Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας ΣΤΑΣΥ: Ερωτηματικά για τη διερεύνηση του δυστυχήματος

Σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος στη γραμμή του ηλεκτρικού την περασμένη Τρίτη θέτει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας στη ΣΤΑ.ΣΥ.

Η επιτροπή, που σημειώνει ότι έχει αποκλειστεί από τη διοίκηση της εταιρείας όσον αφορά τη διερεύνηση του συμβάντος, κάνει λόγο για «σημαντικές παραλήψεις, στους χειρισμούς που έλαβαν χώρα μετά το περιστατικό».

Μεταξύ άλλων, θίγει το γεγονός ότι ο χώρος του δυστυχήματος δεν «δεσμεύτηκε» μετά το συμβάν αλλά ήταν ανοιχτός στον οποιοδήποτε και χωρίς την παρουσία αστυνομικών ή εισαγγελικών αρχών, δεν πραγματοποιήθηκε πραγματογνωμοσύνη στο σημείο της σύγκρουσης ενώ δεν είναι γνωστό αν φυλάσσεται συνεχώς από τότε στο σημείο που μεταφέρθηκε έτσι ώστε να αποφευχθεί η απομάκρυνση ή και παραποίηση στοιχείων.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ, πρόκειται να συσταθεί Επιτροπή Διερεύνησης του δυστυχήματος με τη συμμετοχή εξωτερικού, ανεξάρτητου πραγματογνώμονα. Την ίδια στιγμή, ο τομεάρχης υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς ζήτησε παραίτηση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ και ανάθεση της πραγματογνωμοσύνης από ανεξάρτητη επιτροπή την οποία δεν θα διορίσει η εταιρεία.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας:

Συνάδελφοι σσες,  

Οι παλινωδίες συνεχίζονται όσον αφορά το δυστύχηµα που στοίχισε την ζωή 

ενός συναδέλφου µας και τον τραυµατισµό άλλων τριών εργαζοµένων. Η διοίκηση της εταιρείας εξακολουθεί να αρνείται να δεχθεί την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (Ε.Υ.Α.Ε) των εργαζοµένων στην ΣΤΑ.ΣΥ. , το οποίο είναι θεσμοθετημένο όργανο από το νόμο, για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήµατα και να συνεργαστεί µε την ΕΥΑΕ , ως οφείλει εκ του νόμου, στη διερεύνηση του δυστυχήµατος.  

Πέραν των ερωτημάτων που αναφύονται λόγω του δυστυχήµατος, η ΕΥΑΕ έχει 

από την πρώτη στιγμή εντοπίσει πως υπάρχουν σηµαντικές παραλήψεις, στους χειρισμούς που έλαβαν χώρα μετά το περιστατικό. Η αδυναµία τήρησης πρωτοκόλλου ασφαλείας σε σιδηροδρομική υποδοµή , η έλλειψη διαδικασιών και κανονισµό διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, δείχνουν σαφέστατα µια «ερασιτεχνική»  

λειτουργία της ΣΤΑ.ΣΥ. ,κάτι που συµβαίνει κατεξακολούθηση τα τελευταία  χρόνια.  

∆ιερωτόµαστε πέρα από το δυστύχηµα αυτό καθαυτό:  

  • Ποιο είναι το σχέδιο ή και η διαδικασία διαχείρισης τέτοιων περιστατικών;  
  • Ο χώρος του δυστυχήµατος γιατί δεν αποκλείστηκε αρχής εξαρχής και υπήρξε πλήθος κόσμου γύρω από το συµβάν;  
  • Γιατί δεν «δεσμεύτηκε» ως χώρος δυστυχήµατος; Ποιος ήταν υπεύθυνος γιαυτό;
  • Γιατί δεν υπήρξε παρουσία αστυνοµίας ή και άλλων αρµόδιων αρχών (π.χεισαγγελέας) στο συµβάν;  
  • Γιατί η διαχείριση της οδικής κυκλοφορίας γινόταν από το προσωπικό της ΣΤΑ.ΣΥ. ;  
  • Γιατί δεν υπήρξε πραγµατογνωµοσύνη στο σημείο της σύγκρουσης;  
  • Ο συρμός μετά την αποµάκρυνσή του από το σημείο της σύγκρουσης που µεταφέρθηκε; Υπήρξε συνοδεία καθοδόν; Φυλάσσεται, έτσι ώστε να αποφευχθεί η αποµάκρυνση ή και παραποίηση στοιχείων;  
  • Υπάρχουν συνοδευτικά έγγραφα του συρμού λείανσης; Που βρίσκονται;  

Η Ε.Υ.Α.Ε. – ΣΤΑ.ΣΥ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*