Δυστύχημα με ένα νεκρό και ένα βαριά τραυματία στη γραμμή του ΗΣΑΠ

Φωτο από αναγνώστη του Athens Transport

Ενημέρωση ώρα 13:00:

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε όλη τη γραμμή 1.


Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης στη γραμμή του ΗΣΑΠ όταν συρμός λείανσης συγκρούστηκε με επιβατικό συρμό (χωρίς επιβάτες).

Τρεις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, εκ των οποίων σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ ο ένας κατέληξε, ενώ ένας νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα

Το δυστύχημα σημειώθηκε στη γραμμή 1 στις 04:05 όταν η ειδική μηχανή λείανσης που είχε ξεκινήσει από την Κηφισιά παρουσίασε βλάβη στα φρένα με αποτέλεσμα να αρχίσει να κινείται ανεξέλεγκτα προτού τελικά συγκρουστεί με άλλο τρένο, στο ύψος του σταθμού του Αγίου Νικολάου, το οποίο είχε τοποθετήσει εκεί η αρμόδια υπηρεσία της ΣΤΑΣΥ, προκειμένου να σταματήσει την πορεία της.

Νεκρός είναι ένας 41χρονος εργοδηγός, επί 16 χρόνια, στη γραμμή 1. Στο μηχάνημα έργου επέβαιναν 5 επιβάτες οι οποίοι, αναγκάστηκαν να πηδήξουν στις γραμμές καθώς ήταν σε τροχιά σύγκρουσης με τον σταματημένο συρμό.

Δείτε επίσης: ΣΤΑΣΥ: Θα αναζητηθούν ευθύνες στον ιδιώτη ανάδοχο του έργου για το τραγικό δυστύχημα

Το έργο της λείανσης των σιδηροτροχιών είχε αναλάβει Γερμανική εταιρεία ύστερα από διεθνή διαγωνισμό. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, διερευνάται ο λόγος για τον οποίο δεν λειτούργησαν τα εφεδρικά συστήματα πέδησης του μηχανήματος λείανσης της Αναδόχου εταιρείας, με τις ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα θα αναζητηθούν στον ιδιώτη ανάδοχο του έργου.

Η κυκλοφορία των συρμών από την έναρξη της κυκλοφορίας ως και τις 13:00 γινόταν τοπικά μεταξύ των σταθμών Ομόνοια και Πειραιά και ‘Ανω Πατήσια – Κηφισιά.

Οι επιβάτες μπορούν εξυπηρετηθούν στο τμήμα Α. Πατήσια – Ομόνοια και αντίστροφα από τις λεωφορειακές γραμμές Α8 και Χ7 (έκτακτη), καθώς και από τις γραμμές τρόλεϊ 3,5 και 7. Η επιβίβαση στις παραπάνω γραμμές γίνεται στη στάση «Αλυσίδα», έξω από το σταθμό της Γραμμής 1 «Άνω Πατήσια». Στην οδό Αχαρνών η εξυπηρέτηση των επιβατών γίνεται από τη λεωφορειακή γραμμή Β9 και τη γραμμή τρόλεϊ 6.

Φωτο από αναγνώστη του Athens Transport

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ εκφράζει την οδύνη για το χαμό του συναδέλφου:

Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΣΤΑ.ΣΥ. εκφράζουν την οδύνη τους για το χαμό εν ώρα καθήκοντος ενός συναδέλφου τους επί σειρά ετών και μέλους της οικογένειας των σταθερών συγκοινωνιών.

Ο θανάσιμος τραυματισμός του εργοδηγού, υπαλλήλου επιδομής των Σταθερών Συγκοινωνιών, επήλθε το πρωί της Τρίτης 16/11/2021, σε δυστύχημα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών λείανσης της Γραμμής 1 του Μετρό. Αποτέλεσμα του δυστυχήματος, ήταν ο ελαφρύς τραυματισμός δύο ακόμη εργαζομένων, ενός υπαλλήλου της ΣΤΑ.ΣΥ. και ενός υπαλλήλου της αυστριακής εταιρείας που εκτελούσε το έργο. 

Η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της προς την οικογένεια του εκλιπόντος. 

Έρευνα για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί η ΣΤΑ.ΣΥ. σε συνεργασία με τις Αρχές

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Είμαστε συγκλονισμένοι από τον άδικο θάνατο του εργαζόμενου της ΣΤΑ.ΣΥ. κατά την ώρα του καθήκοντος.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους συναδέλφους του.

Δεν είναι η ώρα για την απόδοση ευθυνών.

Τα ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε ο έλεγχος της μηχανής λείανσης πρέπει να απαντηθούν.

Όπως και αυτά για τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Εκφράζουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση στους δύο ακόμα τραυματίες εργαζόμενους.

