Απολύμανση των λεωφορείων του ΟΑΣΘ με υπεριώδη ακτινοβολία

Απόφαση για την έναρξη απολύμανσης των λεωφορείων του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη με την μέθοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού. Η απολύμανση με τη μέθοδο αυτή εφαρμόζονταν σε πιλοτικό στάδιο ήδη από την περασμένη άνοιξη. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου καθηγητή Γιώργου Σκόδρα, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων των οδηγών και όταν τα λεωφορεία βρίσκονται στα σταθμαρχεία, άτομα από εξειδικευμένο συνεργείο, θα μπαίνουν μέσα στο άδειο λεωφορείο όπου θα τοποθετούν τρεις ειδικές λάμπες, θα εξέρχονται από το όχημα τα άτομα του συνεργείου και με τηλεχειρισμό τις ενεργοποιούν. Το λεωφορείο ακτινοβολείται περίπου για ένα 10λεπτο, οπότε και απολυμαίνεται πλήρως και σε πολύ σύντομο χρόνο.

Το τεχνητά παραγόμενο υπεριώδες φως, UVC, μπορεί να σκοτώσει μικροοργανισμούς οπότε και είναι χρήσιμο για την απολύμανση επιφανειών που έχουν μολυνθεί με COVID-19 με ανάλογες συσκευές να κυκλοφορούν στο εμπόριο και στην χώρα μας.

Η Θεσσαλονίκη είναι πρωτοπόρα στη χρήση νέων μεθόδων απολύμανσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αφού από την περασμένη άνοιξη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά η χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα, με τις πρώτες από αυτές να έχουν τοποθετηθεί σε αστικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Προσεχώς, αναμένεται να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός του ΟΑΣΑ για την εγκατάσταση παρόμοιων συσκευών και στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας.

Πηγή: tanea.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*