέμβριο (ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΗΛ/67/17605/24.9.2020), οι προσληφθέντες οδηγοί λεωφορείων πρέπει να έχουν γεννηθεί από το 1975 έως το 1999, ενώ συγκεκριμένα οι οδηγοί συρμών της ΣΤΑΣΥ από το 1985 έως και το έτος 1999, περιορίζοντας έτσι κατά πολύ τους υποψηφίους και αποκλείοντας ένα μεγάλο κομμάτι ενδιαφερομένων.

Αξιοπερίεργο είναι επίσης το γεγονός, πως, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι της ΟΣΥ, η πενταμελής επιτροπή βαθμολόγησης των υποψηφίων, είχε μετατραπεί σε τετραμελή, όταν δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα. Πράγματι, στις 6 Νοεμβρίου η ΟΣΥ έλαβε απόφαση σύμφωνα με την οποία η επιτροπή θα αποτελείται από το Γενικό Διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού και Πόρων, το Γενικό Διευθυντή Υποστήριξης, το Διευθυντή Νομικής Υποστήριξης, τον Πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων και Θυγατρικών Εταιρειών Ο.Α.Σ.Α. και τον Πρόεδρο του Σωματείου Τεχνικών και Εργαζομένων Ο.Α.Σ.Α.-Ο.ΣΥ.

Στα πρώτα όμως αποτελέσματα, στα οποία περιλαμβάνονταν τα μέλη της επιτροπής, έλλειπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων και Θυγατρικών Εταιρειών Ο.Α.Σ.Α. χωρίς να έχει αναπληρωθεί από κάποιο άλλο μέλος (εξίσου περίεργο και το γεγονός πως η απόφαση δεν προέβλεπε να υπάρχουν αναπληρωτές, όπως συμβαίνει σε όλες τις σημαντικές διαδικασίες). Στα νεότερα αποτελέσματα, τα ονόματα των μελών της επιτροπής έχουν εξαφανιστεί ενώ ως υπογραφή υπάρχει μόνο το «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ Ο.ΣΥ. Α.Ε. 2020».

Πλέον, το ΑΣΕΠ θα πρέπει να εξετάσει μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο (20 μέρες σύμφωνα με τη διακήρυξη) το σύνολο των ενστάσεων που θα κατατεθούν μέχρι και αύριο Τρίτη. Ο αριθμός των ενστάσεων αυτών αναμένεται να είναι μεγάλος λόγω του αριθμού των υποψηφίων οι οποίοι ανακοινώθηκαν ως επιτυχόντες στα πρώτα αποτελέσματα, αλλά απορρίφθηκαν στη συνέχεια.

Το πρόβλημα είναι ότι όπως ορίζεται στη διακήρυξη, αν μέσα σε 20 μέρες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της νομιμότητας και η εξέταση των ενστάσεων από το ΑΣΕΠ, τα προσωρινά αποτελέσματα πρόκειται να θεωρηθούν ως οριστικά, ακόμα δηλαδή και αν δεν έχει εξεταστεί η νομιμότητά τους!

Τον περασμένο Αύγουστο, μέσα από αυτή τη σελίδα είχαμε προβλέψει με ακρίβεια το τι μπορεί να συμβεί, χαρακτηρίζοντας ως ριψοκίνδυνη τη fast track (εκτός ΑΣΕΠ αλλά με ‘κριτήρια ΑΣΕΠ’) διαδικασία για τις προσλήψεις στις συγκοινωνίες, αναφέροντας πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν σκιές σχετικά με το αν η διαδικασία θα είναι αξιοκρατική.

Είναι από τις λίγες φορές που δεν χαιρόμαστε επειδή προβλέψαμε τι θα συμβεί. Φυσικά όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν η κυβέρνηση προχωρούσε στις απαραίτητες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ πολύ νωρίτερα και όχι κάτω από την πίεση του επερχόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*