Τα Νέα του Σιδηρόδρομου: Μετά τη ΔΕΘ, επιστροφή στην κανονικότητα των προβλημάτων

* * * Την παράδοση της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Θεσσαλονίκης και Δράμας ανακοίνωσε ο ΟΣΕ το απόγευμα της Παρασκευής 17 Σεπτεμβρίου, ύστερα από της εργασίες αποκατάσταση που ακολούθησαν τον εκτροχιασμό της 25ης Αυγούστου. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε της επανέναρξη των δρομολογίων μεταξύ Θεσσαλονίκης και Δράμας από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, με το πρώτο δρομολόγιο να είναι άτυχο.

* * * Το τρένο που εκτέλεσε το δρομολόγιο 600Α από τη Θεσσαλονίκη προς τη Δράμα το πρωί της Δευτέρας, ακινητοποιήθηκε κοντά στο σταθμό της Δράμας λόγω πτώσης δέντρου. Υπήρξε επέμβαση της πυροσβεστικής και σημειώθηκε καθυστέρηση μίας ώρας. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο τρένο επέβαιναν 3 επιβάτες.

* * * Θυμίζουμε ότι η μετακίνηση μεταξύ της Δράμας και της Αλεξανδρούπολης γίνεται με λεωφορεία (το Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη διαρκεί έτσι σχεδόν 9 ώρες), ενώ και στον Έβρο κυκλοφορεί μόνο ένα τρένο τη μέρα από Αλεξανδρούπολη προς Δίκαια. Υποβάθμιση του σιδηρόδρομου με όλη τη σημασία της λέξης.

* * * Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, συρμός του Προαστιακού της Πάτρας παρέμεινε ακινητοποιημένος σε στάση επί δύο ώρες την περασμένη Κυριακή όταν επιβάτης κάλεσε την αστυνομία για να υποβάλει μήνυση κατά εργαζόμενου υποστηρίζοντας ότι του αντιμίλησε. Τουλάχιστον, με σχετική εισαγγελική εντολή, ο εργαζόμενος δεν προσήχθη από την αστυνομία.

* * * Αναφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη – Τοξότες έκανε από τη ΔΕΘ ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης. Σύμφωνα με τον ίδιο θα ξεκινήσει σύντομα η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για το έργο προϋπολογισμού 1,3 δις ευρώ. πως «έχουμε πάρει το μάθημα μας και δεν επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος με τις άπειρες κατατμήσεις, που οδηγούσαν σε προβληματικά έργα, που συχνά δεν ολοκληρώνονταν ποτέ».

* * * Ο κ. Καραγιάννης πρόσθεσε πως σύντομα θα εξαγγελθεί και η σιδηροδρομική σύνδεση της Δυτικής Θεσσαλονίκης, δηλαδή ο προαστιακός της πόλης. «Ο προαστιακός μαζί με την επέκταση του Μετρό που θα γίνει τα επόμενα χρόνια, θα αναβαθμίσουν τις δυτικές συνοικίες της πόλης. Η ευθύνη η δική μας είναι να προχωρήσουμε» είπε ο υφυπουργός.

* * * Το περίπτερο του ΟΣΕ στη ΔΕΘ επιστέφτηκε και ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς ο οποίος έγραψε σχετικά στο facebook: « Τα έργα ανάταξης και συντήρησης στις γραμμές, για παράδειγμα της Πελοποννήσου και της Βόρειας Ελλάδας, όπως και τα δρομολόγια που έχουν «εκλείψει» από μεγάλες πόλεις, πρέπει να επανέλθουν. Ποιους εξυπηρετεί η κωλυσιεργία;»

* * * Σύμφωνα με δημοσίευμα, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και ΤΡΑΙΝΟΣΕ με ετήσιο κόστος 50 εκατ. ευρώ θα περιλαμβάνει την εκτέλεση περισσότερων δρομολογίων σε σχέση με σήμερα ενώ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα δεσμευτεί για την υλοποίηση επενδύσεων άνω των 2 δισ. ευρώ την ερχόμενη δεκαετία (μακάρι να δούμε κάποτε και μία λίστα των επενδύσεων αυτών).

* * * Μαθαίνουμε πως οι σχετικές διαδικασίες από τον ΟΣΕ για την αντικατάσταση του εξοπλισμού πληροφόρησης των επιβατών στους σταθμούς του Προαστιακού της Αθήνας και όχι μόνο (βλ. οθόνες δρομολογίων κάποιες από τις οποίες δεν λειτουργούν εδώ και σχεδόν μια δεκαετία) πάνε για τα μέσα του 2022. Τα συστήματα αυτά θα δουλέψουν μαζί με το νέο σύστημα τηλεματικής του ΟΣΕ το οποίο βρίσκεται υπό υλοποίηση.

