Τα νέα του σιδηρόδρομου: παρατάσεις σε διαγωνισμούς, προετοιμασία για τις ΣΔΙΤ του ΟΣΕ και η επιδότηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

* * * Παράταση έλαβαν 3 πρόσφατοι διαγωνισμοί της ΕΡΓΟΣΕ για τα νέα σιδηροδρομικά έργα. Έτσι, η προθεσμία υποβολής προσφορών για το διαγωνισμό της β’ φάσης των έργων στο σταθμό Λαρίσης μετατίθεται από τις 18 Οκτωβρίου για την 1 Νοεμβρίου. Η νέα προθεσμία για το διαγωνισμό της ηλεκτροδότησης της γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα είναι η 1 Νοεμβρίου (από 15/10) και για τη γραμμή Ροδοδάφνη – Ρίο η 4 Νοεμβρίου (από 21/10).

* * * Από το δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας ενδέχεται να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την ανάταξη και συντήρηση του σιδηροδρόμου, καθώς το κουβάρι στα δύο άλλα τμήματα (Πειραιάς – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – βόρεια σύνορα και Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Κιάτο) είναι αρκετά μπλεγμένο. Οι ανάδοχοι των τριών διαγωνισμών θα υπογράψουν δεκαετείς συμβάσεις και θα αμείβονται με πληρωμές διαθεσιμότητας που υπολογίζονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Στόχος του ΟΣΕ είναι πάντως να υπάρχουν ανάδοχοι και για τις 3 ΣΔΙΤ ως το πρώτο εξάμηνο του 2023. 

* * * Παράλληλα, ο ΟΣΕ θα προχωρήσει σε μία ακόμα ΣΔΙΤ που θα αφορά ανάπτυξη συγκεκριμένων συστημάτων και υπηρεσιών, όπως συστήματα διαχείρισης εισιτηρίων και τηλεματικής με στόχο τουλάχιστον το 60% των επιβατών να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά εισιτήρια μέχρι το 2025, υποδομή για έξυπνους σταθμούς, διαδίκτυο υψηλών ταχυτήτων σε τρένα και σταθμούς και σύστημα τηλεματικής οχημάτων. Ο ορίζοντας για το έργο αυτό είναι το 2025. 

* * * «Η υποστελέχωση του Οργανισμού και το παλαιωμένο δίκτυο» είναι ο λόγος που οι κάτοικοι του Έβρου νιώθουν να μην υπάρχει τρένο, αλλά οι προσπάθειες και ο σχεδιασμός του ΟΣΕ κινούνται προς την κατεύθυνση της βελτίωσης αυτών των θεμάτων, δήλωσε σε συνέντευξή του Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Σπυρίδων Πατέρας. Ο ίδιος επισήμανε ότι προτεραιότητα είναι η σύνδεση του σιδηρόδρομου με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά και η ηλεκτροκίνηση στο σύνολο του δικτύου.

* * * Ο κ. Πατέρας αναφέρθηκε στο θέμα της αναπαλαίωσης των σταθμών, λέγοντας ότι όσοι μπορούν να είναι αναγκαίοι και λειτουργικοί, θα αναπαλαιωθούν και θα χρησιμοποιηθούν, ενώ όπου είναι δυνατό, θα λειτουργήσουν και ως πόλος επισκεψιμότητας, μια που αποτελούν τη ζωντανή ιστορία του τραίνου.

* * * Παράπονα εκφράζουν Λαρισαίοι που χρησιμοποιούν το σταθμό της Λεπτοκαρυάς για καθυστερήσεις και ακυρώσεις σε δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, χωρίς ενημέρωση και για μεταφορά με «πανάρχαια» τρένα αφού τα νέα μεταφέρθηκαν αυθαίρετα στην Αθήνα.

* * * Δέντρο που έπεσε στις γραμμές δίπλα στο σταθμό του ΟΣΕ στα Τρίκαλα, ως συνέπεια της κακοκαιρίας Αθηνά, είχε αποτέλεσμα να προκληθεί καθυστέρηση 30 λεπτών σε δρομολόγιο από Καλαμπάκα προς Αθήνα. Προβλήματα προκλήθηκαν και στον Προαστιακό της Αθήνας εξαιτίας διακοπής ρεύματος μεταξύ Αθήνας και Πειραιά. 

* * * Συρμός του Προαστιακού της Πάτρας ακινητοποιήθηκε λόγω επιβάτη που ήθελε να επιβιβαστεί σε αυτόν χωρίς να φορά μάσκα με το δρομολόγιο να καθυστερεί μέχρι να πεισθεί να αποβιβαστεί. 

