Τα Νέα του Σιδηρόδρομου: Πάλι καθυστέρηση για το «Ασημένιο Βέλος», πλησιάζει η ώρα των νέων έργων

‘Τα Νέα του Σιδηρόδρομου’ θα είναι η νέα εβδομαδιαία στήλη του Athens Transport, με όλες τις ειδήσεις από τον ελληνικό -και όχι μόνο- σιδηρόδρομο. Μία πρώτη γεύση σήμερα, και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κάθε Πέμπτη στο Athens Transport.

* * * Ασημένιο Βέλος μας υπόσχεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά Ασημένιο Βέλος δεν βλέπουμε. Η πανδημία (πάντα επισήμως) παραμένει ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν ξεκινήσει μέχρι σήμερα τα δρομολόγια με τα “νέα” τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη που αναμένονταν ακόμα και μέσα στον Ιούνιο. Δεδομένου του ότι οι υγειονομικές συνθήκες δεν πρόκειται να βελτιωθούν εντυπωσιακά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και το ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα η εκπαίδευση των μηχανοδηγών δεν θα μας φανεί περίεργο αν τα δρομολόγια ξεκινήσουν τελικά το φθινόπωρο, ενόψει και της ΔΕΘ, μαζί με την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της εταιρείας.

* * * Στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, έφτασε εν τω μεταξύ πριν από λίγες μέρες το τρίτο κατά σειρά ETR το οποίο αναμένεται και αυτό να ξεκινήσει δοκιμαστικά δρομολόγια στο ελληνικό δίκτυο.

* * * Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε,  καθηγητής κ. Φίλιππος Τσαλίδης επανέλαβε πως «βασική προτεραιότητα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι ο εκσυγχρονισμός του στόλου της με νέα σύγχρονα τρένα μηδενικού αποτυπώματος, όπως αυτά που κινούνται με υδρογόνο και τα οποία αποτελούν την τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας, σε σχέση με το μηδενικό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα». Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πάντως δεν έδωσε. Πρόσθεσε επίσης πως το 2022 αναμένεται η επανέναρξη των διεθνών δρομολογίων.

* * * Με ρυθμούς χελώνας συνεχίζεται και η επανακυκλοφορία των τοπικών δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε όλη τη χώρα, αν και είναι πλέον προφανές πως δεν προβλέπεται η πλήρη επαναφορά τους μέσα στο καλοκαίρι. Είναι ενδεικτικό πως η εταιρεία προχωρά σε επαναφορά δρομολογίων μόνο όπου προηγούνται σφοδρές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

* * * Από τις 20 Ιουνίου αυξήθηκαν τα δρομολόγια στη γραμμή Λάρισα – Βόλος, από τις 3 Ιουλίου ξεκίνησαν τα δρομολόγια στο τρενάκι του Πηλίου. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε πως τα δρομολόγια Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα ξεκινούν από την Παρασκευή 23 Ιουλίου, ενώ από τις 20 Ιουλίου επέστρεψαν τα δρομολόγια Αθήνα – Τρίκαλα. Από το Σάββατο 24 Ιουλίου αναμένεται και η επανέναρξη των δρομολογίων Λειανοκλάδι – Λαμία – Στυλίδα.

* * * Πέρα από τον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό για τις επεκτάσεις του Προαστιακού της Αθήνας προς Λαύριο και Ραφήνα, ένα ακόμα σημαντικό έργο βρίσκεται σε εκκρεμότητα και αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στους επόμενους μήνες: η β’ φάση των έργων στο σταθμό Λαρίσης. Πριν λίγες μέρες, η ΕΡΓΟΣΕ ενέκρινε τις συμπληρωματικές μελέτες Η/Μ Εγκαταστάσεων του έργου καθώς και την μελέτη Παθητικής Πυροπροστασίας.

* * * Υπό αναβάθμιση βρίσκεται και επίσημα η σιδηροδρομική γραμμή Κόρινθος – Ναύπλιο, με την ΕΡΓΟΣΕ να προκηρύσσει συνοπτικό διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την μελέτη σκοπιμότητας για την αναβάθμιση της γραμμής προϋπολογισμού 59.350,50 χωρίς ΦΠΑ. Εξυπακούεται πάντως πως θα αργήσουμε να δούμε τρένα να φτάνουν και πάλι στο Ναύπλιο.

