Καθηγητής ΕΜΠ: Ο κόσμος φοβάται να επιστρέψει στα ΜΜΜ λόγω της πανδημίας αλλά ο συνωστισμός είναι φυσικός και αναπόφευκτος

Ο καθηγητής σχεδιασμού μεταφορών του ΕΜΠ Κ. Κεπαπτσόγλου και ο οργανωτικός γραμματέας ΟΑΣΑ Φ. Νικολακόπουλος συμμετείχαν σε τηλεοπτική συζήτηση στο OPEN, με αφορμή την αύξηση της κίνησης στους δρόμους. Ο Κ. Κεπαπτζόγλου δήλωσε πως ο φόβος χρήσης των μέσων μεταφοράς λόγω πανδημίας αύξησε την κίνηση και ο Φ. Νικολακόπουλος ανέφερε πως έχει μειωθεί η επιβατική κίνηση κατά 25-30% σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Όπως σημείωσε ο κ. Κεπαπτσόγλου είναι αναμενόμενο να υπάρχει αύξηση της κυκλοφορίας μετά από μία περίοδο μειωμένης κινητικότητας και μετά από τη βελτίωση της οικονομίας ο κόσμος θέλει να κυκλοφορήσει. Επίσης, ο κόσμος φοβάται να μπει στα μέσα λόγω της πανδημίας και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

Σύμφωνα με μετρήσεις του ΕΜΠ τις οποίες επικαλέστηκε, γύρω στο 20% των επιβατών θα χρειαστεί τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη λήξη της πανδημίας για να επιστρέψει στα μέσα και μέχρι να συμβεί αυτό θα χρησιμοποιεί τα Ι.Χ..  

Σε ερώτηση σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού στα μέσα, ο καθηγητής του ΕΜΠ υποστήριξε ότι πρόκειται για «μύθο» επειδή «η συγκοινωνία είναι μαζική» και «είναι φυσικό να στριμωχτείς» σε ένα λεωφορείο. Επιπλέον, οι κυκλοφοριακές συνθήκες της πόλης δεν επιτρέπουν να έχουμε όσα πυκνά λεωφορεία θα θέλαμε. Επομένως, όσα λεωφορεία ή οδηγούς και να έχουμε θα υπάρξουν κάποιες ώρες της ημέρας που θα έχουμε συνωστισμό.

Για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του περί αναπόφευκτου συνωστισμού ο κ. Κεπαπτσόγλου έδωσε ως παράδειγμα την άφιξη ενός λεωφορείου στο οποίο προσπαθεί να εισέλθει το σύνολο των επιβατών χωρίς κανένας να περιμένει το επόμενο, δημιουργώντας έτσι συνωστισμό.

«Δεν ακούγεται ωραίο αυτό που λέω, αλλά είναι η πραγματικότητα», σημείωσε ο καθηγητής. 

Συμμετέχοντας στη συζήτηση, ο κ. Νικολακόπουλος επιβεβαίωσε ότι η επιβατική κίνηση σε σχέση με πριν την πανδημία όπου παρατηρούνταν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μετεπιβιβάσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον κατά 25%-30% με τους υπόλοιπους επιβάτες να προτιμούν τα Ι.Χ. αφού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν υπάρχει έλεγχος των επιβατών. 

Ο κ. Νικολακόπουλος πρόσθεσε ότι πλέον έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια των λεωφορείων αφού εφαρμόζεται το χειμερινό πρόγραμμα ενώ έχουν γίνει και προσλήψεις προσωπικού και συνεχίζεται η παραλαβή των λεωφορείων που αποκτήθηκαν μέσω leasing.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*