Οι ειδήσεις της Παρασκευής: Άγονος ο διαγωνισμός του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, επαρκεί η ανακατασκευή των συρμών του ΗΣΑΠ;

Μέσω του (σε κάθε περίπτωση πανάκριβου) προγράμματος ανακατασκευής, σε λίγα χρόνια οι 14 παλαιότεροι συρμοί της γραμμής 1 θα είναι «σαν καινούριοι» και θα μοιάζουν περισσότερο με αυτούς του Μετρό, έτοιμοι να συνεχίσουν τα δρομολόγιά τους μεταξύ Κηφισιάς και Πειραιά για μία ακόμα τουλάχιστον 25ετία. Το ερώτημα είναι αν αυτό επαρκεί για να δούμε τη γραμμή 1 να αναβαθμίζεται και να έρχεται λίγο πιο κοντά στο Μετρό. Και εξηγούμαστε: δεν φτάνει μόνο να υπάρχει καινούριο -ή ανακατασκευασμένο- τροχαίο υλικό. Πρέπει το σύνολο των συρμών που κυκλοφορούν να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να γίνεται η προβλεπόμενη συντήρηση, οι εγκαταστάσεις να φυλάσσονται καλύτερα, οι όποιο βανδαλισμοί να αποκαθίστανται άμεσα κ.λπ.

Διαφορετικά τι να τα κάνεις τα ανακατασκευασμένα τρένα αν μέσα σε λίγες μέρες ή και ώρες καταλήξουν να βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με τους περισσότερους συρμούς σήμερα, μέσα στις μουτζούρες και τη βρωμιά; Η προβλεπόμενη τοποθέτηση καμερών στο εσωτερικό τους θα μπορούσε ίσως να δράσει αποτρεπτικά (ευτυχώς η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή έχει ήδη αποφανθεί θετικά στο παρελθόν) αλλά θα απαιτηθεί και ενίσχυση των υπόλοιπων μέτρων ασφαλείας που σήμερα έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή. Το έχει αυτό υπόψιν της η ΣΤΑΣΥ;

Προς επαναπροκήρυξη ο διαγωνισμός του ηλεκτρονικού εισιτηρίου: Άγονος κηρύχθηκε στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ ο διαγωνισμός που αφορούσε την προμήθεια συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τις επεκτάσεις του Μετρό και του Τραμ στον Πειραιά, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθήσει επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Έτσι, όσον αφορά τους 3 σταθμούς που αναμένεται να παραδοθούν το επόμενο καλοκαίρι, ενισχύεται η πιθανότητα ότι θα διαθέτουν κι αυτοί προσωρινό εξοπλισμό ηλεκτρονικού εισιτηρίου (όπως και η Αγία Βαρβάρα, ο Κορυδαλλός και η Νίκαια). Το δε Τραμ, που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ καθυστερήσεων, δεν θα διαθέτει εκδοτικά μηχανήματα σε κάθε στάση αλλά αυτό το γνωρίζαμε ήδη.

Διαγωνισμός για λεωφορεία: Μία ανάσα βρισκόμαστε πριν την προκήρυξη του σημαντικού διαγωνισμού για την προμήθεια 800 λεωφορείων για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η εξέταση των παρατηρήσεων από κατασκευαστές για τους τεχνικού όρους του διαγωνισμού και πλέον αναμένεται η συγγραφή των τελικών προδιαγραφών έτσι ώστε στη συνέχεια ο διαγωνισμός να βγει στον αέρα.

Ανάσα από τη μη αύξηση του ΦΠΑ: Δεν θα αυξηθούν τελικά οι τιμές των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες από την 1η Οκτωβρίου, αφού όπως ανακοίνωσε ο νέος υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει τον συντελεστή του ΦΠΑ στις μεταφορές στο 13% και για το έτος 2022 ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η μονιμοποίηση του συντελεστή. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Η μείωση του ΦΠΑ είχε θεσπιστεί τον Μάιο του 2020 (αρχικά μέχρι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς) ενώ έκτοτε έλαβε δύο παρατάσεις.