Νωρίς το απόγευμα ο κ. Παππάς και η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, επισκεύτηκαν το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματισμένοι εργαζόμενοι μετά το δυστύχημα στον Ηλεκτρικό και έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Επισκεφτήκαμε το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» για να ενημερωθούμε για την κατάσταση της υγείας των εργαζόμενων που τραυματίστηκαν στο δυστύχημα στον Ηλεκτρικό.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ανταποκρίθηκε άμεσα και περιθάλπει τους τραυματίες.Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες και με τον τραγικότερο τρόπο, με την απώλεια δηλαδή ανθρώπινης ζωής, τίθεται υπό αμφισβήτηση η επάρκεια στη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Μετά από μια σειρά θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, κρίνεται αναγκαία η αναβάθμιση των σχετικών προβλέψεων και ο αυστηρός έλεγχος για την εφαρμογή τους.

Η ελαστικοποίηση της εργασίας, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει επιφέρει τη χαλάρωσή τους.

Αναμένουμε την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών του σημερινού θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος και την απόδοση ευθυνών.

Η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. οφείλει να φροντίσει για την πλήρη στήριξη της οικογένειας του θανόντος εργαζόμενου, καθώς και των τραυματισμένων, στους οποίους ευχόμαστε περαστικά»

Με ανακοίνωσή τους τα σωματεία των εργαζόμενων της ΣΤΑΣΥ εκφράζουν τη συμπαράσταση στους οικείους του συναδέλφου τους εργοδηγού ο οποίος έφυγε από τη ζωή και θέτουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία του μηχανήματος λείανσης συρμών το οποίο άνηκε σε ιδιωτική εταιρεία:

Θανατηφόρο ατύχημα, με θύμα έναν 41χρονο συνάδελφό μας, σημειώθηκε, σήμερα τα ξημερώματα, στη Γραμμή 1 (πρώην ΗΣΑΠ) της ΣΤΑ.ΣΥ, στο ύψος του σταθμού Αγίου Νικολάου.

Ο αδικοχαμένος Πέτρος Γιάμαλης, ένας εξαιρετικά έμπειρος και αγαπητός σε όλους συνάδελφος, με μεγάλη αγάπη για τη ζωή και τη δουλειά του, ήταν εργοδηγός στη Γραμμή. Ακόμα, τραυματίστηκαν τρεις συνάδελφοι, εργαζόμενοι, οι οποίοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Από τη πρώτη στιγμή μέλη της Διοίκησης του Σωματείου μας βρέθηκαν στο σημείο και συνομίλησαν με συναδέλφους, που τους ενημέρωσαν, για το δυστύχημα.

Από όσα έχουν γίνει, μέχρι τώρα γνωστά, φαίνεται ότι το ειδικό μηχάνημα λείανσης των γραμμών, που ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία, παρουσίασε βλάβη στα φρένα με αποτέλεσμα να αρχίσει να κινείται ανεξέλεγκτα, με κατεύθυνση προς τον Πειραιά. Για να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη πορεία του τοποθετήθηκε ένας συρμός απέναντί του, ώστε να προκληθεί τεχνητή σύγκρουση.

Το Σωματείο Εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ πενθεί για τον συνάδελφο Πέτρο Γιάμαλη και συμπαραστεκόμαστε ολόθερμα στους οικείους του. Επίσης ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους συναδέλφους.

Παράλληλα, απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος και καλούμε την Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα:

  • Ελέγχθηκε και από ποιόν φορέα το ιδιωτικό μηχάνημα λείανσης των γραμμών πριν χρησιμοποιηθεί στο δίκτυό μας; 
  • Εξετάστηκε εάν έχει γίνει η απαιτούμενη συντήρησή του, πότε και από ποιόν;
  • Η εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο τηρούσε όλα τα μέτρα ασφαλείας;
  • Είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν βλάβη το συγκεκριμένο μηχάνημα ; 

Η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ οφείλει να δώσει απαντήσεις και να σταματήσει να βάζει, ανεξέλεγκτα, στο δίκτυο ιδιωτικά, εργολαβικά συμφέροντα, που στο βωμό του κέρδους αδιαφορούν για την ασφάλεια των εργαζόμενων. Η ανοχή τελείωσε…..

Οι Διοικήσεις

Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ ζητά εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων:

Πολλά και αναπάντητα είναι τα ερωτήματα για το τραγικό δυστύχημα στον ΗΣΑΠ, που κόστισε τη ζωή ενός συναδέλφου 41 ετών ενώ δύο ακόμη εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Οι υπεύθυνοι της ΣΤΑΣΥ μίλησαν για πρόβλημα στα φρένα του ειδικού οχήματος λείανσης στο οποίο επέβαιναν οι τρεις συνάδελφοι, αλλά κανείς δεν έχει απαντήσει μέχρι αυτήν την ώρα γιατί παρουσιάστηκε το πρόβλημα, εάν και πότε είχε συντηρηθεί  το όχημα, αν η εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο τηρούσε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Περιμένουμε από τις αρμόδιες αρχές τη διερεύνηση του δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.

Έχουμε θρηνήσει αρκετούς συναδέλφους και έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι
δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Είναι αδιανόητο να χάνονται ανθρώπινες ζωές εν ώρα εργασίας.

Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών να εντατικοποιήσουν και νααυστηροποιήσουν τους  ελέγχους, ώστε η λίστα με τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας επιτέλους να κλείσει.

                                                          

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*