Παραμένουν σε ισχύ όλα τα μέτρα λόγω κορωνοϊού στις αστικές συγκοινωνίες

Αν και το θέμα της μερικής άρσης περιορισμών για τους πολίτες σε πολλούς κλάδους της οικονομίας βρίσκεται στην επικαιρότητα, τίποτα δεν αλλάζει προς το παρόν όσον αφορά τις αστικές συγκοινωνίες, με τα σχετικά μέτρα όπως το ανώτατο όριο επιβατών να παραμένουν σε ισχύ επ’ αόριστον.

Έτσι, εξακολουθεί να ισχύει το ανώτατο όριο πληρότητας του 65% σε όλα τα μέσα (Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ, Προαστιακός, αστικά ΚΤΕΛ), αν και στην πράξη η τήρησή του δεν είναι πάντα δυνατή. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο όριο στα υπεραστικά ΚΤΕΛ, τα τουριστικά λεωφορεία και τα πλοία έχει αυξηθεί στο 85% (80% για τα πλοία που δεν διαθέτουν  καμπίνες). 

Για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού ο ΟΑΣΑ έχει λάβει απόφαση παράτασης του χειμερινού προγράμματος δρομολογίων στα Λεωφορεία και τα Τρόλεϊ μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, όποτε και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το θερινό πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι συνδικαλιστές ζητούσαν την άμεση εφαρμογή της θερινής δρομολόγησης από αυτή την εβδομάδα. 

Χωρίς παράταση λειτουργίας το Μετρό και το Τραμ τα Σαββατοκύριακα 

Αν και πλέον δεν βρίσκεται σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, το Μετρό και το Τραμ θα ολοκληρώνουν τα δρομολόγιά τους από τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, όπως συμβαίνει τους τελευταίους 14 μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΣΤΑ.ΣΥ., προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για επαναφορά του μέτρου της δίωρης παράτασης του ωραρίου λειτουργίας τις δύο αυτές μέρες της εβδομάδας.

Σε ισχύ εξακολουθούν να βρίσκονται και όλα τα υπόλοιπα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα και σε σταθμούς (κλειστούς ή ανοιχτούς) και στάσεις, και η μη χρήση της πρώτης πόρτας των λεωφορείων για επιβίβαση ή αποβίβαση. 

Όλα δείχνουν πως τα μέτρα που αφορούν τις αστικές συγκοινωνίες θα είναι ανάμεσα στα τελευταία που θα αρθούν όταν η πανδημία γίνει παρελθόν. Πάντα βέβαια υπάρχει το ενδεχόμενο μονιμοποίησης κάποιων από αυτά αν κριθούν ωφέλιμα από τους συγκοινωνιακούς φορείς.

Δείτε επίσης:

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*