ΟΑΣΑ: 2.500 online κρατήσεις για θέσεις λεωφορείου – παράταση στην πιλοτική λειτουργία του συστήματος

Δυόμισι χιλιάδες  online κρατήσεις θέσεων έγιναν μέσα σε διάστημα δυο μηνών από επιβάτες στην πιλοτική λεωφορειακή δημοτική γραμμή «Δάσος-Κέντρο Χαϊδαρίου» μέσω του προγράμματος του ευφυούς συστήματος «SmartBUS».

Η online επιλογή δρομολογίου και δέσμευσης θέσης που ξεκίνησε πιλοτικά τον περασμένο Ιούνιο από τον ΟΑΣΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Χαϊδαρίου όχι μόνο βρήκε απήχηση στο επιβατικό κοινό αλλά αποφασίστηκε και η εξάμηνη παράτασή του. Ταυτόχρονα ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας βάζει τις βάσεις για επέκταση του προγράμματος και σε άλλους δήμους.

Συγκεκριμένα, τους δύο μήνες πιλοτικής λειτουργίας δημιουργήθηκαν 400 λογαριασμοί ενεργών χρηστών, πραγματοποιήθηκαν 2.500 κρατήσεις θέσεων, εκτελέστηκαν 730 δρομολόγια ενώ εξασφαλίστηκε έλεγχος τήρησης μέγιστης επιτρεπτής πληρότητας οχήματος στο 100% των δρομολογίων του SmartBUS.

Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής του ευφυούς συστήματος «SmartBUS» για την λειτουργία μιας «On-Demand» λεωφορειακής γραμμής σε δημοτική συγκοινωνία, με δυνατότητα επιλογής δρομολογίου και δέσμευσης θέσης βάσει διαθεσιμότητας του οχήματος. Η δράση εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο ψηφιακού μετασχηματισμού των Συγκοινωνιών Αθηνών και υιοθέτησης σύγχρονων τάσεων αστικής κινητικότητας.

Δείτε επίσης: Οι δημοτικές συγκοινωνίες της Αττικής

Η εφαρμογή «SmartBUS» η οποία αναπτύχθηκε σε περιβάλλον Android και iOS, ειδικά για το πιλοτικό πρόγραμμα, εισήγαγε μια σειρά καινοτομιών σε σχέση με το παραδοσιακό μοντέλο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης καθώς μέσα από την εφαρμογή ο χρήστης είχε τη δυνατότητα:

  • κράτησης θέσης με δυνατότητα επιλογής αφετηρίας, προορισμού και ώρας αναχώρησης και αυτόματο έλεγχο διαθεσιμότητας θέσης και δέσμευσης του δρομολογίου ή και πρότασης εναλλακτικού δρομολογίου σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας.
  • ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο για τη θέση του λεωφορείου που έχει πραγματοποιηθεί η κράτηση και την ακριβή ώρα που θα βρίσκεται στη στάση και
  • προβολής ιστορικού δρομολογίων/κρατήσεων και επαναδέσμευσης δρομολογίου. 

Παράλληλα, το σύστημα παρείχε τη δυνατότητα διαχείρισης τηλεφωνικών αιτήσεων κράτησης θέσης για τα άτομα χωρίς πρόσβαση στην «έξυπνη» εφαρμογή.

Στα σχέδια του ΟΑΣΑ βρίσκεται η επέκταση του συγκεκριμένου εγχειρήματος και σε επιπλέον ενδοδημοτικές γραμμές και γραμμές τοπικού χαρακτήρα σε συνεργασία με δήμους.

Ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου είναι οι ολοκληρωμένες και απρόσκοπτες μετακινήσεις των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σημειώνοντας πως εστιάζοντας στις δυνατότητες που δίνουν η τεχνολογία και τα ευφυή συστήματα μεταφορών, οι αστικές συγκοινωνίες μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην ψηφιοποίηση της αστικής κινητικότητας.

«Ο σχεδιασμός μας για τον μετασχηματισμό των αστικών συγκοινωνιών, προσέθεσε ο κ.Ξιφαράς, «προσβλέπει στη δημιουργία εξυπνότερων, φιλικότερων και με μηδενικό αποτύπωμα μεταφορών. Η εφαρμογή και υποστήριξη από τον ΟΑΣΑ ενός τέτοιου ευφυούς συστήματος για τη λειτουργία ”On-Demand” λεωφορειακής γραμμής στη δημοτική συγκοινωνία, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και την ορθολογική διαχείριση των μέσων μεταφοράς».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Νικόλαος Αθανασόπουλος τόνισε ότι «ο ρόλος των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας στη βιώσιμη κινητικότητα είναι καθοριστικός και με την εισαγωγή καινοτόμων εφαρμογών στις μετακινήσεις των επιβατών, ο ΟΑΣΑ θέτει τις βάσεις για εξυπνότερες και φιλικότερες μεταφορές» και προσέθεσε:

«Αναμφίβολα, η εφαρμογή ενός τέτοιου ”ευφυούς” συστήματος μεταφορών μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση του επιπέδου συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης σε τοπικό επίπεδο και για τον λόγο αυτό ο Οργανισμός στοχεύει στη συνεργασία και με άλλους δήμους για την επέκταση του εγχειρήματος και σε άλλες ενδοδημοτικές γραμμές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*