ΣΤΑΣΥ: Δεν ισχύουν οι καταγγελίες περί προηγούμενης βλάβης στα φρένα του μοιραίου μηχανήματος

Στις καταγγελίες του εκπροσώπου των εργαζομένων κ. Σπύρου Ρεβύθη περί προηγούμενου περιστατικού εκτροχιασμού λόγω προβλήματος στα φρένα του μηχανήματος που ενεπλάκη στο δυστύχημα που είχε ως συνέπεια το θάνατο ενός εργαζόμενου της εταιρείας απάντησε με ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, τον προηγούμενο Αύγουστο στο σταθμό Βικτώρια είχε καταγραφεί μία βλάβη στο σύστημα λείανσης του μηχανήματος η οποία ουδεμία σχέση είχε με τα φρένα του, κάνοντας λόγο για μικρή μετατόπιση ενός από τους έξι άξονες (σ.σ. μερικός εκτροχιασμός) ο οποίος επανήλθε με εργαλεία χειρός και χωρίς τη συμβολή γερανού ο οποίος κλήθηκε προληπτικά.

Όσον αφορά άλλη καταγγελία του κ. Ρεβύθη σχετικά με περιστατικό πυρκαγιάς σε κινητήρα μηχανήματος ίδιου τύπου στη γραμμή 3 του Μετρό, αναφέρεται πως οι εργασίες λείανσης δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα στη γραμμή αυτή, ενώ η ΣΤΑΣΥ έχει προχωρήσει σε αποστολή εξωδίκου προς τη Γερμανική εταιρεία για αναστολή εκτέλεσης των εργασιών μέχρι να διερευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος.

Η ΣΤΑΣΥ τέλος αναφέρει πως θα συσταθεί Επιτροπή Διερεύνησης του δυστυχήματος με τη συμμετοχή εξωτερικού, ανεξάρτητου πραγματογνώμονα ενώ ζητούνται ευθύνες από την ανάδοχο εταιρεία.

Η απάντηση της ΣΤΑΣΥ:

Αναφορικά με τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, σχετικά με το τραγικό συμβάν στη Γραμμή 1 του Μετρό, η ΣΤΑ.ΣΥ.  διευκρινίζει:

  • Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Ανάδοχο Εταιρεία, η βλάβη που έχει καταγραφεί στο εν λόγω μηχάνημα λείανσης στις 22 Αυγούστου, αφορούσε στο σύστημα λείανσης και ουδεμία σχέση είχε με το σύστημα πέδησης. Ο «εκτροχιασμός» ήταν η μικρή μετατόπιση ενός από τους 6 άξονες του μηχανήματος εκτός τροχιάς. Ο γερανός της ΣΤΑ.ΣΥ., που διακρίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν, κλήθηκε προληπτικά, δίχως να χρειαστεί να επιχειρήσει. Η επαναφορά του τροχού έγινε με εργαλεία χειρός.
  • Όσον αφορά στις καταγγελίες του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΣΤΑ.ΣΥ. για περιστατικό φωτιάς σε ίδιο μηχάνημα λείανσης της Αναδόχου Εταιρείας στη Γραμμή 3 του Μετρό, διευκρινίζεται, πως οι εργασίες λείανσης με αντίστοιχο μηχάνημα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει στη Γραμμή 3.   
  • Η συντήρηση των μηχανημάτων είναι αποκλειστικά και μόνο αρμοδιότητα της Αναδόχου Εταιρείας. Η “SCHWEERBAU GMBH & CO KG” κατά τη διενέργεια του Διαγωνισμού, προσκόμισε τα απαιτούμενα Πιστοποιητικά για την εκτέλεση του έργου, καθώς και Πιστοποιητικά Ασφάλειας και Υγιεινής για εργασίες λείανσης, που διαθέτει από αναγνωρισμένο, Διεθνή Φορέα Πιστοποίησης.
  • Από την πρώτη στιγμή, η ΣΤΑ.ΣΥ. με εξώδικο που απέστειλε προς τη Γερμανική εταιρεία, ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης των εργασιών μέχρι την ολοκλήρωση της διερεύνησης του δυστυχήματος, επιφυλασσόμενη ακόμη και για την καταγγελία της σύμβασης. Παράλληλα, συστήνεται Επιτροπή Διερεύνησης του δυστυχήματος με τη συμμετοχή εξωτερικού, ανεξάρτητου πραγματογνώμονα.  Η ΣΤΑ.ΣΥ. έχει ζητήσει εξηγήσεις και αναζητά ευθύνες από την Ανάδοχο Eταιρεία, ενώ συνδράμει τις Αρχές στο έργο της διερεύνησης της υπόθεσης

