ΣΤΑΣΥ: Θα αναζητηθούν ευθύνες στον ιδιώτη ανάδοχο του έργου για το τραγικό δυστύχημα

Σε διευκρινήσεις σχετικά με το σημερινό τραγικό δυστύχημα στη γραμμή 1, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 41χρονος εργαζόμενος της ΣΤΑΣΥ προχώρησε μέσω ανακοίνωσής της η εταιρεία.

Όπως αναφέρεται, στο μηχάνημα λείανσης, επέβαιναν 5 άτομα, δύο εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ και 3 αλλοδαποί υπάλληλοι της Γερμανικής εταιρείας που εκτελεί το έργο. Από τη σύγκρουση, έχασε τη ζωή του ένας υπάλληλος της ΣΤΑΣΥ, ενώ νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα ένας υπάλληλος της αναδόχου εταιρείας. Οι υπόλοιποι τρεις επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, διερευνάται για ποιο λόγο δεν λειτούργησαν τα εφεδρικά συστήματα πέδησης του μηχανήματος λείανσης. Το έργο είχε αναλάβει εταιρεία πιστοποιημένη στο εν λόγω αντικείμενο, μετά από διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού. Στις συμβατικές υποχρεώσεις τις εταιρείας, είναι μεταξύ άλλων και η συντήρηση και ο έλεγχος των μηχανημάτων.

Τέλος, αναφέρεται ότι το τραγικό συμβάν «αποδίδεται σε αίτια που αφορούν στον εξοπλισμό της Αναδόχου και η ΣΤΑ.ΣΥ. θα αναζητήσει κάθε είδους ευθύνες για αυτό.»

Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ:

Αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα, που σημειώθηκε το πρωί στη Γραμμή 1 του Μετρό και ενώ είναι σε εξέλιξη έρευνα που διενεργείται από τις αρμόδιες Αρχές σε συνεργασία με τη ΣΤΑ.ΣΥ. Μον. Α.Ε., διευκρινίζεται, ότι: 

  • Στο μηχάνημα λείανσης επέβαιναν 5 συνολικά εργαζόμενοι, 2 υπάλληλοι της ΣΤΑ.ΣΥ. και 3 αλλοδαποί, υπάλληλοι της Γερμανικής εταιρείας που εκτελεί το έργο. Ο εκλιπών είναι υπάλληλος της ΣΤΑ.ΣΥ., ένας υπάλληλος της Αναδόχου εταιρείας νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα και οι λοιποί τρεις επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους. 
  • Οι υπάλληλοι της ΣΤΑ.ΣΥ. μετακίνησαν σταθμευμένο στο σταθμό «Αττική» συρμό στον τροχιόδρομο μεταξύ των σταθμών «Αττική» και «Άγιος Νικόλαος», ούτως ώστε να προκληθεί ελεγχόμενη σύγκρουση εκτός του σταθμού, με τις μικρότερες το δυνατό υλικές ζημιές. 
  • Διερευνάται ο λόγος για τον οποίο δεν λειτούργησαν τα εφεδρικά συστήματα πέδησης του μηχανήματος λείανσης της Αναδόχου εταιρείας. 
  • Το έργο λείανσης του τροχιόδρομου ανέλαβε εταιρεία, πιστοποιημένη στο εν λόγω αντικείμενο, μετά από διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού. Στις συμβατικές υποχρεώσεις τις εταιρείας,  είναι μεταξύ άλλων και η συντήρηση και ο έλεγχος των μηχανημάτων. 
  • Το τραγικό συμβάν αποδίδεται σε αίτια που αφορούν στον εξοπλισμό της Αναδόχου και η ΣΤΑ.ΣΥ. θα αναζητήσει κάθε είδους ευθύνες για αυτό. 

Σημειώνεται ότι το μηχάνημα έργου κινήθηκε εκτός ελέγχου επί αρκετά χιλιόμετρα μέχρι να συγκρουστεί με τον άδειο συρμό ο οποίος μετακινήθηκε σε θέση εκτός σταθμού ώστε να ακινητοποιήσει μέσω ελεγχόμενης σύγκρουσης το μηχάνημα σε σημείο όπου θα ελαχιστοποιούνταν οι ζημιές.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*