* * * Η αναβάθμιση της γραμμής Πλατύ – Φλώρινας περιλαμβάνεται στους αμέσους στόχους του ΟΣΕ σύμφωνα με τον Αν. Διευθύνων Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Αθανάσιο Κοτταρά, με τα σχετικά κονδύλια να έχουν ήδη εγκριθεί.

* * * Το ενδεχόμενο της επέκτασης της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα-Βόλος προς τη Νέα Αγχίαλο και τον Αλμυρό εξετάζει ο ΟΣΕ, καθώς πρόκειται να προκηρύξει σχετική μελέτη για τη διασύνδεση των δύο βιομηχανικών περιοχών του Βόλου και της βιομηχανικής περιοχής του Αλμυρού και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου με το λιμάνι του Βόλου

* * * Σύμφωνα με όσα μετέφερε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η επαναφορά των σιδηροδρομικών δρομολογίων είναι προς το παρόν ασύμφορη καθώς το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη διαρκεί 8 ώρες με τρένο εξαιτίας της κακής κατάστασης του δικτύου, τη στιγμή που με λεωφορεία γίνεται σε μόλις 3.

* * * Θετικές φαίνεται να είναι οι πρώτες εντυπώσεις από τη συνάντηση των αιρετών της Δράμας με στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και την ΕΡΓΟΣΕ στην Αθήνα αναφορικά με τη Σιδηροδρομική Εγνατία.

* * * Μετά από τα συνεχή περιστατικά επιθέσεων με πέτρες κατά τρένων στην περιοχή, υπό παράδοση βρίσκεται η μελέτη που ανέθεσε ο ΟΣΑ για περίφραξη βαρέως τύπου κατά μήκος της γραμμής ανόδου, παράπλευρα του καταυλισμού Ρομά στη θέση Πυρί Θήβας.

* * * Μουσειακό τρένο: Ο ΟΣΕ ενέκρινε τη δαπάνη ποσού 9.675 ευρώ συν ΦΠΑ, για  την κατασκευή 12 επιφανειών με χειροποίητη marquetry, στα τραπέζια του εσωτερικού μουσειακής εστιάμαξας με τις εργασίες να πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη. Προς το παρόν, ουδέν νεότερο σχετικά με τη λειτουργία του Μουσείου του ΟΣΕ στην Λεύκα του Πειραιά.

* * * Από τη Διαύγεια: Ο ΟΣΕ ενέκρινε δαπάνη ύψους 28.500 ευρώ συν ΦΠΑ για την χάραξη ψηφιακής επικοινωνιακής στρατηγικής ενόψει των δράσεων για το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων, 10.000 ευρώ συν ΦΠΑ για την εκτύπωση και ανάρτηση σε 31 πλαίσια σε σταθμούς της ΣΤΑΣΥ αφισών για το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων, 10.000 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, η οποία “αφορά σε απαραίτητες εργασίες στους χώρους του Σιδηροδρομικού Μουσείου καθώς και στη διοργάνωση της υποδοχής και φιλοξενίας των ξένων επισκεπτών του TEN-T TRAIN”., 10.000 ευρώ για συμμετοχή του ΟΣΕ στις επετειακές εκδηλώσεις και τις παράλληλες δράσεις για την συμπλήρωση 130 χρόνων από την έναρξη των εργασιών κατασκευής της ιστορικής σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Μοναστηρίου, 5.000 ευρώ για συμμετοχή στο “GREEN DEAL GREECE 2021”, 3.010 ευρώ συν ΦΠΑ για παραγωγή και προμήθεια 700 τεμαχίων προωθητικών ειδών – bags του Οργανισμού εν όψει της ΔΕΘ, και δαπάνη ύψους 1.200 ευρώ για την προβολή της εταιρείας σε έντυπο και ηλεκτρονικό τεύχος του Σ.Ε.Σ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*