Κώστας Καραμανλής: Έρχεται ενίσχυση των δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες μέσα στο φθινόπωρο

Αύξηση των δρομολογίων μέσω επαναπρογραμματισμού των δρομολογίων και ενίσχυση του στόλου όλων των μέσων προσεχώς προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.

Ξεκινώντας από τα λεωφορεία, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι τα οχήματα έχουν αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με αυτά που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση και πως σήμερα εκτελούνται 3.000 περισσότερα δρομολόγια καθημερινά σε σχέση με πέρυσι την ίδια εποχή. Αυτό τον καιρό συνεχίζεται η ένταξη στον στόλο περισσότερων από τα λεωφορεία που αποκτήθηκαν μέσω leasing καθώς και νεοπροσληφθέντων οδηγών. Έτσι, μέσω και του διαρκούς επαναπρογραμματισμού των δρομολογίων με νέες ενισχύσεις και πυκνώσεις, ειδικά σε κεντρικές γραμμές με υψηλές πληρότητες, η εκτίμηση είναι ότι ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο το σύνολο των οχημάτων που θα πραγματοποιούν δρομολόγια θα φτάσουν τα 1.400 συνολικά.

Όσον αφορά το Μετρό, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι στις γραμμές 2 και 3 έχουν αναταχθεί πλήρως 13 συρμοί από τους 29 που ήταν ακινητοποιημένοι, ενώ είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα ανάταξης που θα θέσει άλλους 6 σε κυκλοφορία μέσα στον επόμενο χρόνο. Επιπλέον, το πρώτο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να δημοπρατηθεί από την Αττικό Μετρό η αγορά 7 νέων διρευματικών συρμών για την εξυπηρέτηση των δρομολογίων του Αεροδρομίου στη Γραμμή 3.

Και η Γραμμή 1, θα ενισχυθεί άμεσα με 2 τραίνα του Μετρό που ανακατασκευάστηκαν και θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με την ολοκλήρωση του συστήματος ATP στη γραμμή, ενώ τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ανακατασκευή 14 συρμών 8ης σειράς. Ο υπουργός ανέφερε μάλιστα ότι ετοιμάζονται οι προδιαγραφές για την ανακατασκευή 10 επιπλέον συρμών 10ης σειράς

Τέλος, στο Τραμ έχουν παραληφθεί ήδη 25 νέοι υπερσύγχρονοι συρμοί αυξάνοντας το στόλο στα 60 οχήματα, που είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν άριστα την επέκταση στο Πειραιά, και να πυκνώσουν περαιτέρω τα δρομολόγια με βάση το νέο σχεδιασμό, μετά βεβαίως από την παράδοση της επέκτασης αυτής.

Σχετικά με την προμήθεια νέων λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός ανέφερε ότι ο διαγωνισμός θα δημοσιευτεί εντός του Σεπτεμβρίου: «Έχουμε εργαστεί εντατικά τους τελευταίους μήνες στο Υπουργείο μας, για την κατάλληλη προετοιμασία της ένταξης των νέων λεωφορείων στους υφιστάμενους στόλους. Ξέρετε, στο νέο διαγωνισμό περιλαμβάνονται περισσότερα από 300 ηλεκτρικά λεωφορεία για τις πόλεις της Αθήνας και τις Θεσσαλονίκης, που σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά λεωφορεία στις δύο πόλεις, σε σχέση με τα λεωφορεία με συμβατικά καύσιμα, θα αποτελούν αρκετά μεγάλο ποσοστό στο σύνολο του στόλου. Το ποσοστό αυτό μάλιστα είναι ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης.

Επιπλέον, δουλέψαμε εντατικά ώστε να διαπραγματευτούμε τη χρηματοδότηση για 300 CNG λεωφορεία, καταφέρνοντας να εξασφαλίσουμε επιπλέον κοινοτικούς πόρους της τάξης των 130 εκατ. ευρώ. Σε συνδυασμό με την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που έχουμε για τα ηλεκτρικά λεωφορεία από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης, η συνολική χρηματοδότηση από την Κοινότητα αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.»

Νίκος Παππάς: Ανικανότητα και ιδιοτέλεια οδήγησαν στη διάλυση των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών

Σε συνέντευξή του στο naftemporiki.gr, ο Νίκος Παππάς ρωτήθηκε για το αν ευθύνεται μόνο η σημερινή κυβέρνηση για την χαμηλή ποιότητα συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης του κοινού κατά τη διάρκεια της πανδημίας απαντώντας:

Η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εν μέσω πανδημίας είναι δραματική, είναι επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία. Χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως προς την ανικανότητά της να ενισχύσει έναν τόσο κρίσιμο τομέα και αποκαλύπτει τις προθέσεις της για ιδιωτικοποίηση μέρους του μεταφορικού έργου.

Ανικανότητα και ιδιοτέλεια οδήγησαν στη διάλυση και το μπάχαλο των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών. Συνωστισμοί σε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, απευθείας αναθέσεις για αγορά υγειονομικού υλικού από επιπλάδικο στις Σέρρες, κακήν κακώς προμήθεια ακατάλληλων λεωφορείων, τα οποία και στην τιμή αγοράς καινούριων τα νοικιάσαμε και τις υγειονομικές προϋποθέσεις δεν καλύπτουν και φωτιά πιάνουν – ορισμένα εξ αυτών- στις ανηφόρες του Χορτιάτη.

Είχε προηγηθεί η απόφαση Καραμανλή, αμέσως μετά τις εκλογές, να ακυρώσει τον διαγωνισμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αγορά 750 νέων λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αγκαζέ με τον κ. Πατούλη που απένταξε την προμήθεια 92 οχημάτων, τη χρηματοδότηση της οποίας είχε προβλέψει η Ρένα Δούρου. Οι ευθύνες της Ν.Δ. είναι απαράγραπτες. Οι δικαιολογίες περί ευθυνών της δικής μας κυβέρνησης προσβάλλουν απλά τον κοινό νου.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*