Ερχεται το «πράσινο κύμα» στο Τραμ για γρηγορότερα δρομολόγια, πότε παραδίδεται η επέκταση στον Πειραιά

Ακόμα και μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται η παράδοση της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά, το «πράσινο κύμα» ίσως γίνει πραγματικότητα μετά από 17 χρόνια λειτουργίας του μέσου, ενώ δρομολογούνται και οι επόμενες επεκτάσεις του Τραμ. Οι πρόσφατη διαδικτυακή συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της ΣΤΑΣΥ κ. Νίκου Χαιρέτα, επιφύλασσε σημαντικές ειδήσεις σχετικές με το μέσο που πολλοί Αθηναίοι λατρεύουν να μισούν.

Όσον αφορά την πολύπαθη επέκταση του Τραμ στον Πειραιά, η οποία είναι ολοκληρωμένη κατασκευαστικά, η εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΣΤΑΣΥ είναι πως τα δρομολόγια μπορούν να ξεκινήσουν μέσα σε «ένα με ενάμιση μήνα». Το τελευταίο πρόβλημα που μένει να αντιμετωπιστεί είναι το υπό κατάρρευση διατηρητέο βιομηχανικό κτήριο επί της οδού Ομηρίδου Σκυλίτση το οποίο βρίσκεται πάνω ακριβώς από τις γραμμές του Τραμ. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει δώσει άδεια για μερική κατεδάφισή του με διατήρηση της πρόσοψής του. Την ευθύνη για τις εργασίες έχει ο δήμος Πειραιά ο οποίος έχει ήδη βρει ανάδοχο με τις εργασίες να αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο μήνα. Από εκεί και πέρα, εφόσον εξασφαλιστεί η ασφάλεια των γραμμών του Τραμ, θα ξεκινήσουν (για μία ακόμα φορά) τα δοκιμαστικά δρομολόγιά του και η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση της επέκτασης.

Δείτε: Οι προσλήψεις στην ΣΤΑΣΥ δεν θα φέρουν πύκνωση δρομολογίων σε Μετρό και ΗΣΑΠ

Ο κ. Χαιρέτας, απαντώντας σε ερώτηση για τη χρησιμότητα του μέσου, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο Τραμ, κάνωντας λόγο για ένα πολύ σημαντικό συμπληρωματικό μέσο σταθερής τροχιάς, για το οποίο όμως υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες όπως η λειτουργία του λεγόμενου «πράσινου κύματος». Πρόκειται για το σύστημα το οποίο συντονίζει τους φωτεινούς σηματοδότες κατά μήκος της διαδρομής του Τραμ έτσι ώστε όταν ένας συρμός φτάνει σε διασταύρωση, να έχει άμεσα προτεραιότητα έναντι των λοιπών μέσων.

Σύμφωνα με τον κ. Χαιρέτα, η ΣΤΑΣΥ βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής έτσι ώστε το σύστημα να λειτουργήσει. Σημειώνεται ότι εξαγγελίες περί λειτουργίας του «πράσινου κύματος» γίνονταν ήδη από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του Τραμ πριν από 17 χρόνια, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ αναφέρθηκε στις επόμενες επεκτάσεις του Τραμ, σημειώνοντας ότι ο δήμαρχος Αθηναίων είναι θετικός στο να προχωρήσει η επέκταση από το Σύνταγμα ως την περιοχή του Μουσείου διά μέσω τον οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων (σ.σ. ο κ. Χαιρέτας ανέφερε και την οδό Σταδίου, επομένως ίσως υπάρξει κυκλική διαδρομή). Πρόκειται βεβαίως για την επέκταση που θα γινόταν στα πλαίσια του “Rethink Athens” και η οποία παραμένει στον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό ακόμα και μετά την κατάργηση του σχεδίου.

Επίσης, ο κ.  Χαιρέτας αναφέρθηκε στις επεκτάσεις του Τραμ από το κέντρο του Πειραιά προς το Χατζηκυριάκειο και προς το Πέραμα, με την τελευταία να βρίσκεται στη φάση των μελετών από την Αττικό Μετρό.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*