Τα νέα του σιδηρόδρομου: αναβαθμισμένους σταθμούς και τρένα υδρογόνου (σε “συνεργασία” με την κυβέρνηση) θέλει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

* * * Με αφορμή επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το σιδηροδρομικό δίκτυο και τα δρομολόγια στη Φθιώτιδα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής επισήμανε ότι “η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλήθηκε έναντι πινακίου φακής από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή Κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν”. Άλλο ένα επεισόδιο του σίριαλ «εμείς ιδιωτικοποιούμε καλύτερα από εσάς».

* * * Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας 10+5 ετών με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και σημείωσε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά ο ιδιώτης πρέπει όταν παίρνει χρήματα για να κάνει δρομολόγια στις άγονες γραμμές, να τηρεί τις δεσμεύσεις του. «Χαρίσατε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και δεν είχατε και το μηχανισμό για να ελέγχετε εάν εκτελεί δρομολόγια στις άγονες γραμμές, για τα οποία παίρνει λεφτά κάθε χρόνο. Οι προκάτοχοί μου υπέγραφαν χαρτιά, ότι έχουν εκτελεστεί τα δρομολόγια, επειδή έτσι τους είπαν”, σχολίασε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: “Αυτό το αστειάκι και αυτό το έγκλημα σήμερα τελειώνει. Διότι έχουμε καταλήξει με την Trenitalia σε ένα συγκεκριμένο πλάνο: Ναι κύριοι, θα παίρνετε τα 50 εκ το χρόνο για 10+5 χρόνια, όμως είστε υποχρεωμένοι να εκτελείτε τα δρομολόγια». (Εμείς αναμένουμε να δούμε και πόσα θα είναι τα δρομολόγια αυτά, γιατί αν δεν προβλέπεται πύκνωση, θα περάσουμε καλά την επόμενη 15ετία…)

* * * Μιας και αναφέρθηκαν οι συνεννοήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Trenitalia, ο Διευθυντής Θυγατρικών Εξωτερικού της εταιρείαςMaurizio Capotorto, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα αυτές τις μέρες μίλησε για τη σύμπραξη με το ελληνικό δημόσιο προκειμένου (“μαζί με την κυβέρνηση”, είπε χαρακτηριστικά), για την υλοποίηση έργου αναβάθμισης των σιδηροδρομικών σταθμών. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται να επενδύσει επίσης σε νέες τεχνολογίες και το 5G, και να ενθαρρύνει την χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων για μεταφορά προς και από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς . Η νέα συμφωνία ΥΔΥ επίσης, σύμφωνα με τον κ. Capatorto προβλέπει την απόκτηση τραίνων υδρογόνου και νέων ηλεκτρικών αμαξοστοιχιών. Δεδομένου ότι οι σταθμοί ανήκουν στον κρατικό ΟΣΕ, αναμένουμε να δούμε τι ρόλο θα έχει ο κάθε φορέας. Υπάρχει περίπτωση η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να χρηματοδοτήσει έργα αναβάθμισης των σταθμών ή λέτε να δώσει απλά “έμπνευση”;

* * * Ποινές φυλάκισης 18 μηνών (με 3ετή αναστολή) επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας σε δύο προϊσταμένους Διευθύνσεων Λάρισας του ΟΣΕ, οι οποίοι παραπέμφθηκαν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, μετά και τον θανάσιμο τραυματισμό 15χρονου μαθητή ο οποίος τον Οκτώβριο του 2017 «κεραυνοβολήθηκε» από τις εναέριες γραμμές ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στον Εμπορικό Σταθμό του Μεζούρλου στη Λάρισα. Μία τέτοια απόφαση προφανώς και δημιουργεί δεδικασμένο για ανάλογες περιπτώσεις ατυχημάτων σε αφύλακτες εγκαταστάσεις του σιδηροδρομικού δικτύου. Από την πλευρά του ΟΣΕ δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση.