* * * Σύμφωνα με καταγγελίες σιδηροδρομικών, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας άγνωστοι είχαν ανάψει φωτιές πλησίον των σιδηροδρομικών γραμμών στην περιοχή του Ασπροπύργου ενώ στις γραμμές βρέθηκε σασί από την οροφή ενός αυτοκινήτου. Δεν είναι η πρώτη φορά, σημειώνουν, προσθέτοντας ότι διαχρονικά δεν γίνεται τίποτα για την ασφάλεια στην περιοχή.

* * * Η εικόνα εγκατάλειψης στην περιοχή της δυτικής Αττικής φαίνεται και σε βίντεο που ανέβασε στο facebook αναγνώστρια. “Χθεσινή εικόνα από το τμήμα του Προαστιακού Άνω Λιόσια-Ασπρόπυργος.. Μια χωματερή εντός των γραμμών, χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς υπεύθυνος”, έγραψε.

* * * Παράπονα προκάλεσε στην Ήπειρο το γεγονός ότι κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής δεν αναφέρθηκε καθόλου σιδηροδρομική Εγνατία που περιλαμβάνει την σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου. Ενδεικτικό επίσης είναι, γράφει τοπική ιστοσελίδα, ότι μπαίνει σε προτεραιότητα η σύνδεση έξι λιμανιών, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται η Ηγουμενίτσα.

* * * Θέμα χρόνου εκτιμάται πως είναι να «πέσουν οι υπογραφές» ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς και την Intrakat για το σιδηροδρομικό έργο με τίτλο: «Κατασκευή ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών και συστήματος ETCS L1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα – Βόλος με αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Σ.Σ. Λατομείου – ΒΙΠΕ – Βόλος».

* * * Ευρεία σύσκεψη με την διοίκηση και υπηρεσιακά στελέχη του ΟΣΕ είχε χτες Τετάρτη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με θέμα την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Ναύπλιο. Τη σύσκεψη απασχόλησε η κατάρτιση των φακέλων του εν λόγω έργου οι οποίοι θα υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

* * * Αναπλάθεται ο περιβάλλον χώρος του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης ο οποίος ήταν εργοτάξιο του Μετρό για πολλά χρόνια.

* * * Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τη διοίκηση του ΟΣΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αναφέρεται στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στον Οργανισμό. Όπως αναφέρουν, ο ΟΣΕ έπρεπε να έχει προσωπικό 2.100 ατόμων σύμφωνα με μελέτη του 2010 ενώ σήμερα διαθέτει μόνο 930 εργαζόμενους.

* * * Σε συνάντηση μεταξύ του σωματείου της ΠΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του διευθυντή λειτουργίας της εταιρείας συζητήθηκαν θέματα που ενδιαφέρουν το προσωπικό όπως η μετακίνηση του προσωπικού κατά τις νυχτερινές ώρες, η πραγματοποίηση ελέγχων εισιτηρίων σε σταθμούς, συρμούς και λεωφορεία, η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την ΕΛ.ΑΣ. για την ασφάλεια του προσωπικού κ.ά.

* * * Ο ΟΣΕ ενέκρινε την ένταξη 58 μαθητευόμενων ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ για το παρόν σχολικό έτος σε διάφορες ειδικότητες. Συγκεκριμένα, στην Αττική οι μαθητευόμενοι θα προέρχονται από τα ΕΠΑΣ Αγίων Αναργύρων, Πειραιά, Ηρακλείου, Ρέντη, Αιγάλεω και Ελευσίνας.

* * * Η ΕΡΓΟΣΕ προχώρησε στην προμήθεια ενός συστήματος Η/Υ IMac, το οποίο θα παραδοθεί ως δωρεά εκ μέρους της εταιρείας στο Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών (Αγ. Σάββας), για θέαση και διάγνωση ακτινολογικών εικόνων με λειτουργικό σύστημα MacOs (για σύνδεση στο νέο σύστημα PACS του νοσοκομείου) αξίας 3.674,16 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

* * * Ερώτηση στη Βουλή προς 4 υπουργούς κατέθεσε ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος σχετικά με την εγκατάλειψη του Σιδηροδρομικού Σταθμού στο λιμένα του Πειραιά (Αγίου Διονυσίου). Ο βουλευτής ζητά να ενημερωθεί για την αποκατάσταση του σταθμού και την προστασία του από βανδαλισμούς.

* * * Δημοσιεύσεων συνέχεια για το απεκατεστημένο βαγόνι του Όριεντ Εξπρές που εκτίθεται στη ΔΕΘ. Το ΑΠΕ δημοσίευσε την ενδιαφέρουσα ιστορία του τρένου.

* * * Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το πώς έφτασε ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο και το πρώτο τρένο που ένωσε την Αθήνα με την Πάτρα.

* * * Ρωσία: Εξετάζεται η πιθανότητα λειτουργίας αυτόνομων τρένων υδρογόνου στη Σαχαλίνη, το μεγαλύτερο νησί της Ρωσίας // Αυστραλία: H Alstom θα προμηθεύσει τρένα στη Μελβούρνη έναντι 300 εκατ. ευρώ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*