Στο Χαϊδάρι η πρώτη λεωφορειακή γραμμή με προκράτηση θέσεων στην Ελλάδα

Σήμερα Πέμπτη 15 Απριλίου ο Δήμος Χαϊδαρίου έγινε ο πρώτος Δήμος στη χώρα που υλοποιεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα λειτουργίας λεωφορειακής γραμμής με προκράτηση θέσεων, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η λεωφορειακή γραμμή συνδέει την Πλατεία Ελευθερίας στο Δάσος με το κεντρικό Χαϊδάρι και τον Σταθμό Αγία Μαρίνα μέσω κυκλικής διαδρομής που περιλαμβάνει τις ακόλουθες στάσεις: Πλατεία Ελευθερίας – Πλάτωνος – Κύπρου – Κουνέλια – Προφήτης Ηλίας – Άνοιξη – Χρ. Περραιβού – Χρυσοστόμου Σμύρνης – Χίου – Μετρό Αγία Μαρίνα – Αττίκ – Πλαστήρα – Χρ. Περραιβού – Άνοιξη – Προφήτης Ηλίας – Κουνέλια – Κύπρου – Λεωφόρος Αθηνών 1 – Λεωφόρος Αθηνών 2 – Ηρώων Πολυτεχνείου – Πλατεία Ελευθερίας.

Τα δρομολόγια ξεκινούν από την Πλατεία Ελευθερίας κάθε 40 λεπτά, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Η προκράτηση θέσης από κινητό τηλέφωνο γίνεται με την ειδική εφαρμογή  Smart Bus την οποία οι κάτοικοι μπορούν να κατεβάσουν από το www.haidari.gr/smartbus. Προκράτηση θέσης μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά από την προηγούμενη μέρα, στην ειδική τηλεφωνική γραμμή  του Δήμου 15250.

Δείτε: Πειραματισμός με έξυπνα on demand δρομολόγια λεωφορείων από τον ΟΑΣΑ

 

Εδώ και αρκετό καιρό γίνονται οι απαραίτητες εργασίες για την προετοιμασία της λειτουργίας συνολικά, όπως η δημιουργία της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, η διασύνδεση της με την ιστοσελίδα του Δήμου, δοκιμαστικές διαδρομές λεωφορείων, γραφιστική δουλειά κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχει σχεδιάσει την εφαρμογή επισκέφθηκε επί τρεις ημέρες το Χαϊδάρι και επέβλεψε την πορεία των εργασιών. Ο Δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τους Καθηγητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών κκ. Αθανάσιο Λόη και Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο και τους ερευνητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών κκ. Αλέξανδρο Βαλαντάση και Χρήστο Θεολόγου. Κατά τη συνάντηση ο Δήμαρχος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την συνεργασία μεταξύ Δήμου Χαϊδαρίου και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, χάρη στην οποία υλοποιείται αυτή η καινοτόμος λειτουργία.

Δείτε: Οι δημοτικές συγκοινωνίες της Αττικής

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ έλαβε απόφαση για την παραχώρηση ενός λεωφορείου midi Solaris για διάστημα 7 μηνών στο Δήμο Χαϊδαρίου, στο πλαίσιο λειτουργίας του πιλοτικού προγράμματος της Δημοτικής Συγκοινωνίας του δήμου. Τα σταθερά έξοδα λειτουργίας (ασφάλεια, ΚΤΕΟ, τέλη κυκλοφορίας) και τα έξοδα συντηρήσεων και επισκευών αναλαμβάνει ο Δήμος Χαϊδαρίου

Δείτε: Ξεκίνησαν τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας Χαϊδαρίου

Πως λειτουργεί

Ο πολίτης πρέπει να δημιουργήσει λογαριασμό στην εφαρμογή ώστε να μπορέσει να κάνει κρατήσεις και να δει τα δρομολόγια που τον ενδιαφέρουν.

 

 

Για μια ολοκληρωμένη κράτηση, ο πολίτης θα πρέπει να συμπληρώσει τοποθεσία, αριθμό επιβατών όπως και ημερομηνία και ώρα που επιθυμεί να μετακινηθεί.

Πατώντας το κουμπί κράτηση, ο πολίτης κατοχυρώνει τη θέση του.

Επιπλέον, δίνονται οι εξής δυνατότητες:

  1. Προσθήκη σχολίου κατα την καταχώρηση κράτησης
  2. Η ακύρωση πριν την ολοκλήρωση της κράτησης (με το κόκκινο κουμπί)
  3. Η παρακολούθηση του ιστορικού διαδρομών – κρατήσεων

Παράλληλα, οι συμπολίτες μας που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, θα μπορούν να το κάνουν και τηλεφωνικά από την προηγούμενη ημέρα.

Τέλος, μέσα από αυτόματες ειδοποιήσεις ο πολίτης παραμένει ενημερωμένος για τις ενεργές κρατήσεις του.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*