Οι καταγγελίες του εκπροσώπου των εργαζομένων

Καταγγελία για άγνωστο μέχρι πρότινος περιστατικό εκτροχιασμού του μοιραίου μηχανήματος λείανσης συρμών που ενεπλάκη στο θανατηφόρο δυστύχημα της Τρίτης έκανε σήμερα το πρωί μέσω δηλώσεών του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Μετρό και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΣΤΑΣΥ κ. Σπύρος Ρεβύθης.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η ίδια λειαντική μηχανή είχε παρουσιάσει το ίδιο πρόβλημα στα φρένα πριν από τρεις μήνες, και στις 21 Αυγούστου 2021 είχε εκτροχιαστεί στο σταθμό Βικτώρια. Όπως δήλωσε ο κ. Ρεβύθης, «η διοίκηση χρησιμοποιεί τρομοκρατία προς τους εργαζόμενους ώστε να μην ανοίγουν στόματα, φοβούμενοι μη χάσουν τη θέση τους» και έτσι το περιστατικό δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι και προχθές, όταν «ανοίξαν στόματα» και κυκλοφόρησαν φωτογραφίες και αλληλογραφία σχετικά με το περιστατικό του Αυγούστου. 

Ο κ. Ρεβύθης αναφέρθηκε και σε πρόσφατο περιστατικό φωτιάς σε κινητήρα λειαντικής μηχανής του ίδιου τύπου και της ίδιας εταιρείας το οποίο συνέβη την περασμένη εβδομάδα στο δίκτυο του Μετρό, για το οποίο όμως δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις.

Αναφερόμενος στην έγκριση που έδωσε και ο ίδιος στη δαπάνη για την λείανση της γραμμής από τον συγκεκριμένο εργολάβο, ανέφερε πως αυτό έγινε επειδή αυτού του είδους οι εργασίας δεν είχαν γίνει από το 2008 (προβλέπεται να γίνεται ανά πενταετία) και πως είναι ευθύνη της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ να ελέγχει αν οι εργολαβικές μηχανές λειτουργούν σωστά. Αναφέρθηκε τέλος και στο γεγονός πως η μηχανή βρίσκεται σε χώρο της εταιρείας και πως ο έλεγχός της για το συμβάν θα γίνει από τον ίδιο τον ελεγχόμενο, δηλαδή την ΣΤΑΣΥ. 

Μέσω της απόφασης για τη σημερινή 24ωρη απεργία στα μέσα σταθερής τροχιάς, οι διοικήσεις των σωματείων είχαν θέσει ερωτήματα προς τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ σχετικά με το δυστύχημα: 

  1. Ελέγχθηκε το ιδιωτικό μηχάνημα λείανσης των γραμμών πριν χρησιμοποιηθεί στο δίκτυό μας; Και αν ναι, από ποιόν φορέα;
  2. Εξετάστηκε εάν έχει γίνει η απαιτούμενη συντήρησή του, πότε και από ποιόν;
  3. Η εργολαβική εταιρεία, που έχει αναλάβει το έργο, τηρούσε τα μέτρα ασφαλείας;
  4. Είναι αλήθεια ότι είχε σημειωθεί ξανά βλάβη στο ίδιο μηχάνημα; Εάν ναι πότε και από ποιόν ελέγχθηκε η αποκατάστασή της;
  5. Ποιά είναι η διαδικασία που προβλέπει τη συνοδεία εργαζόμενων της ΣΤΑ.ΣΥ. σε μηχανοκίνητες εργασίες αναδόχων;

ΣΥΡΙΖΑ: Να παραιτηθεί η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ

Την παραίτηση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ πριν ξεκινήσει η διερεύνηση του δυστήματος ζητά με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς. Σε δήλωσή του κάνει λόγο για «απόκρυψη περιστατικού εκτροχιασμού» από τη διοίκηση της εταιρείας και αφήνει αιχμές για το αν γνώριζε σχετικά με το περιστατικό και ο υπουργός κ. Καραμανλής:

Η λοκομοτίβα που προκάλεσε το εργατικό δυστύχημα στον Ηλεκτρικό, είχε εκτροχιαστεί και σε συντήρηση τα ξημερώματα της 23ης Αυγούστου.

Η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. είχε τηρήσει σιγή ιχθύος, αρνούνταν δε το τότε περιστατικό σε επικοινωνία της με δημοσιογράφους.

Η απόκρυψη και η επερωτώμενη αβελτηρία στη λήψη μέτρων καθιστούν υπόλογη τη διοίκηση.

Το ερώτημα είναι: Γνώριζε ο κ. Καραμανλής;

Η απώλεια του 41χρονου εργαζόμενου δεν θα καλυφθεί από πέπλο σιωπής.

Προφανώς, η ΣΤΑ.ΣΥ., που θα ελεγχθεί για πράξεις και παραλείψεις, δεν μπορεί να επιλέξει και να ορίσει εμπειρογνώμονα.

Η διερεύνηση του δυστυχήματος πρέπει να γίνει από ανεξάρτητη επιτροπή, την οποία δεν θα διορίσει η εταιρεία.

Αυτονόητη η υποχρέωση παραίτησης της διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ. πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*