Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου αντί εισιτηρίων στο Μετρό της Μόσχας

Ο σταθμός Kievskaya-Koltsevaya στη Μόσχα. Ludvig14/Wikimedia Commons

Από τις 15 Οκτωβρίου οι επιβάτες στο Μετρό της Μόσχας θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται και χωρίς τη χρήση εισιτηρίων και καρτών, απλά κοιτώντας μία κάμερα αναγνώρισης προσώπου στις πύλες εισόδου των σταθμών.

Πριν λίγες ημέρες ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε πως το νέο σύστημα θα είναι σύντομα διαθέσιμο σε 300 σταθμούς του δικτύου. Για να το χρησιμοποιήσουν, οι επιβάτες θα πρέπει να ανεβάσουν στη σχετική εφαρμογή μία φωτογραφία τους και να συνδέσουν μία τραπεζική κάρτα. Από εκεί και πέρα, οι κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στις πύλες θα αναγνωρίζουν το πρόσωπο του επιβάτη (ακόμα και αν φοράει μάσκα), η πύλη θα ανοίγει και η κάρτα θα χρεώνεται με το ανάλογο ποσό του εισιτηρίου με την όλη διαδικασία να διαρκεί 2 με 3 δευτερόλεπτα.

Όσοι πάντως επιθυμούν θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα παλιά εισιτήρια και κάρτες. Και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πολλοί οι Μοσχοβίτες που βιάζονται να χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα. Περισσότεροι από 9 εκατομμύρια επιβάτες χρησιμοποιούν καθημερινά το Μετρό της Μόσχας, ο μεγαλύτερος αριθμός επιβατών από όλα τα συστήματα Μετρό της Ευρώπης. Από το περασμένο καλοκαίρι το σύστημα δοκιμάστηκε επιτυχώς με τη συμμετοχή 60.000 επιβατών, αλλά από τους υπόλοιπους επιβάτες μόνο 15.000 έχουν ανεβάσει μέχρι στιγμής τη φωτογραφία τους στην εφαρμογή.

Αν και για κάποιους το σύστημα ακούγεται βολικό, πολλοί είναι και όσοι φοβούνται για τη μεταχείριση των προσωπικών τους δεδομένων. Οι αρχές προσπαθούν να είναι καθησυχαστικές, με τον διευθυντή ασφαλείας του Μετρό να δηλώνει πως το σύστημα δεν γνωρίζει το όνομα του κάθε επιβάτη ή άλλα προσωπικά στοιχεία και πως όλα τα δεδομένα φυλάσσονται σε ένα κέντρο δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.

Χρήστες των social media έχουν εκφράσει δυσπιστία για τον πραγματικό σκοπό του συστήματος ‘Face Pay’, υποστηρίζοντας πως δεν είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών του Μετρό αλλά η επέκταση του κρατικού συστήματος παρακολούθησης. Από το 2017 περισσότερες από 189.000 κάμερες αναγνώρισης προσώπων έχουν τοποθετηθεί στη Μόσχα ενώ πέρυσι το Μετρό της Μόσχας ανακοίνωσε πως θα τοποθετήσει εντός των συρμών 12.300 κάμερες οι οποίες θα μπορούν να αναγνωρίζουν 15 πρόσωπα το δευτερόλεπτο.

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία μεταξύ άλλων για την αποτροπή εισόδου φιλάθλων στους οποίους έχει απαγορευτεί η είσοδος στα γήπεδα, 5.000 συλλήψεις δραστών από την αστυνομία, εντοπισμό 200 ατόμων που είχαν σπάσει την καραντίνα του κορωνοϊού αλλά και συλλήψεις ακτιβιστών της αντιπολίτευσης μέσω παρακολούθησης πολιτικών συγκεντρώσεων από κάμερες αναγνώρισης προσώπων.

Πηγή: slate.com 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*