* * * Άρθρα που αφορούν και το σιδηρόδρομο περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την οδική ασφάλεια που παρουσιάστηκε χτες:

  • Με το άρθρο 52, προβλέπεται η κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και πως τιμολογιακή πολιτική των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων που εκτελούν επιβατικά δρομολόγια στο πλαίσιο σύμβασης παροχής Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών.
  • Με το άρθρο 53, ρυθμίζονται θέματα εκκαθάρισης υποχρεώσεων συμβάσεως παροχής Υποχρέωσης Δημόσιας Υπηρεσίας στις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές και πως το ύψους των αποζημιώσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ ετησίως (όσα θα λαμβάνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ). 
  • Με το άρθρο 54, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη λειτουργία των εκπαιδευτικών κέντρων για τους εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο.
  • Το άρθρο 55 αναφέρεται στο ακατάσχετο της χρηματοδότησης του διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ) ως το 70% και άλλα ζητήματα χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, η εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας και της απρόσκοπτης λειτουργίας του Ο.Σ.Ε., μέσω της άμεσης καταβολής των σχετικών μηνιαίων κρατικών χρηματοδοτήσεων σε αυτόν με τη θέσπιση του ακατάσχετου των τραπεζικών του λογαριασμών στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, της απαγόρευσης συμψηφισμού των χρηματοδοτήσεων αυτών για οφειλές του Ο.Σ.Ε. προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.
  • Τέλος, το άρθρο 56 αναφέρεται στις αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.

* * * «Το Ελληνικό Δημόσιο επιδοτεί την ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 50 εκ. ευρώ ετησίως για να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες (ΥΓΟΣ) στα λεγόμενα «άγονα δρομολόγια». Ωστόσο, οι πολίτες σε πολλές περιοχές της χώρας είτε έπαψαν να έχουν σιδηροδρομική συγκοινωνία είτε βλέπουν τα δρομολόγια της ιταλικής ιδιωτικής εταιρίας να έχουν μειωθεί δραματικά. Την ίδια ώρα το Υπουργείο σκοπεύει να εκχωρήσει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ το δικαιωμα να εκτελεί δρομολόγια ΥΓΟΣ για άλλα 15 χρόνια έναντι 750 εκ. ευρώ» είναι το θέμα ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

* * * «Η δήθεν ευαίσθητη και αντίθετη στις αποκρατικοποιήσεις κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χάρισε ουσιαστικά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και δεν φρόντισε τουλάχιστον να φτιάξει ένα μηχανισμό για να ελέγχει εάν όντως εκτελούνται τα δρομολόγια στις άγονες γραμμές! Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν εγκληματικό…» δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Καραμανλής σχετικά με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και υπογράμμισε πως το Υπουργείο έχει σχεδιάσει μια νέα γενιά έργων ύψους 3,3 δις ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου όπου ο σιδηρόδρομος θα συνδέεται με όλες τις κρίσιμες υποδομές, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, βιομηχανικές περιοχές.

* * * Ξεκίνησε στη Σιδηροδρομική Ακαδημία του ΟΣΕ η εκπαίδευση των 75 νέων υποψήφιων μηχανοδηγών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

* * * Διαβάζουμε ότι η διοίκηση του ΟΣΕ έχει στα χέρια της σχέδιο για την αξιοποίηση του κεντρικού της κτηρίου στο Μεταξουργείο το οποίο πλέον έχει απομείνει μισοάδειο μετά την αποχώρηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προ ολίγων μηνών. Τα σενάρια περιλαμβάνουν υποδοχή σε αυτό άλλων φορέων του δημοσίου αλλά και αποχώρηση και του ΟΣΕ και εμπορική αξιοποίησή του κτηρίου.

* * * Ζήτημα έχει προκύψει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξαιτίας της οδηγίας της εταιρείας προς το προσωπικό κίνησης για την χρήση στολών (οι οποίες και έχουν μοιρασθεί εδώ και μήνες). Σε ανακοίνωσή της, η Π.Ε.Π.Ε. σημειώνει πως οι στολές είναι κατάλληλες μόνο για όσους εργάζονται σε επιβατικά δρομολόγια και στον Προαστιακό και οι εργαζόμενοι θα τις φορέσουν εφόσον δημιουργηθούν χώροι αποδυτηρίων. Όσο για τα εμπορικά δρομολόγια, ζητούν να μοιρασθεί κατάλληλος ρουχισμός. 

* * * Βίντεο από drone πάνω από ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία τρένων, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης:

* * * Σήμερα Πέμπτη αναμένεται η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής στήλης στον Σ.Σ Λιανοκλαδίου στη μνήμη των Εβραίων που βασανίστηκαν το 1943 σε καταναγκαστικά σιδηροδρομικά έργα της περιοχής

* * * Ελβετία: Η Stadler θα παραδόσει 510 ηλεκτράμαξες για τους ελβετικούς σιδηρόδρομους // Εσθονία: Οι εσθονικοί σιδηρόδρομοι υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασία για την μετατροπή δεκάδων μηχανών diesel σε υδρογονοκίνητες // Γερμανία: Η Deutsche Bahn και η Siemens παρουσίασαν ένα τρένο με αυτόματη λειτουργία χωρίς οδηγό στον προαστιακό του Αμβούργου.

* * * Από τη Διαύγεια: Στον ΟΣΕ, έγκριση δέσμευσης ποσού 7860 ευρώ για τη διαμόρφωση του Σ.Σ. Ρουφ με banners, σημαίες, εκτυπώσεις καθώς και ειδικές σημάνσεις των χώρων, λόγω της έλευσης του CONNECTING EUROPE EXPRESS τα οποία μετέπειτα θα τοποθετηθούν στο Σ.Σ. Λαρίσης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 2021 – Ευρωπαϊκό έτος Σιδηροδρόμων.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*