Με διαδικασίες fast track οι επόμενοι διαγωνισμοί για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Άρθρα που αφορούν και τις συγκοινωνίες της Αθήνας περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την οδική ασφάλεια που παρουσιάστηκε χτες.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 59 του συγκεκριμένου νόμου, προβλέπεται πως μέχρι τις 31/03/2022, ο ΟΑΣΑ θα έχει το δικαίωμα να προχωρά στην ανάθεση συμβάσεων με προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση κατά το άρθρο 269 του ν. 4412/2016, με σκοπό την προμήθεια, την εγκατάσταση, τη θέση σε λειτουργία, συντήρηση και υποστήριξη εξοπλισμού για το αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου.

Πρόκειται για διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τις συγκοινωνίες της Αθήνας μέσα στην πανδημία. Όπως εξάλλου αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο, η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα ισχύει «εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και προς αποφυγή συνωστισμού και συμφόρησης σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης πληθυσμού, όπως οι σταθμοί των μέσων σταθερής τροχιάς, καθώς και για την ασφαλέστερη μετακίνηση του επιβατικού κοινού».

Όπως όλα δείχνουν, στόχος είναι η fast track διαδικασία θα χρησιμοποιηθεί για το διαγωνισμό προμήθειας του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τους σταθμούς της γραμμής 3 στον Πειραιά που αναμένεται να παραδοθούν το επόμενο καλοκαίρι, αλλά και επιπλέον μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων. Ο σχετικός διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί προ μηνών έληξε άδοξα με το Δ.Σ. του ΟΑΣΑ να τον κηρύσσει άγονο.

Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, μάλλον θα απαιτηθεί το «σπάσιμο» του διαγωνισμού σε μικρότερους αφού το ύψος του συνολικού προϋπολογισμού είναι μεγαλύτερο από το όριο που καθορίζει ο νόμος για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Επίσης, ακόμα κι αν ο ΟΑΣΑ χρησιμοποιήσει τη fast track διαδικασία (φυσικά, μετά από την ψήφιση του νόμου), τόσο ο οργανισμός όσο και ο ανάδοχος του έργου θα πρέπει να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου η προμήθεια και η εγκατάσταση του συστήματος να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Παράταση ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Σύμφωνα με το άρθρο 59 του ίδιου νόμου, παρατείνεται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021 η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους Φορείς του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, και συγκεκριμένα τις Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΟΣΥ ΑΕ), τις Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΣΤΑΣΥ ΑΕ), τον Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών ΑΕ (ΟΑΣΑ ΑΕ), και τον Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος, των οποίων η τρίμηνη παράταση ισχύος, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 1876/1990 (Α’ 27), έληξε από την 29η Φεβρουαρίου 2020 έως και την 30η Απριλίου 2020 και στη συνέχεια παρατάθηκε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*