Project ανάπτυξης αυτόνομων τρένων στη Γερμανία

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας της Γερμανίας ενέκρινε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των ‘Aachener Rail Shuttle’, αυτόνομων αυτοκινηταμαξών με ανώτατη ταχύτητα τα 100 χλμ/ώρα, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση δρομολογίων σε τμήματα του δευτερεύοντος σιδηροδρομικού δικτύου, σε αγροτικές περιοχές της χώρας. 

Το project εκτελεί το Ινστιτούτο Σιδηροδρομικών Οχημάτων και Συστημάτων Μεταφορών του Άαχεν και χρηματοδοτείται από ερευνητικό πρόγραμμα του υπουργείου για νέες τεχνολογίες μεταφορών, υπό το συντονισμό της TÜV-Rheinland Consulting.

Η προτεινόμενη αυτοκινητάμαξα θα έχει μήκος όσο και ένα λεωφορείο, με 20% μεγαλύτερο πλάτος και χωρητικότητα 90 επιβατών. Λόγω της λειτουργίας τους χωρίς οδηγό, θα είναι δυνατή η χρήση πολλών ξεχωριστών μονάδων αντί για μεγαλύτερες σε μήκος συνθέσεις συρμών, έτσι ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση περισσότερων δρομολογίων, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής, κάνοντας το σιδηρόδρομο πιο ελκυστικό. 

Χάρη στον modular σχεδιασμό των αυτοκινηταμαξών, πέρα από οχήματα μεταφοράς επιβατών θα είναι δυνατή και η μετατροπή τους σε αυτόνομα βαγόνια μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Το σύνολο των συστημάτων έλξης καθώς και ο κλιματισμός θα βρίσκεται κάτω από το δάπεδο, ενώ θα διαθέτουν στα δύο άκρα επιφάνειες απορρόφησης των κραδασμών για περισσότερη προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης.

Την ανάπτυξη των αυτόνομων τρένων θα την αναλάβει μία κοινοπραξία γερμανικών βιομηχανιών και ερευνητικών ινστιτούτων. 

Πηγή: railwaygazette.com

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*