Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

11 εργαζόμενοι στο Μετρό θετικοί στον κορωνοϊό – Συνεχίζονται έλεγχοι και καθαρισμοί

Share

  Ενημέρωση 5 Φεβρουαρίου:

  Σε 11 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού αυτή την εβδομάδα, αφού σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν αυτή την Τετάρτη βρέθηκε ένα ακόμα θετικό δείγμα. Πρόκειται για εργαζόμενο ο οποίος βρισκόταν σε άδεια και δεν είχε επαφή με συναδέλφους του.

  Η ΣΤΑΣΥ συνεχίζει τους ελέγχους σε εργαζόμενους στις γραμμές 1, 2,3, στο Τραμ και στο κτήριο διοίκησης της εταιρείας.


  Ενημέρωση 3 Φεβρουαρίου:

  Τις συνθήκες εργασίας στο Μετρό της Αθήνας κατήγγειλε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό, Σπύρος Ρεβίθης, ο οποίος όπως είπε «στο Σύνταγμα στην υπηρεσία εξυπηρέτησης επιβατικού κοινού στο σταθμό του Συντάγματος, μέχρι χθες ήταν 15 άτομα σε έναν χώρο μόλις 10 τ.μ.».

  Παρά τις αλλεπάλληλες εισηγήσεις στην κεντρική διοίκηση τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση του Σωματείου ώστε να εκκενωθεί ο χώρος. «Ή υπάρχει ανικανότητα ή δόλος», σχολίασε ο κ. Ρεβίθης. Ενώ πρόσθεσε, ότι μετά από αυτή την κίνηση, τότε τα κεντρικά εξέδωσαν πρόγραμμα των εργαζομένων ώστε να βρίσκονται 3 άτομα στον χώρο. Ο πρόεδρος του Σωματείου παράλληλα, πρότεινε να μην εργάζεται όλο το προσωπικό σε κλειστό χώρο, αλλά να είναι κάποιοι σε εφεδρεία ώστε να μην κινδυνέψουν να αρρωστήσουν όλοι μαζί.

  Μιλώντας για τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε εργαζόμενους του μετρό, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνονται συχνά μοριακά τεστ. Ενώ για την αραίωση των ΜΜΜ, όπως είπε είναι «μονόδρομος τα εμβόλια και οι προσλήψεις οδηγών και τεχνητών». Κατά την εκτίμηση του, δεν υπάρχει ιδιαίτερος συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, αντιθέτως, ο κόσμος είναι πλέον εναρμονισμένος με τα μέτρα ενώ περισσότερη κίνηση παρατηρείται, σύμφωνα με τον κ. Ρεβίθη, την ώρα αιχμής και σε κεντρικά μέρη.


  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ενέργειες της Διοίκησης της ΣΤΑΣΥ ΑΕ για τη διαχείριση και τον περιορισμό της διασποράς του covid-19 μεταξύ των εργαζομένων της, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, των ιατρών εργασίας, αλλά και το Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης που έχει καταρτίσει η εταιρεία.

  Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκαν την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 171 μοριακοί έλεγχοι σε εργαζομένους των υπηρεσιών λειτουργίας της εταιρείας, ενώ για αύριο Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 400 τεστ σε εργαζόμενους, τα οποία θα συνεχιστούν την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα, αλλά και για όσο διάστημα απαιτηθεί.

  Από τα τεστ που διενεργήθηκαν στο τελευταίο 24ωρο διαγνώστηκαν 10 εργαζόμενοι θετικοί στον ιό. Στους εργαζόμενους αυτούς δόθηκαν οι απαιτούμενες οδηγίες για την κατ οίκον παραμονή τους επί 14ήμερο, ενώ ξεκίνησε αμέσως η ιχνηλάτηση των επαφών τους, καθώς και έκτακτη απολύμανση των χώρων όπου εργάστηκαν. Στους εργαζόμενους αυτούς η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ εύχεται περαστικά και ταχεία ανάρρωση.

  Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ απολυμάνθηκαν εκτάκτως καισυνεχίζουν να απολυμαίνονται τακτικά, με διάλυμα χλωρίνης, οι χώροι στους  οποίους βρέθηκαν ή εργάστηκαν οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενώ έγινε απολύμανση με νέφωση στο χώρο ανάπαυσης οδηγών, στο Αμαξοστάσιο Σεπολίων και σε όλους τους συρμούς που στάθμευσαν στο ίδιο Αμαξοστάσιο.

  Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι από την αρχή της πανδημίας η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και τηρεί απαρέγκλιτα όσα επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες.

  Ενδεικτικά αναφέρουμε τακτικούς καθαρισμούς – απολυμάνσεις, νεφελοψεκασμούς όπου είναι δυνατόν, χορήγηση μασκών, αντισηπτικών, γαντιών, προστασία ευπαθών ομάδων, τήρηση αποστάσεων, διεξαγωγή μοριακών τεστ covid- 19 κλπ, μέτρα αντίστοιχα με αυτά που λαμβάνονται σε όλα τα μετρό και τα συγκοινωνιακά μέσα της Ευρώπης.

  Όλοι οι σταθμοί του δικτύου, τα Κέντρα Ελέγχου Λειτουργίας και οι λοιποί χώροι εργασίας- εγκαταστάσεις της ΣΤΑΣΥ καθαρίζονται επιμελώς απόσυνεργεία καθαρισμού με ειδικά καθαριστικά και απολυμαντικά προϊόντα, ενώ δίνεται έμφαση για περισσότερο επιμελημένη καθαριότητα των σημείων με ταοποία έρχονται σε επαφή οι επιβάτες (κουπαστές, εκδοτικά και ακυρωτικάμηχανήματα εισιτηρίων κλπ.).

  Οι συρμοί μετά το τέλος της βάρδιας και την απόσυρσή τους στα αμαξοστάσια καθαρίζονται και απολυμαίνονται με νέφωση, με τη χρήση των προβλεπομένων εγκεκριμένων προϊόντων, ενώ δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα σημεία στήριξης των επιβατών (χειρολαβές, πόρτες, κάθετες μπάρες κλπ.)

 
 

Διαβάστε Περισσότερα