Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

Τέλη Ιουνίου τα δοκιμαστικά δρομολόγια του Τραμ στον Πειραιά – Στο προσκήνιο και η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ

Share

    Στο «ξεχασμένο» έργο της υπογειοποίησης των γραμμών του ΗΣΑΠ στο τμήμα Φάληρο – Πειραιάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής λαμβάνοντας μέρος σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης χτες Δευτέρα. Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν και η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

    Ο υπουργός επιβεβαίωσε πως το έργο της υπογειοποίησης των γραμμών του ηλεκτρικού, βρίσκεται στις επιλογές της κυβέρνησης για υλοποίηση μέσω ΕΣΠΑ 2021-27 και εκτιμάται από την αναθέτουσα αρχή του έργου ΣΤΑΣΥ σε 100 εκ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο – γεφύρι της Άρτας, το οποίο αρχικά σχεδιαζόταν να ολοκληρωθεί το 2011, μία δεκατία πριν, αλλά μπήκε στον πάγο το 2014. Έκτοτε, το έργο είχε εξαγγελθεί και πάλι από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ προχώρησαν και οι σχετικές μελέτες, χωρίς όμως μέχρι και σήμερα να έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση.

    Πέρα από την υπογειοποίηση των γραμμών, περιλαμβάνεται και η κατασκευή του νέου σταθμού «Καμίνια», στο ύψος του εργοστασίου «Κεράνης».

    Όπως σημείωσε το επιμελητήριο, υπήρξε συναντίληψη ως προς την αναγκαιότητα επίσπευσης ορισμένων παρεμβάσεων που αφορούν στις υποδομές επί των οποίων εδράζουν δράσεις που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων του εμπορικού, αλλά και επιβατικού λιμένα Πειραιά, και όχι μόνο, ενώ τέθηκε θέμα για την επανεξέταση ορισμένων παραμέτρων της υποθαλάσσιας ζεύξης Περάματος – Σαλαμίνας και των πιθανών επιπτώσεων στα πλεονεκτήματα της νησιωτικότητας, αλλά και μελλοντικής απασχόλησης του στόλου των ferry boat που καλύπτουν σήμερα το πορθμείο.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών που θα δημιουργηθούν από το real estate και τις επενδύσεις που έχει προσελκύσει και οι οποίες θα μεταμορφώσουν ουσιαστικά τη πόλη του Πειραιά. Όπως αναφέρθηκε το λιμάνι του Πειραιά επίσης αναβαθμίζεται συγκοινωνιακά και το επόμενο καλοκαίρι θα δημιουργηθούν 3 νέοι σταθμοί του Μετρό ενώ από το τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του ΤΡΑΜ. Το 2022 η διαδρομή Πειραιάς- αεροδρόμιο θα καλύπτεται σε 45 λεπτά (σ.σ. ο χρόνος είναι μάλλον ανέφικτος δεδομένης της σημερινής πραγματικότητας) γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για την διακίνηση επιβατών με προορισμό τα κρουαζιερόπλοια αλλά και τα πλοία της ακτοπλοΐας από και προς αεροδρόμιο.

    Όπως αναφέρει το επιμελητήριο, ο υπουργός απάντησε σε όλα τα ερωτήματα των μελών του Δ.Σ. και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη λειτουργία του τραμ, μόλις λυθεί το θέμα με το διατηρητέο κτίριο στη Σκυλίτση και το χρονοδιάγραμμα εργασιών των 3 σταθμών του μετρό για το καλοκαίρι του 2022.

    Η υπογειοποίηση των γραμμών είναι μείζονος σημασίας για τον Πειραιά επισήμανε από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης το οποίο και χαρακτήρισε στρατηγικού χαρακτήρα για το λιμάνι που αναπτύσσεται, για το πειραϊκό επιχειρείν αλλά και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Πειραιά. Επίσης ανακοίνωσε ότι στα τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του τραμ στον Πειραιά.

    Το Ε.Β.Ε.Π. με τη συνδρομή των επιστημονικών του συμβούλων απέστειλε υπόμνημα με προτάσεις για την συγκοινωνιακή, κυκλοφοριακή και βιοκλιματική αναβάθμιση όλης της περιοχής καθώς και την αξιοποίηση των ακινήτων της ΓΑΙΑΟΣΕ στο λιμάνι του Πειραιά και του πρώην εργοστασίου του ΟΣΕ στη Λεύκα. Το υπόμνημα περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για την ανάπτυξη των «last mile logistics», τη δημιουργία «park & ride», την «Ιπποδάμεια» αγορά τροφίμων, τη θαλάσσια σύνδεση Πειραιά με Ελληνικό, την ανάπλαση της περιοχής Παπαστράτου, τον κόμβο Σκαραμαγκά, και τη προνομιακή πολεοδομική μεταχείριση όλων των παραγωγικών, εφοδιαστικών και εξαγωγικών δραστηριοτήτων.

    Πηγή: athenstransport.com, skai.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 

Διαβάστε Περισσότερα