Για την κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες και στα μεγάλα έργα υποδομής που γίνονται στην χώρα, μίλησε Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Real news και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα.
Σχετικά με την κατάσταση που παρέλαβε στις αστικές συγκοινωνίες από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με σήμερα, ο υπουργός δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε αστικές συγκοινωνίες υπό διάλυση. Απεργίες στα ΜΜΜ, κυκλοφοριακό κομφούζιο, ελάχιστα λεωφορεία και… ακριβότερα εισιτήρια! Τα χάλια που μας παρέδωσαν προσπαθούμε να διορθώσουμε εδώ και δύο χρόνια».
Πρόσθεσε δε ότι «στην Αθήνα παραλάβαμε 850 λεωφορεία στο δρόμο, σήμερα έχουμε 1320, 55% πάνω. Έτσι, έχουμε ήδη 3800 περισσότερα δρομολόγια την ημέρα και συνεχίζουμε. Στη Θεσσαλονίκη παραλάβαμε 235 λεωφορεία στο δρόμο, πλέον βγάζουμε 460. Σχεδόν τα διπλάσια. Στο Μετρό, στις γραμμές 2 και 3 αυξήσαμε τους συρμούς από 32 σε 38 και μειώσαμε τις χρονοαποστάσεις. Συνολικά δημιουργήσαμε 1.389 νέες θέσεις απασχόλησης. Εν μέσω πανδημίας, είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που μεγάλωσαν τον στόλο ΜΜΜ. Και μειώσαμε στο 1,20 ευρώ την τιμή του εισιτηρίου, που είχε αυξήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζουν οι χιλιάδες χρήστες των ΜΜΜ. Δεν λέμε ότι επαρκούν όλα αυτά, γι’ αυτό συνεχίζουμε την προσπάθεια».
(σ.σ. σημειώνεται πάντως ότι δεκάδες πόλεις όλου του κόσμου έχουν προχωρήσει σε προμήθεια και παραλαβή νέων λεωφορείων και συρμών κατά τους τελευταίους μήνες -σχετικές ειδήσεις δημοσιεύονται στο Athens Transport κάθε Παρασκευή-, αν και δεν έχουμε στην κατοχή μας στοιχεία σχετικά με το μέγεθος του στόλου ανά πόλη πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έρευνες πάντως σχετικά με την επιβατική κίνηση, δείχνουν ότι αυτή μειώθηκε παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, επομένως λίγες πόλεις εμφάνισαν ανάγκες αύξησης του ήδη υπάρχοντος στόλου, ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πριν από την πανδημία, ο στόλος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα είχε φτάσει σε κατώτατα επίπεδα εξαιτίας της επί μία δεκαετία αποεπένδυσης που παρατηρήθηκε. Πρέπει να αναφερθεί επίσης, ότι ο κ. Καραμανλής διαχρονικά συγκρίνει τον αριθμό των λεωφορείων που κυκλοφορούσαν με το θερινό πρόγραμμα του 2019 σε σχέση με το συνολικό αριθμό των λεωφορείων σήμερα).
Σχετικά με την εφαρμογή του δακτυλίου ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «οδακτύλιος έδωσε ανάσα στο κέντρο, έχει πολλά θετικά αποτελέσματα και λίγες αρνητικές επιπτώσεις τις οποίες εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε»και υπογράμμισε ότι έχει μειωθεί θεαματικά η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας κι έχει αυξηθεί η μέση ταχύτητα κυκλοφορίας σε αρκετές περιοχές γύρω από το δακτύλιο. «Ταυτόχρονα, όμως, παρατηρείται αύξηση της κίνησης σε συγκεκριμένους δρόμους εκτός δακτυλίου. Για να διορθωθεί αυτό, έχουμε συνεχή συνεργασία με το Σύλλογο Συγκοινωνιολόγων, τα συναρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια, ενώ καταγράφουμε διαρκώς όλα τα δεδομένα. Ήδη εξετάζονται λύσεις, όπως ο επαναπρογραμματισμός ορισμένων φαναριών. Ταυτόχρονα, βέβαια, υπάρχουν και τα περιβαλλοντικά οφέλη του μέτρου, που θα φανούν σε βάθος χρόνου» πρόσθεσε.
Αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση σημείωσε ότι «επεξεργαζόμαστε μια σειρά από προτάσεις για να κινητροδοτήσουμε την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όμως ηλεκτροκίνηση χωρίς εύκολη φόρτιση δεν γίνεται, γι’ αυτό εφαρμόζουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για εγκατάσταση φορτιστών σε όλη τη χώρα. Ήδη, έχουν εγκατασταθεί φορτιστές στις εθνικές οδούς, στα πρατήρια καυσίμων των ΣΕΑ -δηλαδή πλέον μπορείς να ταξιδέψεις με ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε όλη τη χώρα. Σύντομα, αυτό θα επεκταθεί και στους χώρους αναψυχής των ΣΕΑ. Και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ολοκληρώνουμε το μητρώο φορτιστών, ενώ θα είναι έτοιμη και εφαρμογή που θα δείχνει τη διαθεσιμότητα των φορτιστών σε όλη την Ελλάδα».
Σχετικά με τα μεγάλα έργα υποδομής σε όλη την χώρα ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «έχουμε βάλει μπρος ένα πλάνο έργων 13 δισ. Και, μάλιστα, τουλάχιστον 3,2 δισ. από αυτά είναι ήδη συμβασιοποιημένα. Από αυτά που έρχονται, ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στη δημοπράτηση του μεγαλύτερου πακέτου σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει στην Ελλάδα, ύψους 3,3 δισ. Έχει καθοριστικό ρόλο στο συνολικό μας σχέδιο για τη χώρα, γιατί προφανώς δεν μπορούμε να μιλάμε για μια χώρα κόμβο υποδομών, χωρίς αναπτυγμένο σιδηροδρομικό δίκτυο. Προχωράμε λοιπόν στη σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τα λιμάνια Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λαυρίου, Ραφήνας, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης».
Σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε πως«με το νέο σύστημα εξετάσεων χτυπάμε τα κυκλώματα διαφθοράς και βοηθάμε τους νέους οδηγούς να προετοιμαστούν πολύ καλύτερα πριν βγουν στο δρόμο. Διασφαλίζουμε αδιάβλητες εξετάσεις. Βάζοντας κάμερα στο όχημα, ελέγχοντας την ταυτοπροσωπία των εξεταζόμενων, διευρύνοντας το σώμα των εξεταστών, θεσπίζοντας τους επόπτες. Κι έτσι νιώθουμε τη σιγουριά να δώσουμε τη δυνατότητα στις νέες και τους νέους 17 ετών να αποκτήσουν άδεια και να οδηγούν με έναν έμπειρο οδηγό δίπλα τους».