* * * Οι βουλευτές Απατζίδη Κυρίλλου Μαρία και Λογιάδης Σοφοκλή & Εμμανουήλ Γεώργιος του ΜέΡΑ25 κατέθεσαν παρεμφερείς ερωτήσεις στη Βουλή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα την υποστελέχωση του ΟΣΕ και τις προσλήψεις προσωπικού που ζητά η ΠΟΣ.

* * * Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή της ώρας αναχώρησης του δρομολογίου 2575 στη γραμμή Βόλος – Λάρισα από τις 21:40 στις 21:20 προκειμένου να υπάρχει ανταπόκριση με το τρένο του Προαστιακού 3590 προς Θεσσαλονίκη.

* * * Επίσης η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε σήμερα πως από την Κυριακή 10.10.2021, και κάθε Κυριακή, στην διαδρομή Πάτρα – Κιάτο – Πάτρα προστίθεται ένα επιπλέον δρομολόγιο λεωφορείου, ανά κατεύθυνση, με αναχώρηση από την Πάτρα στις 17:25 και από το Κιάτο στις 19:05, ενώ από την Παρασκευή 15.10.2021, και κάθε Παρασκευή, ενισχύονται δυο δρομολόγια λεωφορείων, ανά κατεύθυνση, από Πάτρα 13:25 και 17:25 και από Κιάτο 15:05 και 19:05, αντίστοιχα. Τέλος, λόγω της εξαιρετικά μειωμένης επιβατικής κίνησης που παρατηρείται στο τμήμα Αίγιο – Πάτρα και αντιστρόφως, η κυκλοφορία των δρομολογίων Λ304, Λ305, Λ306, Λ307, Λ308 και Λ309 διακόπτεται.

* * * Ολοένα και περισσότεροι φίλοι του Προαστιακού της Πάτρας ανησυχούν για την τροπή που έχει πάρει το έργο με το τρένο και της υπογειοποίησης της γραμμής, τονίζοντας ότι ο τρόπος που έχει επιλέξει το υπουργείο ύστερα από τις πιέσεις του κόσμου και της δημοτικής αρχής, θα φέρει μεγάλη καθυστέρηση στο όλο θέμα, βλέποντας και πόσο καθυστερεί το έργο της υπογειoποίησης των γραμμών στα Σεπόλια (σ.σ. αυτό βέβαια δεν αλλάζει το γεγονός ότι η δημοτική αρχής της Πάτρας ούτε που θέλει να ακούσει για επίγεια διέλευση του τρένου).

* * * Την ανακήρυξη και επισήμως της ένωσης οικονομικών φορέων ΑΒΑΞ  – ALSTOM Transport, ως προσωρινού ανάδοχου, με μέση τεκμαρτή έκπτωση 10,50%, και με συνολική προσφορά ύψους 40.973.034 ευρώ του σιδηροδρομικό έργου «Θεσσαλονίκη-Ειδομένη» (σηματοδότηση και ECTS), αποφάσισε προ ημερών το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ.

* * * Θυμίζουμε ότι η προθεσμία υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό της ΕΡΓΟΣΕ για το έργο της ηλεκτροκίνησης Κιάτο – Ροδοδάφνη λήγει στις 11/10, για το Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα στις 15/10, για το σταθμό Λαρίσης στις 18/10  και για το Ροδοδάφνη – Ρίο στις 21/10. Αν βέβαια δεν δοθεί παράταση σε κάποιους από τους διαγωνισμούς αυτούς.

* * * Άλλη μια Πέμπτη, άλλο ένα άρθρο με εικόνες εγκατάλειψης του ελληνικού σιδηρόδρομου. Αυτή τη φορά από τον Έβρο και το σιδηροδρομικό σταθμό Ορεστιάδας.

* * * Γαλλία: Η Alstom έλαβε την πρώτη της παραγγελία για τρένα υδρογόνου // Σουηδία: Η Σουηδική σιδηροδρομική υπηρεσία εξοπλίζει το προσωπικό των τρένων με ατομική κάμερα για λόγους ασφαλείας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*