Καθυστερήσεις στην Αττικό Μετρό: Ο Αύγουστος έφυγε, το φθινόπωρο έφτασε και ακόμα δεν ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του Τραμ στον Πειραιά. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία για την τύχη του έργου και της αναμενόμενης παράδοσής του. Η Αττικό Μετρό επίσης δεν έχει ενημερώσει για την πρόοδο του έργου του Μετρό στον Πειραιά εδώ και δύο μήνες αν και η τελευταία ενημέρωση για την πρόοδο των έργων στη Θεσσαλονίκη έγινε στα τέλη Αυγούστου με τα στελέχη της εταιρείας να κάνουν συνεχώς δηλώσεις λόγω και του ζητήματος των αρχαίων.

Καθυστερήσεις και για τις πεζογέφυρες: Η πεζογέφυρα που εγκαινιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο Παλαιό Φάληρο ήταν μόλις η 2η από τις 6 συνολικά που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη εργολαβία που δρομολογήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής στα τέλη του 2016. Η πρώτη πεζογέφυρα, κι αυτή επί της λεωφ. Ποσειδώνος στον Άλιμο, εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2020. Όταν τον περασμένο Φεβρουάριο τοποθετήθηκε η πεζογέφυρα του Παλαιού Φαλήρου, ο κ. Πατούλης είχε δηλώσει πως και οι υπόλοιπες 4 θα τοποθετηθούν μέχρι το καλοκαίρι. Τελικά μέσα στο καλοκαίρι τοποθετήθηκε μόνο μία (λογικά η επόμενη που θα εγκαινιαστεί), αυτή που διασχίζει τη λεωφ. Μεσογείων στην Αγία Παρασκευή. Εκκρεμούν ακόμα οι πεζογέφυρες σε λεωφόρο Κηφισίας και Πανόρμου και λεωφόρο Αθηνών στο Χαϊδάρι και στις σχολές Προβατά.

Σύγκρουση με λεωφορείο: Σύγκρουση Ι.Χ. με λεωφορείο της γραμμής Α15 το βράδυ της Τετάρτης 8 Σεπτεμβρίου σημειώθηκε στο Χαϊδάρι, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Αποχώρηση συνεργατών: Μετά την παραίτηση του υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη, αποχώρησαν, όπως προβλέπεται, από το γραφείο του 6 μετακλητοί συνεργάτες και 5 συνεργάτες με απόσπαση από άλλους φορείς του δημοσίου. Επίσης, με την αποχώρηση του Γιώργου Καραγιάννη από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Υποδομών αποχώρησαν 2 μετακλητοί συνεργάτες που είχαν προσληφθεί και 2 από απόσπαση.

Το παρόν στη ΔΕΘ: Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών δηλώνει ότι θα συμμετάσχει και φέτος στις κινητοποιήσεις ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ. Τα αιτήματα του σωματείου περιλαμβάνουν: προσλήψεις μονίμου και τακτικού προσωπικού, ανταλλακτικά, υλικά, αναλώσιμα και νέα τρένα για να εξυπηρετούνται οι επιβάτες, υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης με αξιοπρεπείς μισθούς, μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην καθαριότητα.

Συνέδριο κατά του ρατσισμού στις αστικές συγκοινωνίες: Στο πλαίσιο  υλοποίησης του έργου “REVERT: Resilience without ViolencE, Resistance without haTe in Public Transport”, η σύμπραξη του έργου σε συνεργασία και με τον ΟΑΣΑ, διοργανώνουν το τελικό διαδικτυακό συνέδριο του έργου στις 17 Σεπτεμβρίου. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν εκτός από τους εταίρους του έργου, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, ερευνητές και ακαδημαϊκοί όπως επίσης και εκπαιδευμένοι οδηγοί και σταθμάρχες της ΟΣΥ που έλαβαν μέρος στις δράσεις δεξιοτήτων του έργου.

