Το νέο σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου του ΟΑΣΘ «κάνει πρεμιέρα» στη ΔΕΘ

Το νέο σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου που θα χρησιμοποιείται εντός λίγων μηνών στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και από το τέλος του 2023 και στο Μετρό της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στη ΔΕΘ. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το περίπτερο του ΟΑΣΘ επισκεύτηκε και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ο οποίος παρέλάβε ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο με τη χρήση κινητού τηλεφώνου. 

Πρόκειται για ένα σύστημα που θα είναι αρκετά πιο ευέλικτο και φιλικό προς τον επιβάτη από το αντίστοιχο του ΟΑΣΑ αφού πέρα από τη χρήση πλαστικών καρτών, θα είναι δυνατή η μετακίνηση και με χρήση κινητού τηλεφώνου ή πιστωτικής κάρτας:

  1. Πιστωτική κάρτα: Θα δίνεται η δυνατότητα στον επιβάτη να μετακινείται χωρίς να χρειάζεται να προμηθευτεί εισιτήριο από κάποιο εκδοτήριο ή από τα αυτόματα εκδοτικά μηχανήματα εντός των λεωφορείων. Ειδικότερα, ο κάθε επιβάτης θα μπορεί να επιβιβάζεται στο λεωφορείο με τη χρήση μόνον της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας του. Ειδικό ακυρωτικό μηχάνημα το οποίο θα τοποθετηθεί σε κάθε όχημα θα μπορεί να διαβάζει την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, χρεώνοντάς την αυτομάτως με το αντίτιμο του εισιτηρίου. Έτσι, απλοποιείται σημαντικά η μετακίνηση με τα αστικά λεωφορεία. Αυτό το νέο ψηφιακό εργαλείο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
  2. Κινητό: Μέσω του κινητού τηλεφώνου θα μπορεί ο επιβάτης να αγοράσει το εισιτήριό του ή ακόμη και δέσμη εισιτηρίων. Θα πρέπει προηγουμένως να κάνει άπαξ εγγραφή στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΑΣΘ. Το εισιτήριο θα ακυρώνεται είτε με σκανάρισμα του κινητού τηλεφώνου από ειδικό ακυρωτικό μηχάνημα εντός του λεωφορείου είτε θα το ακυρώνει ο ίδιος ο επιβάτης, ένα με δύο λεπτά πριν να επιβιβαστεί.
  3. Smart cards: Πρόκειται για έξυπνες ηλεκτρονικές κάρτες οι οποίες θα αντιστοιχίζονται με τις συνολικά 13 διαφορετικές κάρτες απεριορίστων διαδρομών που διαθέτει σήμερα ο ΟΑΣΘ. Θα έχει τη μορφή πιστωτικής κάρτας και θα φέρει και τη φωτογραφία του κατόχου της. Ο επιβάτης θα υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση για την προμήθεια της κάρτας και στη συνέχεια θα την ανανεώνει πληρώνοντας το αντίτιμο είτε μέσω της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας είτε με κατάθεση σε λογαριασμό του ΟΑΣΘ μέσω e-banking. Με τον τρόπο αυτόν δεν θα χρειαστεί να μεταβεί σε εκδοτήριο ή στα γραφεία του ΟΑΣΘ, παρά μόνο την πρώτη φορά για να παραλάβει την κάρτα

Η έναρξη χρήσης του συστήματος από τους επιβάτες του ΟΑΣΘ αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες. Το έργο (1 έτος κατασκευή και 5 χρόνια λειτουργία) έχει αναλάβει κοινοπραξία  (ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – INDIGITAL – AMCO) με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να έχει συμμετοχή και στη δημιουργία και λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου του ΟΑΣΑ, ενώ όπως προβλεπόταν από το διαγωνισμό θα πρέπει να υπάρχει διαλειτουργικότητα ανάμεσα στα συστήματα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Πληροφορίες: voria.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*