Εισαγγελική έρευνα για το λεωφορείο που «βυθίστηκε» στη λεωφόρο Ποσειδώνος

Την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών προκάλεσαν οι εικόνες του μισοβυθισμένου λεωφορείου της γραμμής Α1 χτες κάτω από γέφυρα στο ύψους του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, ο προϊστάμενος Ποινικής Δίωξης Αντώνης Ελευθεριάνος αναλαμβάνει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να διερευνηθούν τα αίτια του πλημμυρικού φαινομένου στο συγκεκριμένο σημείο. Ο εισαγγελέας θα λάβει καταθέσεις ώστε να διακριβωθεί μεταξύ άλλων αν είχαν γίνει όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα από κάθε αρμόδιο φορέα και αν είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα.

Σύμφωνα με τις χτεσινές μαρτυρίες, το λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο από Πειραιά προς Βούλα εγκλωβίστηκε γύρω στις 14:45 κάτω από γέφυρα στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ύψος του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι περίπου 24 επιβάτες του αρθρωτού λεωφορείου αχημάτισαν αλυσίδα για να βγουν από το λεωφορείο, ενώ τελευταίος εγκατέλειψε το όχημα ο οδηγός. Στη συνέχεια η στάθμη του νερού συνέχισε να ανεβαίνει, καλύπτωντας σχεδόν όλο το όχημα.

Η ανακοίνωση της ΟΣΥ

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε σήμερα το πρωί η διοίκηση της ΟΣΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν υπήρχε κάποια απαγόρευση διέλευσης από το συγκεκριμένο σημείο και «μέσα σε λίγα λεπτά μεγάλος όγκος υδάτων από τα παρακείμενα έργα άρχισε να πλημμυρίζει τη γέφυρα με αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας του κινητήρα του οχήματος».

Σχετικά με τις ενέργειες του οδηγού, η ΟΣΥ σημειώνει πως «άμεσα και με ψυχραιμία, ο οδηγός αποβίβασε τους επιβάτες και ενημέρωσε την Πυροσβεστική, καθώς και την αρμόδια υπηρεσία της Εταιρείας.»

Επισημαίνουμε, συνεχίζει η ανακοίνωση της εταιρείας, ότι η ΟΣΥ Α.Ε. διαθέτει Σύστημα Παρακολούθησης των Οχημάτων, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες Οδηγίες μέσω Τηλεματικής σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών καθώς και για την οδηγική συμπεριφορά σε ακραία καιρικά φαινόμενα, τις οποίες και ακολούθησε επιτυχώς ο εν λόγω οδηγός. Επιπλέον, οι οδηγίες αυτές εξειδικεύτηκαν περαιτέρω λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας.

Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ

Επίσκεψη στα ημιτελή έργα του Φαληρικού Όρμου, καθώς και στο σημείο όπου «βούλιαξε» το λεωφορείο της ΟΣΥ πραγματοποίησαν οι βουλευτές Β3ʼ Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, Γιάννης Μουζάλας και Ραλλία Χρηστίδου, μαζί με τον διευθυντή της Κ.Ο. του κόμματος, Θανάση Θεοχαρόπουλο για να δουν την κατάσταση που επικράτησε απο την κακοκαιρία και την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων από την περιφερειακή διοίκηση Πατούλη.

Στο σημείο συναντήθηκαν και συζήτησαν με τον δήμαρχο Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας», Θοδωρή Ψαλιδόπουλο και τους δημοτικούς συμβούλους Καλλιθέας, Θοδωρή Παπαθανασόπουλο και Ελένη Αυγερινού.

Σε κοινή τους δήλωση οι Ν. Παππάς, Θ. Φωτίου, Γ. Μουζάλας, Γ. Μπαλάφας, Ρ. Χρηστίδου και Θ. Θεοχαρόπουλος τονίζουν: «Η κακοκαιρία απογύμνωσε την ανεπάρκεια της περιφερειακής διοίκησης Πατούλη. Τα κύρια αντιπλημμυρικά έργα, που συνοδεύουν τις οδικές παρεμβάσεις στον Φαληρικό Όρμο, εδώ και δύο χρόνια σέρνονται. Το μεγάλο αντιπλημμυρικό κανάλι, μέρος της β’ φάσης των εργασιών στην περιοχή, που θα μπορούσε να «αποσυμφορήσει» την κατάσταση, δεν λειτουργεί. Κι αυτό διότι δεν παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, όπως προβλεπόταν. Οι ευθύνες του αναδόχου και της περιφέρειας Αττικής είναι τεράστιες.

Έχουμε επισημάνει την κωλυσιεργία στην εκτέλεση του έργου, αλλά και την αλλαγή του σχεδιασμού της β’ φάσης του από τον κ. Πατούλη ήδη από τον Νοέμβριο του 2020. Με επιτόπια επίσκεψή μας στα έργα, έχουμε αναδείξει τις ανησυχίες των δήμων της περιοχής και των τοπικών κοινωνιών.

Η Αττική είδε εχθές ένα λεωφορείο να βυθίζεται, μαθητές να απεγκλωβίζονται από αίθουσες σχολείων με θρανία – γέφυρες και περιουσίες πολιτών να πνίγονται. Δύο χρόνια τώρα τα αντιπλημμυρικά έργα σέρνονται, τα φρεάτια και τα ρέματα παραμένουν ακαθάριστα.Η  επιτελική ανικανότητα ανησυχεί. Και που να μπει και ο χειμώνας…».

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*