Πληροφόρηση για την πληρότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε ζωντανό χρόνο από το Google Maps

Οι συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης από την πλευρά του κοινού για δεδομένα πληρότητας σε διάφορους χώρους, μεταξύ των οποίων και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κάποιοι συγκοινωνιακοί οργανισμοί, όπως η TfL στο Λονδίνο έδωσαν τη δυνατότητα στους επιβάτες να βλέπουν την πληρότητα σταθμών του Μετρό σε ζωντανό χρόνο. Το ίδιο, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα αποφάσισε να κάνει και η Google, παρέχοντας μέσα από την εφαρμογή Google Maps, δεδομένα για την πληρότητα συρμών και οχημάτων σε χιλιάδες συστήματα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ανά τον κόσμο. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μάλιστα θα είναι δυνατή η πληροφόρηση και ανά βαγόνι. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Google, οι συγκεκριμένες προβλέψεις πληρότητας θα επεκταθούν σε 100 χώρες του κόσμου και 10.000 συστήματα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, χωρίς προς το παρόν να δημοσιεύσει κάποια πλήρη λίστα. Έτσι, ο κάθε επιβάτης θα έχει στα χέρια του ένα σημαντικό εργαλείο για να αποφασίσει αν θα μπει στο τρένο ή θα επιλέξει να περιμένει το επόμενο. Όσον αφορά την Αθήνα, το Google Maps παρέχει εδώ και δύο περίπου χρόνια ζωντανά δεδομένα για την πληρότητα σταθμών του Μετρό αλλά όχι και για συρμούς ή λεωφορεία. Όπως θα έχουν πάντως αντιληφθεί κάποιοι χρήστες της εφαρμογής, έχουν γίνει δοκιμές για την μέτρηση πληρότητας, με την εφαρογή να ζητά πληροφόρηση από κάποιους επιβάτες για την πληρότητα του δρομολογίου στο οποίο είχαν επιβιβαστεί.

 

Όπως αναφέρει η Google, τα δεδομένα θα προέρχονται μέσω της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, δεδομένων που θα εισάγουν οι χρήστες και ιστορικών δεδομένων από προηγούμενα δρομολόγια που θα επιτρέπουν την πρόβλεψη της επιβατικής κίνησης σε συστήματα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε όλο τον κόσμο. Καθώς η συγκεκριμένη λειτουργία είναι εφικτή μέσω της επεξεργασίας δεδομένων από τα κινητά τηλέφωνα όσων χρησιμοποιούν την εφαρμογή, η εταιρεία επισημαίνει πως εφαρμόζεται ανωνυμοποίηση των δεδομένων αυτών ώστε να προστατεύεται η ιδιωτικότητα του κάθε χρήστη. 

Ιδιαίτερα όσον αφορά τη Νέα Υόρκη και το Σύδνεϋ, θα είναι δυνατή η πληροφόρηση ακόμα και ανά βαγόνι συρμού, ώστε οι επιβάτες να γνωρίζουν επιλέγουν σε ποιο θα εισέλθουν ανάλογα με την πληρότητα.

Τα δεδομένα για την πληρότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο και για συγκοινωνιακούς φορείς που ενδεχομένως δεν έχουν επενδύσει σε δικές τους ανάλογες μετρήσεις και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση της συχνότητας δρομολογίων. Παράλληλα, θα αποτελέσουν ένα «όπλο» και για τους επιβάτες και όσους ενδιαφέρονται για τις δημόσιες συγκοινωνίες απέναντι σε όσους αμφισβητούν τη συχνότητα των φαινομένων συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.  

Πηγή: Google

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*