Τα αυτόνομα λεωφορεία στο Ολυμπιακό Χωριό του Τόκιο

Μπορεί οι χιλιάδες αθλητές που παίρνουν μέρος στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες να μην έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν ελεύθερα στους δρόμους του Τόκυο, μπορούν ωστόσο να πάρουν μια γεύση της ιαπωνικής καινοτομίας κάνωντας μια βόλτα με τα αυτόνομα λεωφορεία της Toyota που κινούνται στους δρόμους του Ολυμπιακού Χωριού. 

Τα αυτόνομα οχήματα e-Palette έχουν τραβήξει τα βλέμματα χάρη στα hitech χαρακτηριστικά τους, αφού είναι ηλεκτρικά και προσφέρουν αυτονομία επιπέδου 4, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο αυτονομίας οχημάτων. Με δυνατότητα μεταφοράς 20 επιβατών και 4 αναπηρικών αμαξιδίων (θα χρησιμοποιηθούν και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες), τα e-Palette έχουν αυτονομία 150 χιλιομέτρων και προσφέρουν ομαλή επιτάχυνση και επιβράδυνση έτσι ώστε να δίνουν την αίσθηση πως ένας οδηγός βρίσκεται στο τιμόνι. 

Τα οχήματα διαθέτουν κάμερες σε όλες τις πλευρές τους και το ειδικό σύστημα LiDAR το οποίο ανιχνεύει την κίνηση άλλων οχημάτων ή πεζών γύρω από το όχημα και φρενάρει αν κριθεί απαραίτητο. Αν και λειτουργούν χωρίς οδηγό, κάθε ένα από τα 20 οχήματα θα διαθέτουν έναν χειριστή έτσι ώστε να είναι δυνατή η παρέμβασή του σε περίπτωση ανάγκης. 

Το εσωτερικό τους περιλαμβάνει αντι-ιικές επιφάνειες έτσι ώστε να περιορίζεται το ενδεχόμενο μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω της αφής, πολύτιμο χαρακτηριστικό στην παρούσα συγκυρία. 

Με την ασφάλεια να βρίσκεται στο επίκεντρο, τα οχήματα έχουν προγραμματιστεί να κινούνται στο Ολυμπιακό Χωριό με ανώτατη ταχύτητα τα 32 χλμ/ώρα.

Τα Toyota e-Palette παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2018 με τον πρόεδρο της αυτοκινητοβιομηχανίας να τονίζει το στόχο της Toyota για μετατροπή της σε μία εταιρεία που έχει την κινητικότητα στο επίκεντρό της. Η λειτουργία των λεωφορείων στο Ολυμπιακό Χωριό έχει στόχο να κάνει γνωστές τις υπηρεσίες “Mobility-as-a-Service” (MaaS) έτσι ώστε στο κοντινό μέλλον τα οχήματα αυτά να ενταχθούν στον επίσημο στόλο ηλεκτρικών οχημάτων της Toyota. 

Πηγή: olhardigital.com.br

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*