Το “Ραλλυ των θεών”: Κάποτε, αυτή την εποχή του χρόνου τα κέντρα των πόλεων έκλειναν για τα Ι.Χ. και διοργανώνονταν εκδηλώσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Τώρα, το κέντρο της πόλης κλείνει για τις συγκοινωνίες για να τρέχουν αυτοκίνητα γύρω από την πλατεία Συντάγματος. [Η στήλη κατανοεί τη σημασία του συγκεκριμένου αγώνα για την οικονομία της χώρας και της πόλης αλλά παρατηρεί και το παραπάνω παράδοξο]. 


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα: 

…και στον κόσμο:


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση της καταβολής ποσού 1.455.847,01 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον μήνα Ιούλιο 2021 προς την ανάδοχο εταιρεία.
  • Ανάθεση σε εταιρεία υπηρεσιών αποξήλωσης, ελέγχου και φύλαξης έως 63 συστημάτων Τηλεματικής από οχήματα της ΟΣΥ ΑΕ με αμοιβή έως 29.569,05 ευρώ πλέον ΦΠΑ (469,35 ευρώ/τεμ.).
  • Έγκριση 3 δεσμεύσεων πίστωσης συνολικού ύψους 12.232,5 ευρώ που αφορούν υπηρεσιακό ταξίδι στη ΔΕΘ και δαπάνη ύψους 1.080 ευρώ στα πλαίσια της συμμετοχής του ΟΑΣΑ στη ΔΕΘ.

  • Έγκριση 12 δεσμεύσεων πίστωσης συνολικού κόστους 7.008,64 ευρώ που αφορούν έξοδα ταξιδίων για συμμετοχή στη ΔΕΘ 2021.

  • Απόφαση Δ.Σ. για ολοσέλιδη προβολή της εταιρείας σε έντυπη έκδοση ιστοσελίδας αφιερωμένη στη ΔΕΘ με κόστος 2.000 ευρώ

Οι μεταβολές δρομολογίων των μέσων

  • Από 24 Αυγούστου και μέχρι νεοτέρας: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακής γραμμής 308 λόγω έργων στη Λεωφ. Λαυρίου στο δήμο Παιανίας – Γλυκών Νερών. Πληροφορίες στην εφαρμογή της τηλεματικής.
  • Έως και τις 23 Νοεμβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακής γραμμή 838 λόγω έργων στην οδό Αγ. Άννης στο δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη. Λεπτομέρειες στην τηλεματική.
  • Έως και την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακών γραμμών 120309330 λόγω έργων επί της λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου στο δήμο Κρωπίας. Πληροφορίες στην εφαρμογή της τηλεματικής.
  • Έως και 14 Οκτωβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακών γραμμών 814900909 λόγω έργων της οδού Τζαβέλλα στο δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη. Πληροφορίες στην τηλεματική.
  • Έως και 3 Οκτωβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακής γραμμή 409 (προς αφετηρία) λόγω έργων επί της Λ. Κύπρου στο δήμο Παπάγου Χολαργού. Λεπτομέρειες στην εφαρμογή της τηλεματικής.
  • Από 17 Μαρτίου έως και 1 Οκτωβρίου: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακής γραμμής 307 λόγω έργων επί της οδού Μεσολογγίου στο δήμο Παιανίας – Γλυκών Νερών. Πληροφορίες στην τηλεματική.
  • Από 26 Μαρτίου 2020 και μέχρι νεοτέρας: Μερική προσωρινή τροποποίηση της διαδρομής της λεωφορειακής γραμμής 421 στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας.
  • Από 18 Μαρτίου 2019 έως και 1 Οκτωβρίου 2021: Τροποποίηση διαδρομής λεωφορειακών γραμμών 721 και 734 λόγω καθίζησης οδοστρώματος επί της οδού Δεκελείας στο ρέμα της Χελιδονούς στο δήμο Κηφισιάς.
  • Από 29 Σεπτεμβρίου 2018 και μέχρι νεοτέρας: Προσωρινή τροποποίηση της λεωφορειακής γραμμής 504 λόγω σοβαρού κινδύνου καθίζησης του οδοστρώματος, εξαιτίας διάβρωσης.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*